TAČI URLAO JER JE NADIGRAN, VUČIĆ MIRNO IGRAO ŠAH! SVE TAJNE PREGOVORA U BRISELU: Šok-memoari bivše šefice diplomatije EU Ketrin Ešton

Autor: I. K. - E. S. T.

Vesti

07.03.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Knjiga "I šta ćemo sad?" ima osam poglavlja, a u šestom se govori o razgovorima Beograda i Prištine.

TAČI URLAO JER JE NADIGRAN, VUČIĆ MIRNO IGRAO ŠAH! SVE TAJNE PREGOVORA U BRISELU: Šok-memoari bivše šefice diplomatije EU Ketrin Ešton

Foto: Tanjug

Na predlog Aleksandra Vučića iz teksta Briselskog sporazuma izbačena je formulacija da dve strane ne treba da blokiraju put jedna drugoj ka članstvu u međunarodnim organizacijama, zbog čega su Hašim Tači i njegov tim poludeli i nisu želeli da se vrate na pregovore. Tačiju je smetala i definicija da se dogovor postiže između Beograda i Prištine, pa je urlao da je on premijer Kosova, a ne gradonačelnik. Za to vreme Vučić i Ivica Dačić su mirno povlačili figure na šahovskoj tabli.

Ovako u svojoj memoarskoj knjizi "I šta ćemo sad", objavljenoj pre desetak dana, piše britanska baronesa Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost 2009-2014, koja je vodila razgovore Beograda i Prištine. Ona u poglavlju šest (od ukupno osam) opisuje pregovore koji su doveli do potpisivanja Briselskog sporazuma 19. aprila 2013, a sadržaj knjige prezentovao je pisac Muharem Bazdulj.

Tadić joj javio za hapšenje Mladića

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ratko Mladić

U maju 2011. Eštonova je prvi put došla u zvaničnu posetu i tek što je ušla u vazdušni prostor Srbije, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić poslao joj je poruku da je uhapšen general Ratko Mladić.

Od srpskih lidera ona pominje i Tomislava Nikolića i njegovu, za EU iznenađujuću pobedu nad Tadićem na predsedničkim izborima 2012. Kako je navela, Nikolić je od nje tražio da mu organizuje susret s prištinskom predsednicom Atifete Jahjagom, što je bila svetska vest uprkos protokolarnom karakteru. Eštonova je za uspomenu sačuvala tekst iz nekih pakistanskih novina s fotografijom na kojoj stoji uz njih dvoje.

PROZRELI KLOPKU

Naslov poglavlja šest je "Zapadni Balkan: dijalog Srbije i Kosova". Briselskom sporazumu prethodilo je 10 rundi pregovora. Eštonova piše kako je na kraju izrađen kratak dokument od 15 tačaka (prvih šest odnose se na Zajednicu srpskih opština). Na zahtev Prištine uneto je da nijedna strana ne treba da blokira put drugoj ka članstvu u međunarodnim organizacijama. Kako navodi Eštonova, Vučić i Dačić su to odmah odbacili, uz obrazloženje da se radi o priznavanju Kosova kao države i da je to novo pitanje uključeno u razgovore.

"Napravili smo grešku", priznaje Eštonova u knjizi i dalje piše da je Vučić predložio da se ta rečenica izmeni i da glasi "nijedna strana ne sme da ometa put druge ka Evropskoj uniji".

- Ovo je bilo lakše i davalo je nešto Prištini, pa sam to predstavila Tačijevom timu, ali su oni poludeli i odbili da se vrate na pregovore - navodi Eštonova.

Teroristu opisala kao iz ljubavnog romana

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

U knjizi Eštonova teroristu iz OVK Hašima Tačija opisuje kao u ljubavnom romanu.

- Crnu kosu njegove mladosti zamenila je proseda griva, a bele vlasi posledica su rata i starenja - napisala je Eštonova u stilu dnevnika zaljubljene devojčice i kasnije dodala da je Tači postao svestan važnosti kompromisa, a da je Aljbin Kurti sušta suprotnost.

NIJE NIJANSIRANO

Ona piše da je kod Srba atmosfera bila opuštena i da su, kao i obično, doneli hranu od kuće. Tog dana, navodi Eštonova, to su bile ostrige. Takođe, tu je bila i šahovska tabla za Vučića i Dačića.

- Tači i njegov tim u tom trenutku bili su mnogo napetiji. Tači je urlao - piše Eštonova i konstatuje da je na kraju kratak i ne preterano nijansiran tekst sporazuma ipak potpisan.

Prvi put čula za Vidovdan

Poseban problem javio se zbog roka do kog je trebalo postići sporazum. Bio je to datum sastanka Evropske komisije, 28. jun 2013. Eštonova je tada prvi put čula o Vidovdanu, Kosovskoj bici i neke detalje Sarajevskog atentata. Otvoreno priznaje da je zažalila što komisija nije odlučila da se sastane nekog drugog dana.

Dačić pušio i telefonirao iz garaže

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Ivica Dačić

Visoke i impozantne figure, Vučić je bio neko koga je sudbina odabrala da bude najvažniji srpski političar svoje generacije, prenosi Eštonova utisak o tada prvom potpredsedniku Vlade Srbije.

Kako je napisala, na jedan od sastanaka Tači i Dačić doveli su važne pratioce: Blerima Šalju i Marka Ðurića. Prema sećanju Eštonove, koliko su Tači i Dačić bili pomirljivi, toliko se između Šalje i Ðurića osećala napetost.

- Kad je neki dogovor ipak postignut, Dačić je kazao da ne zavisi sve od njegove saglasnosti. Objasnio je da je najvažniji čovek u Srbiji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i da bi bilo važno da sledeći put i on dođe u Brisel - piše u jednom delu memoara bivša šefica diplomatije EU.

Eštonova se priseća da je Dačić često tražio pauze za cigaretu. Kako na spratu pušenje nije bilo dozvoljeno, silazio je u garažu, gde je pušio i razgovarao telefonom sa, kako je pretpostavljala, Aleksandrom Vučićem.

Na osmoj rundi razgovora prvi put je bilo najavljeno i Vučićevo prisustvo. Eštonova piše da je već zbog same te najave bila oduševljena.

U salu su prvo stigli Tači i Edita Tahiri, a potom Dačić i Vučić. Razgovori su trajali 12 sati. Eštonova se priseća da su se Tači i Dačić ponašali kao stari poznanici, a ozbiljnu i pomalo žučnu diskusiju vodili su Tahirijeva i Vučić. Dogovor tom prilikom nije formulisan, ali je stvoren temelj za Briselski sporazum.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (98)

Loading
Ivan

07.03.2023 21:08

Tokom pregovora Vučić je pokazao koliko je odgovoran i posvećen borbi za naš narod na KiM

Aca

07.03.2023 21:09

Danas se tek vidi koliko je Vučić bio dominantan u pregovorima.

Milan

07.03.2023 21:09

Pregovori su bili teški ali je iz njih Vučić trijumfalno izašao

Luka

07.03.2023 21:09

Vucic mnogo mudriji od Kurtija!