ŠPANIJA KAO NAJTVRĐA STENA! Pitali smo pet država koje ne priznaju Kosovo da li će zbog Lajčaka promeniti stav: OVO SU ODGOVORI!

Autor:

Vesti

01.02.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španija i pod pritiscima ostaje dosledna u stavu da nema nikakvog priznavanja južne srpske pokrajine. Ali i Kipar. Pa i Slovačka. Grčka i Rumunija najslabije karike

ŠPANIJA KAO NAJTVRĐA STENA! Pitali smo pet država koje ne priznaju Kosovo da li će zbog Lajčaka promeniti stav: OVO SU ODGOVORI!

Foto: Tanjug/AP

Uprkos neskrivenom i pojačanom lobiranju da pet država EU, koje to do sada nisu učinile, priznaju jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije, to nije realno. Za sada. Čak i da Grčka ili Rumunija eventualno pokleknu i naprave zaokret prema kosovskom pitanju, Španija ostaje čvrsta brana i dosledna u principijelnom stavu da nema nikakvog priznavanja južne srpske pokrajine. Ali i Kipar. Pa i Slovačka.

NE PADAJU NA PRETNJE

Ovakav zaključak proističe iz analize Republike koja je usledila pošto je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak priznao da je započeo misiju sastanka sa zemljama EU koje ne priznaju KiM da ih ubedi da prihvate, kako je kazao, evropski predlog, odnosno francusko-nemački plan, za Kosovo.

Ambasadorima ovih pet država u Beogradu prosledili smo u petak dva identična pitanja - ostaje li pozicija njihove države prema KiM nepromenjena, a imajući u vidu i navode Lajčaka.

Španski ambasador odgovorio je za nepuna četiri sata. Njegove kolege s Kipra i iz Slovačke su to učinile u ponedeljak, kad smo, doduše, drugi put zatražili odgovore (pogledajte okvire).

MENJAJU PLOČU?

Ambasadorke Grčke Marija Levandi i Rumunije Silvija Davidoju to nisu učinili ni posle pet dana i ponovljene molbe. 

Foto: Tanjug/J. ILIĆ. R/ Prelić

Silvija Davidoju (Rumunija) i Marija Levandi (Grčka): Bez odgovora

Zvaničnici iz Atine uporno ponavljaju da ostaju na istom kursu i da neće priznati Kosovo, ali se ipak neretko u javnosti Grčka i označava kao najslabija karika, koja bi prva mogla da promeni stav o Kosovu, a zbog ekonomske zavisnosti od EU i nesuglasica s Turskom.

Konačno, sve ove zemlje i same bi upale u problem sa svojim teritorijalnim integritetom ako bi promenile stav o KiM - Španija se bori sa katalonskim, ali i baskijskim separatizmom, Rumune brine Zemlja Sekelja u Transilvaniji, dok se Slovačka susretala sa zahtevima za autonomiju mađarskog stanovništva.

 

Pitanja Srpskog telegrafa i Republike ambasadorima

1. Kakva je pozicija Španije u vezi s pitanjem KiM? Ostaje li nepromenjena?

2. Kako komentarišete navode specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je započeo misiju sastanka s pet zemalja EU koje ne priznaju KiM, među kojima je i Španija, da ih ubedi da prihvate predlog EU za KiM?

 

AMBASADOR ŠPANIJE RAUL BARTOLOME MOLINA 

Pozicija nepriznavanja
ostaje nepromenjena

Foto: Tanjug/AP

Raul Bartolome Molina: Madrid ne menja stav

1. Pozicija Španije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti teritorije Kosova je savršeno poznata i ostaje nepromenjena.

2. Kontakti specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa zemljama članicama Evropske unije su uobičajeni i normalni.AMBASADOR SLOVAČKE FEDOR ROSOHA

AMBASADOR SLOVAČKE FEDOR ROSOHA

Preispitivanje stava posle
sporazuma Beograda i Prištine 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Fedor Rosoha: Slovačka pomno prati dijalog

1. Stav Slovačke Republike je jasan i vezan je za odluku Narodne skupštine Slovačke Republike (iz 2007) koja omogućava ili, bolje rečeno, otvara mogućnost preispitivanja stava nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

2. Slovačka Republika pomno prati dijalog Beograda i Prištine i podržava aktivnosti specijalnog predstavnika EU Lajčaka. Ujedno ohrabruje obe strane da aktivno i konstruktivno rade na postizanju međusobno usaglašenog rešenja u skladu sa zajedničkom ambicijom da obezbede stabilnost, prosperitet i napredak na evropskom putu. Sastanci sa predstavnicima država članica EU su deo mandata specijalnog predstavnika EU i Slovačka Republika ne komentariše njegove pojedinačne aktivnosti.

 

AMBASADOR KIPRA DIMITRIOS TEOFILAKTU

Konsenzus u EU ne
podrazumeva priznanje KiM

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Dimitrios Teofilaktu: Kipar potpuno podržava suverenitet Srbije

 

1. Stav Kipra je dobro poznat i ostaje nepromenjen. Drugim rečima, to je principijelan stav zasnovan na međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Pošto je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kipar pitanje od vitalnog nacionalnog interesa, Kipar u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Nepotrebno je reći da isti stav važi i u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Shodno tome, ostajemo posvećeni, zajedno s ostalim državama članicama EU, nastavku diplomatskih napora da podržimo dijalog Beograda i Prištine jer smo veoma zabrinuti zbog nestabilne situacije na Kosovu. Krajnji cilj je sprečiti eskalaciju i pomoći zainteresovanim stranama da dođu do kompromisnog rešenja koje bi dovelo do normalizacije odnosa. Po ovom pitanju postoji jednoglasnost među državama članicama EU. 


2. Lajčak predstavlja EU kao celinu, tj. institucije EU i države članice. U tom kontekstu, on nas, ambasadore EU u Beogradu, redovno informiše i održavamo otvorenu i iskrenu razmenu mišljenja. Očekivano je da neki akteri koji su uključeni u pregovarački proces pokušavaju da osete raspoloženje, da tako kažem, u vezi sa stavovima država, uključujući i one članice EU koje nisu priznale Kosovo. Ne bismo ovo opisali kao misiju, već kao kontinuirani napor u cilju postizanja neophodnog konsenzusa o ovom pitanju, bez kojeg bi bilo teško napredovati. Konsenzus nikako ne podrazumeva priznanje. Osim toga, predlog EU, šta god to podrazumevalo, predmet je pregovora. Dobro je poznato da Kurti to nije prihvatio niti je pokazao spremnost da sarađuje u pozitivnom duhu, dok je predsednik Vučić bio pozitivniji prema predlogu. Ostaje da se vidi kakvi će biti konačni stavovi dve zainteresovane strane prema predlogu, a zatim će se specijalni izaslanik EU konsultovati s državama članicama u vezi s neposrednim narednim koracima. U međuvremenu, u skladu s drugim partnerima iz EU, Kipar nastavlja aktivno da podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i potpunu primenu Briselskog sporazuma. Ukratko, moramo zadržati osećaj jedinstva unutar EU i aktivno angažovanje sa zainteresovanim stranama da bismo sprečili eskalaciju i održali mir i stabilnost u regionu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading