ŠIPTAR I KUM PRODALI TITOV PRSTEN: Evo gde je završio skupoceni BROZOV NAKIT

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zemunci" 1998. stupili u kontakt s hrvatskim narko-bosom koji je iskeširao 55.000 dolara, plus grand čiroki

ŠIPTAR I KUM PRODALI TITOV PRSTEN: Evo gde je završio skupoceni BROZOV NAKIT

Foto: Profimedia, Privatna arhiva

Josip Broz Tito nije 8. maja 1980. sahranjen s dijamantskim prstenom koji je na ruci nosio 42 godine, još od 1938, suprotno vlastitoj želji i verovanju najbliže rodbine.
Prsten čiji je samo dijamant procenjen na oko 250.000 dolara, ne računajući fakat da je pripadao izuzetnoj istorijskoj ličnosti, što njegovu vrednost višestruko uvećava, ukraden je i preko vođa "zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma prodat na crnom tržištu jednom hrvatskom narko-bosu s kojim su "zemunci" sarađivali. Za smešne pare i džip pride. 

Republika

Foto: Profimedia

Titov prsten

 

KUPIO I ROLEKS


- Predmete iz Titove zaostavštine prodavala su deca i unuci generala iz Titovog okruženja pritisnuti nemaštinom sredinom devedesetih. Tako je i prsten završio u Hrvatskoj, kod jednog tamošnjeg kolekcionara, a, u stvari, jakog trgovca narkoticima. To se dogodilo 1998, a on je prsten platio 55.000 dolara, pridodavši i džip grand čiroki - priča sagovornik Srpskog telegrafa.


Prodavac je tada, kako dodaje, pre prodaje imao jedan poseban uslov: prstenu koji je imao dijamant od 5,35 karata morao je da bude promenjen oblik da ne bi mogao da bude identifikovan:


- Taj kupac, hrvatski mafijaš, na to je pristao i to učinio u Amsterdamu, gde su ga juveliri preoblikovali od originalnog četvrtastog u okrugao oblik. Dodao je i dva crvena draga kamena sa strane i niz belih brilijanata po ivici. Tako je tada čuveni Titov prsten, nakon više od pola veka, dobio novi oblik.


Novi vlasnik Titovog prstena kupio je navodno i maršalov radni sto, fotelju, tepih, revolver s posvetom predsednika SAD Džona Ficdžeralda Kenedija, kao i zlatni sat roleks, s posvetom libijskog lidera Moamera Gadafija. I zagrebački magazin Nacional pisao je o tome u tekstu "Titov prsten na ruci zagrebačkog biznismena" (januar 2004, broj 427).


- Desetak godina posle Titove smrti njegovi ostareli najbliži saradnici, skupina beogradskih generala, podelili su među sobom najvredniju Titovu ostavštinu, od prstena s ruke preko nameštaja do vrednih darova koje je Broz dobijao za života. Prsten je završio u Hrvatskoj - pisao je list.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

VIŠE DETALJA


Izneli su i teoriju da je moguće da je Titov prsten ukraden kad je na grob u Kući cveća naknadno postavljana mermerna ploča teška devet tona (pogledajte okvir).
A onda je tri godine kasnije Slobodna Dalmacija (februara 2007) objavila isto, uz više detalja:


- Titov prsten upućuje na spone kriminalaca s nekadašnjim generalima JNA, koji su zajedno s kriminalcima pelješili Titove vile i rezidencijalne objekte.

 

Uslov prodavca je bio da se u Amsterdamu promeni izgled prstena

 

5,35
KARATA IMA DIJAMANT NA PRSTENU

Foto: Privatna arhiva

 

 

Jednom sahranjen za kamere, pa onda drugi put usred noći


General Petar Brajović je u intervjuu Borbi (1989) ispričao da je Tito praktično dva puta sahranjivan - zvanično, što je prenosila i TV, a onda drugi put noću, čim su se svi razišli.
Kako je godinu i po pre toga s groblja u Švajcarskoj ukraden kovčeg s telom Čarlija Čaplina, ondašnji državni vrh tražio je da se za Titov grob nađe najteža dostupna nadgrobna ploča. I nađena je - od devet tona, koju je mogla da postavi samo dizalica. Ali pošto bi sve trajalo satima, odlučeno je da se prvo postavi lakša mermerna maska i tek kada se kamere isključe, ona ukloni i postavi se prava. Brajović je ispričao da je sanduk s Titovim telom izvađen iz grobnice, obložen bakarnom maskom i ponovno spušten. Na osnovu ovoga se u tekstu zagrebačkog Nacionala iz januara 2004. zaključuje da je bilo dovoljno "prostora i vremena da se u tim trenucima skine prsten s Titove ruke ako je tad uopšte bio na njoj".


Naknadna, ponovljena sahrana, odvijala se pred visokim funkcionerima JNA i DB, bila je to operativna grupa od 18 ljudi.

Foto: Profimedia

Titov prsten

 

 

Joška Broz: Pokrali mnogo,hvalili se i trofejom s ruke 

Joška Broz, Titov unuk, tvrdi da je dosta ličnih stvari njegovog dede pokradeno i priznaje da je čuo da se neko hvališe da na ruci ima unikatni trofej skinut s Titove ruke tokom sahrane.


- Nismo to ukrali ni vi ni ja, već oni koji su imali ključeve. Ipak, želim da verujem da je deda sahranjen s prstenom jer je tako tražio. Mogli su da ga ukradu jedino ako su bili u stanju da podignu nadgrobnu ploču od devet tona. Međutim, ko bi maja te 1980. smeo da se usudi da Titu skine prsten s ruke?! Pre je to prazna mafijaška priča, ima ih napretek koji se hvale da imaju Titovu lovačku pušku, sat, sablju... A zapravo nemaju ništa ili su to falsifikati - kaže on za Srpski telegraf, ne želeći da govori o imenima.

Popisane Titove stvari

- 50.000 dolara u kešu
- 40 ključeva na različitim privescima
- 39 zlatnika, uključujući i dukat Kraljevine Jugoslavije iz 1932, s likom kralja Aleksandra i kraljice Marije
- numizmatičke kovanice stranog novca
- zlatnik s likom Anta Pavelića
- tri zlatne poluge, ukupna težina više od dva kilograma
- zlatna tabakera s brilijantima
- osam muških i ženskih prstenova s belim i žutim zlatom
- četiri zlatna prstena s brilijantima, od kojih jedan s petokrakom
- četiri zlatna sata
- pištolj 7,65 mm, napunjen
- penkale i upaljači
- legitimacija za povlašćenu i besplatnu vožnju
- obračun dnevnica za put u Havanu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Al

23.03.2023 09:36

Tito legenda. A lopovi oko njegana sve strane