EU PUCA PO ŠAVOVIMA: Putin podelio Evropu na dva dela, potres na starom kontinentu zbog ruskog gasa

Autor:

Vesti

24.05.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osam zemalja pristalo da plaća u rubljama, dok je 11 izričito protiv

EU PUCA PO ŠAVOVIMA: Putin podelio Evropu na dva dela, potres na starom kontinentu zbog ruskog gasa

Foto: Tanjug/AP/printscreen/ilustracija

Grčka se juče priključila grupi evropskih država koje su prihvatile ultimatum šefa Kremlja Vladimira Putina da ruski gas mora da se plaća u rubljama. Time je broj ovih zemalja dostigao osam, dok je 11 i dalje pri stavu da ne prihvata te uslove uprkos pretnji Moskve da će im, u tom slučaju, obustaviti isporuke energenta (pogledajte tabele). Neke zemlje još su neodlučne ili kupuju ruski gas preko posrednika.

NIJE SE ŠALIO

Da se Putin nimalo ne šali, potvrđeno je, treći put, u subotu, kad je odlučeno da "Gasprom" prekine isporuku gasa i Finskoj, a posle Poljske i Bugarske, zato što ga ne plaća u ruskoj valuti.

Šćekić: Doći će do harmonizacije

Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar i urednik u stranim medijima, ne misli da će se EU raspasti zbog različitih odluka o načinu plaćanja gasa Rusima.

- S druge strane, ni Rusiji se ne isplati da prekine isporuku gasa. Niko nije lud da ostane bez 340 miliona evra dnevnog prihoda. Ovo je samo međufaza. EU je dala preporuku da se gas ne plaća rubljama, ali svaka država članica je samostalna. Ostavljeno je svima da plaćaju gas kako žele. A onda će, u perspektivi, kada se smanji zavisnost od ruskog gasa i nafte i shodno tome uvede potpuni embargo na te ruske energente, doći do harmonizacije unutar EU i po tom pitanju - ocenjuje za naš list Šćekić.

U tako zamršenim geostrateškim okolnostima, Srbiji - jedinoj državi u Evropi koja se nije pridružila nijednoj od već donete 23 restriktivne mere prema Rusiji - predstoji obnova gasnog aranžmana, koji traje do 1. juna. Trenutno plaćamo 270 dolara za 1.000 metara kubnih, što je jedna od najnižih cena gasa u Evropi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je njegov zadatak da Srbija što bezbolnije prođe kroz aktuelnu krizu, koja je zahvatila celu Evropu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski gas

- Evropa već izvesno vreme ne može da se podiči jednistvom, po raznoraznim pitanjima. Desio se i Bregzit. Ali zbog energetske krize, koja drma planetu, Stari kontinent je duboko podeljen. To se jasno očitava i na pregrupisavanju u vezi s odgovorom na Putinovu odluku da se gas plaća u rubljama. Srbija je na udaru, predstoji izuzetno težak period - priča dobro obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa.

Plaćaju u rubljama

Grčka

Nemačka

Italija

Francuska

Austrija

Mađarska

Slovačka

S. Makedonija

Neće u rubljama

Poljska

Holandija

Bugarska

Danska

Letonija

Litvanija

Finska

V. Britanija

Češka

Slovenija

Estonija.

* Finskoj, Poljskoj i Bugarskoj "Gasprom" obustavio isporuku gasa

Neodlučni

Rumunija

Belgija

Švajcarska

Hrvatska

Zemlje od kojih Moskva ne traži plaćanje u rubljama

Srbija

Turska

Belorusija

Kazahstan

Kina

Moldavija

Jermenija

BiH

Putin je, podsetimo, 31. marta potpisao ukaz o trgovini gasom sa tzv. neprijateljskim zemljama, uz poruku da se plaćanje mora realizovati sa računa u rubljama u ruskoj banci. Predložio je, naime, da kupci otvore račune u Gasprom banci, gde bi se plaćanja u evrima ili dolarima pretvarala u rublje. Upozorio je tad Evropu da rizikuje da isporuka gasa bude prekinuta ukoliko ne bude plaćan u ruskoj valuti. To je bio odgovor Moskve na sankcije.

ŠTAP I ŠARGAREPA

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže u razgovoru za Srpski telegraf da će se situacija zaoštravati kako se bude bližila zima, odnosno rasla potreba za gasom u domaćinstvima i industriji:

Grubješićeva: Konfuzija na delu

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, kaže za Srpski telegraf da je plaćanje u rubljama za ruski gas izraz konfuzije koja trenutno vlada u EU. Evropska komisija je, kaže, pre sedam dana saopštila da kompanije koje otvaraju račune u Gasprom banci krše sankcije, a tri dana pre toga izdala je uputstvo na osnovu koga su kompanije dobile zeleno svetlo da to urade:

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Suzana Grubješić

- Ne čudi što se pojedine zemlje poput Grčke odlučuju za nastavak snabdevanja ruskim gasom, uz plaćanja u rubljama, jer prevashodno vode računa o svojoj privredi i građanima. Inače, EU planira da potrošnju ruskog gasa smanji 66 odsto do kraja godine.

- Pitanje je da li će se i tih 11 država u narednom periodu predomisliti i šta će odlučiti uzdržani jer te zemlje ne mogu na drugi način da obezbede gas. Iako imaju te svoje muke, neće veliki centri moći propustiti priliku da vrše pritisak na Srbiju. Naprotiv, pritisak će biti sve jači. I neće nas više mamiti evropskim integracijama jer uviđaju da znamo da je to princip štapa i šargarepe. Očekujem da će preći na uslovljavanja pitanjima KiM, RS, investicijama, ekonomskim aranžmanima jer se zna da smo po tim pitanjima vezani za Evropu.

Rusima pak, kako objašnjava, više u političko-psihološkom, nego ekonomskom smislu znači da se Srbija ne priključi restriktivnim merama:

Kisindžer: Evropi preti još gori rat

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (99) pozvao je Zapad da prestane da pokušava da porazi ruske vojnike u Ukrajini jer bi njihov poraz, kako tvrdi, mogao dugoročno da destabilizuje Evropu.

Kisindžer je rekao da bi poraz Rusa bio fatalan za Zapad jer bi doveo do reorganizacije evropske hijerarhije moći. Ocenio je i da rat u Ukrajini ne bi smeo da potraje još dugo.

Republika

Foto: printskrin

Henri Kisindžer

- Pregovori moraju da počnu u naredna dva meseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih neće moći tako lako da se pređe. Insistiranje na nastavku ratovanja nakon što prođu ta dva meseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije - poručio je Kisindžer.

- Očekujem zato da će biti nastavljen aranžman kakav imamo, oročen na nekoliko meseci. Ili da će biti napravljen novi, takođe kratkoročan, do godinu dana, sa povoljnijim cenama gasa, da Srbiju ne bi doveli u situaciju da donosi teške odluke.

Bonus video:

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 25. maj 2022. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading