DRAGI MILOŠE, ŠTA SI REKAO ZA KOSOVO, OSTALO JE U SRCIMA SVIH NAS! Vučić se zahvalio češkom predsedniku za sve što je učinio za Srbiju! DUGUJEMO MU ULICU!

Autor:

Vesti

30.01.2023

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

DRAGI MILOŠE, ŠTA SI REKAO ZA KOSOVO, OSTALO JE U SRCIMA SVIH NAS! Vučić se zahvalio češkom predsedniku za sve što je učinio za Srbiju! DUGUJEMO MU ULICU!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao ispred Palate Srbija predsednika Češke Miloša Zemana, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Posle toga su otišli na zajednički sastanak, posle čega su održali zajedničku konferenciju. Pre davanja zajedničkih izjava potpisana je Deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".

- Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju Miloše, dobio sam tu priliku i čast, da ga oslovim imenom i to govori o iskrenom prijateljstvu naših zemalja. U prethodnih 10 godina, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmena između naših zemalja, 1,700.000 miliona evra ona je iznosila u 2022. godini. U političkom smislu, ja sam posebno srećan. To što je on rekao o Kosovu, ostalo je u srcima naših građana - kazao je Vučić na početku konferencije i dodao da je "Zeman pokazao hrabrost kakvu niko nije".

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Miloš Zeman i Aleksandar Vučić

 

-  Srpski narod nikada neće zaboraviti to što je Zeman rekao. Ima mnogo projekata na kojima radimo. Češka kuća je mesto koje će biti važno u našim odnosima. Postoje i fabrike koje žele dodatna ulaganja u našu namensku industriju. Mir više ne sme nigde da se pomene. Pošto je to tako, a ja moram da brinem o namenskoj industriji. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji, ni Ukrajini, ali hoćemo drugima. Sarađujemo i radićemo dosta po pitanju saobraćaja. Razgovarali smo i o situaciji o Ukrajini, saglasni smo u tome, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine. Srbija je jedina koja nije uvela sankcije Rusiji. Mi smo imali iskustva sa sankcijama i znamo da nikome dobro nisu doneli.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Miloš Zeman

 

Kazao je Vučić i poželeo Zemanu da dugo ostane u političkom životu.

- Želim Zemanu dobro zdravlje, čestitam novoizabranom predsedniku Češke. sve što radite, Srbija nikada neće zaboraviti. Retko imate prilike da razgovarate sa čovekom takvih intelektuanih kapaciteta, kao što je Zeman. Ovde ćete uvek biti poštovani, imao sam privilegiju da više puta sa vama razgovaram, i da jedan drugog zovemo prijatelji - istakao je Vučić.

Potom se obratio predsednik Zeman.

- Poštovani predsedniče, hvala na slavi i na tome što ste rekli da i kada umrem, biće moje ime na ulicama u Srbiji. Ponosan sam što imam najveće odlikovanje Srbije, a i to što srpski predsednik ima češko. Želim da se međunarodnoj saradnji vratim. Pre nekoliko godina sam se izvinio što smo kao poslednja država alijanse dozvolili preletanje aviona i učestvovali u bombardovanju Beograda i molio sam da mi se oprosti – istakao je Zeman.

- Cenim i što je Srbija osudila rusku agresiju jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Miloš Zeman

 

- Ponosan sam što imam najviše odlikovanja Srbije. Razgovarali smo o bilateralnoj saradnji. Pre dve godine, u vreme posete predsednika Pragu, zamolio sam da mi se oprosti što u životu sam uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini. Nisam osudio samo bombardovanje Srbije, nego i napuštanje Avganistana, što je dovelo do pobede talibana.  Želim da Srbiji čestitam na uspešnim ekonomskim rezultatima, Češka se već dugo bori sa deficitom - kazao je Zeman, koji je potom govorio o Češkom domu.

- Verujem da za razliku od ulice, da će Češki dom ostati spomenik češko-srpske saradnje. Čvrsto sam ubeđen kada otvorimo dom, da ćemo napraviti nešto što je značajno. Još jednom da se zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu - istakao je Zeman.

- Ja sam rekao Milošu da se nadam da ćemo jedno 30-40 godina da čekamo da Milošu dodelimo ulicu - dodao je predsednik Vučić koji je pre toga rekao da će predložiti da se jedna ulica u Beogradu nazove po njemu.

- Kažem za 30-40 godina, jer se kod nas nazivi ulica dodeljuju posthumno - dodao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić

 

- Naravno da razumem stav Srbije i neutralnost. Već sam naglasio i ponavljam, upravo taj položaj neutralnosti Srbije, koja ne podržava sankcije Rusiji, vodi do uloge medijatora - odgovorio je Zeman na pitanje kako gleda na to što Srbija neće da uvede sankcije Rusiji i oko čega se ne slaže sa Srbijom.

- Mi smo se oko velikog dela stvari saglasili. Mi nismo članica EU, ali ni NATO. Jedino što tražimo je da budemo svoji na svome. Govorili su kako se samo čeka kada će Srbija da napadne nekoga, kao što je Rusija Ukrajinu. Neko mora da opravda ono što se događalo 1999. godine. Srbija poštuje Rezoluciju UN, poredak UN, a moje pitanje zašto ne poštujete Rezoluciju 1244. Očekujete da Srbi poštuju sve druge rezolucije...Stavite se u naše cipele. Molimo vas dajte nam pravo na sopstveni stav - istakao je Vučić i dodao da smo "mi svaki dan između čekića i nakovnja.

 

 

 

 

 

 

Svečani doček Zemana ispred "Palate Srbija"

Miloš Zeman sinoć je stigao u Beograd, a jutros u 11 časova priređen mu je svečani doček ispred Palate Srbija.

 

 

- Posebna mi je čast da u Beogradu dočekam predsednika Češke, jednog od poslednjih velikih državnika današnjice i iskrenog prijatelja Srbije. Dobro nam došli, poštovani predsedniče! - napisao je Vučić na Instagramu.

Ovo je treća poseta Zemana našoj zemlji, a  ovom posetom Beogradu završiće svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke, tokom kojeg je ostao upamćen po izvinjenju Srbiji i srpskom narodu zbog bombardovanja, a i rečenice "Volim Srbiju i srpski narod, ne volim Kosovo".

Više slika pogledajte u galeriji:

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading