ŠOKANTNO: LIDER DSS MOGAO DA SPREČI GOLGOTU! Koštunica znao da će biti POGROM i nije ni prstom MRDNUO

Autor:

Vesti

15.03.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Guri, bivši komandant Žandarmerije, otkriva za naš list da su pred stradanje Srba na KiM predali na ruke ministru Jočiću izveštaj o tome šta će se desiti

ŠOKANTNO: LIDER DSS MOGAO DA SPREČI GOLGOTU! Koštunica znao da će biti POGROM i nije ni prstom MRDNUO

Foto: ST/Dragan Kadić, Profimedia

Vojislav Koštunica, premijer Srbije u vreme pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004, ni prstom nije mrdnuo da spreči stravične zločine, iako mu je preko ministra policije Dragana Jočića blagovremeno dojavljeno šta se sprema.


Ovu šokantnu istinu za Srpski telegraf otkriva Goran Radosavljević Guri, tadašnji komandant Žandarmerije. Žandarmerija, naime, na osnovu svojih operativnih saznanja s terena, poslala je izveštaj ministru policije Draganu Jočiću da će doći do napada na srpsko stanovništvo i manastire i to sedam-osam dana pre pogroma. Nikakve povratne reakcije, međutim, nije bilo. Jočić je, inače, bio Koštuničina desna ruka, pa je jasno da nema ni promila šanse da lider DSS i premijer Srbije o tome nije obavešten. Zašto nije reagovao, samo on zna. Naš list juče mu je poslao poruku s tim pitanjem, ali odgovor nismo dobili.

Foto: Tanjug/AP

 

 

BEZ PLANA


Guri u razgovoru za Srpski telegraf kaže da se izveštaj koji je poslao ministru na ruke, odnosio na martovski pogrom Srba na KiM:


- U tom izveštaju je pisalo ono što će se desiti. Naše operativno odeljenje je pripremalo izveštaj i tu je pisalo da će biti napada na srpsko stanovništvo, na manastire, to su bile ozbiljne informacije koje smo mi direktno s Kosova dobili. Izveštaj je otišao kod ministra sedam-osam dana ranije.
Radosavljević ni dan-danas ne razume zašto nije bilo reakcije:


- Ministar na osnovu svih operativnih saznanja donosi odluku šta treba da se preduzme. Nije bilo nikave reakcije. To me je začudilo, obično kad se spremaju takve stvari, gde će naše stanovništvo da bude pod udarom, mora da dođe do neke reakcije.


Na pitanje da li bi bio drugačiji tok dešavanja da je bilo reakcije ministra Guri kaže:


- Ne mogu da procenim da li je moglo ili ne, trebalo je bilo šta da se preduzme, da se obaveste operativne jedinice koje su na terenu, morala je da bude neke reakcije. Iz ovoga što je proisteklo, vidi se da nisu planirali ništa.


LAŽNE PATRIOTE


Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže da je uobičajena praksa, kad se radi o izveštaju u kome se nagoveštavaju nasilničke akcije prema našem narodu na Kosovu, da ministar ode kod predsednika Vlade i razgovora s njim o preduzimanju mera, a potom izlazi s predlogom predsedniku zemlje.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Boža Spasić

 

- Podaci koji se nalaze u takvim izveštajima su vrlo verovatno dobijeni operativnim putem, ili od Albanaca ili tehnikom prisluškivanja ili od stranaca. Kad se pošalju takvi podaci, posebno jer se radilo o komandantu specijalnih jedinica, onda bi bilo normalno da on bude pozvan kod ministra i premijera - kaže Spasić i dodaje:


- Očito da je informacija o pogromu shvaćena neozbiljno. To je pročitano, moguće da je pozvan neki ambasador da mu se nešto kaže, ali nije preduzeto ništa konkretno, jednostavno, postupano je u skladu s tadašnjom politikom da država Srbija diže ruke od Kosova.


Ako treba da dodamo, jedan od najbližih saradnika Vojislava Koštunice, Miloš Jovanović, lider Novog DSS, sada je glavni zagovornik odbijanja razgovora sa EU, SAD i Prištinom, uz busanje u grudi i pozivanje (lažno, svakako) na patriotizam.

 

Spasić: Ministar je svakako otišao kod premijera s izveštajem

Koštunica nije odgovorio na naša pitanja

Martovski pogrom


- 17. i 18. marta 2004.
- Ubijeno 28 Srba
- Ranjeno više stotina osoba
- Proterano više od 4.000 Srba
- Zapaljeno 935 kuća
- Razrušeno, spaljeno i teško oštećeno 46 manastira


 


Deđanski: Pustili teroriste, pa ćutali


Politički analitičar Stevica Deđanski kaže da u svetlu ovih novih informacija treba posmatrati i raniji potez tadašnje vladajuće garniture - puštanje albanskih terorista na slobodu.


- Ljudi koji su bili spremni da puste braću Mazreku, Kurtija, Fljoru Brovinu i ostale bili su spremni i da ne reaguju na pogrom Srba. Zašto bi puštali teroriste ako nisu planirali da ovi urade neki posao - ocenjuje Deđanski.Banjac: Znam za tu priču

Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK, kaže da zna za ovu priču, ali i da ga ovakvo ponašanje od nekadašnjeg ministra Jočića ne čudi.


- To je podatak koji je bio bitan za bezbednost Srbije, a znam tu priču, meni je to Guri pričao, ali posle, kad smo već smenjeni i ja i on. Kod Jočića me ništa ne iznenađuje. Pa ja sam insistirao da se nas dvojica čujemo kad smo locirali Bagzija u Grčkoj, a on je to eskivirao i tek posle desetak dana kada smo se sreli na kolegijumu uspeo sam da mu predložim šta treba da radimo.

Foto: Republika

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading