PUTIN ĆE SRAVNITI KIJEV! Amerikanci tvrde da Rusija planira stravične napade

Autor: B. K. - M. Ž.

Vesti

23.08.2022

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U isto vreme, kanal blizak Kremlju najavljuje najveću vazdušnu operaciju u poslednjih 30 godina

PUTIN ĆE SRAVNITI KIJEV! Amerikanci tvrde da Rusija planira stravične napade

Foto: Tanjug/AP/www.profimedia.rs

Američka ambasada u Kijevu pozvala je građane SAD da napuste Ukrajinu, navodeći da Stejt department ima informaciju da Rusija planira u narednim danima da pokrene napade na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u toj zemlji. Iako se vreme poklapa s obeležavanjem Dana nezavisnosti Ukrajine, zapadni mediji spekulišu da je posredi, u stvari, surova odmazda koju Kremlj planira zbog likvidacije Darije Dugine (29), ćerke filozofa Aleksandra Dugina, pre nekoliko dana u Moskvi, kada je postavljena bomba raznela njen automobil.

AKCIJA I REAKCIJA

Kako je navela agencija Rojters, pozivajući se na dobro obaveštene izvore među zvaničnicima američke administracije, javila je da SAD imaju obaveštajne podatke da ruski predsednik Vladimir Putin planira nove žestoke napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte, pre svega, u glavnom gradu Kijevu.

Republika

Foto: printskrin/telegram

Darja Dugina

Da se u ovom slučaju ne radi samo o obaveštajnom ratu na koji smo već navikli od početka rata u Ukrajini, svedoči ono što je, gotovo istovremeno s upozorenjem iz Vašingtona, objavio ruski Telegram kanal Intel slava Z, koji slovi za veoma blizak Kremlju i najčešće pre zvaničnih kanala prenosi stavove Putina, njegove administracije, ali i ruske vojske.

- U narednih nekoliko sedmica biće izvedena najveća vazdušna vojna operacija u prethodnih 30 godina. U njoj će učestvovati jake snage avijacije u sadejstvu s drugim rodovima ruske vojske - glasi najvažniji deo informacije koju je preneo ovaj kanal, uz tvrdnju da je to razlog određenih akcija koje pokušavaju da sprovedu ukrajinske snage, kao i raketiranja nuklearne centrale u Zaporožju.

DALJE OD CENTRA

Tokom jučerašnjeg dana savetnik ukrajinskog predsednika Aleksandar Rodnjanski izjavio je za BBC da mnogi civili napuštaju Kijev u strahu od ruskog napada.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Svakako se oseća zabrinutost u vazduhu - rekao je savetnik.

Kako je rekao, ljudi reaguju na vesti, trude se da imaju planove za vanredne situacije, te ne žele da provode previše vremena u blizini centra, u blizini zgrade vlade.

Novi detalji o ubistvu ćerke Aleksandra Dugina na stranama 14-15

Čavušoglu: Neki u NATO ne žele kraj rata u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da među državama Zapada i NATO postoje one koje ne žele da se sukob u Ukrajini završi. Kako je naveo, ne želi da kaže koje su to zemlje, ali da to dobro zna generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mevlut Čavušoglu

- Ne mislim samo na SAD, mislim na zemlje članice NATO - ostao je zagonetan Čavušoglu.

Zelenski: Dobiće moćan odgovor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi ruske snage mogle da pojačaju napade na Ukrajinu, upozorivši Moskvu da očekuje snažan odgovor ukrajinskih snaga. Kazao je da će odgovor biti isti za svaki ukrajinski grad koji bude na udaru Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

- Ukoliko nas napadnu, dobiće moćan odgovor - poručio je Zelenski i dodao da će svakim danom taj odgovor postajati sve jači i jači.

Kuleba: Samo Austrija i Mađarska nisu slale oružje

Austrija i Mađarska su jedine evropske zemlje koje Ukrajini do sada nisu isporučile oružje u borbi protiv Rusije, saopštio je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba. Mnoge zemlje koje do tada nisu isporučivale oružje ratnim područjima, promenile su stav nakon, kako kaže Kuleba, početka totalne agresije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitro Kuleba

- Pojedine zemlje su čak promenile svoje zakone da bi omogućile isporuke oružja - naglasio je Kuleba.

Lavrov: Neće biti oproštaja ni milosti

Ne može biti milosti za glavne organizatore i počinioce ubistva Darije Dugine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je likvidaciju u Moskvi nazvao varvarskim zločinom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

- Ne mogu da sudim da li je to bio čin zastrašivanja ili obračuna. Verujem da je to varvarski zločin, koji se nikada ne može oprostiti - poručio je Lavrov i dodao:

- Istraga će, nadam se, biti završena brzo, a na osnovu rezultata ove istrage svakako da ne može biti milosti za glavne organizatore, one koji su ga naredili, i počinioce.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 24.avgust 2022.godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading