SRBIJA DANAS NAVIJA ZA MAKRONA: Ukoliko pobedi, brže ćemo u Evropsku uniju

Autor: J. JOKANOVIĆ - B. KAŠANSKI

Vesti

10.04.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko sadašnji šef Jelisejske palate dobije novi mandat, viđen je i za lidera Evropske unije.

SRBIJA DANAS NAVIJA ZA MAKRONA: Ukoliko pobedi, brže ćemo u Evropsku uniju

Foto: Tanjug/AP

U Francuskoj se danas održava prvi krug predsedničkih izbora, na kojima pravo glasa ima oko 49 miliona ljudi, a iako je donedavno delovalo da predsednika Emanuela Makrona niko neće sprečiti da osvoji drugi mandat, kandidatkinja ultradesnice Marin le Pen mu sada ozbiljno diše za vratom.

Ovi izbori, kako procenjuju analitičari, nisu bez značaja ni za Srbiju s obzirom na to da Makron našu zemlju vidi kao strateškog partnera i zalaže se za naše ubrzano priključivanje Evropskoj uniji, za čijeg je lidera već viđen ukoliko ponovo bude šef Jelisejske palate.

Razlozi za stav o bržem putu Srbije ka EU iz Makronovog ugla su i pragmatični pošto je to, kako on vidi, jedan od načina da se znatno smanji uticaj Moskve i Pekinga, u prvom slučaju politički, u drugom ekonomski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marin le Pen

Što se tiče samih izbora, za samo nedelju dana, pred prvi krug, Le Penova je uspela da rejting u anketama digne sa 21 na oko 23 odsto, dok je podrška Makronu opala jedan procenat, sa 27 na 26 odsto. Sve procene ukazuju na to da će se od ukupno 12 kandidata, koliko ih je danas na izbornoj listi, ovo dvoje naći u drugom krugu izbora 24. aprila. Tada bi Le Penova mogla da računa i na podršku pristalica Erika Zemura, drugog kandidata ekstremne desnice, koji bi danas mogao da osvoji oko 11 odsto glasova.

Prema sadašnjem odnosu snaga, Makron bi u drugom krugu ipak pobedio Le Penovu sa 53 odsto glasova u odnosu na njenih 47. Ipak, s obzirom na to da je ova izborna kampanja bila zapostavljena u javnosti zbog rata u Ukrajini i da Francuzi tek sada počinju da se više interesuju za glasanje, ne može se reći da je Makronova pobeda zagarantovana.

Ipak, da se vratimo Srbiji. Od početka Makronovog mandata s Francuskom imamo izrazito dobre odnose, i političke i ekonomske, te se bez imalo preterivanja može reći da ta država u trenutnoj konstelaciji snaga unutar EU mnogo više zastupa naše interese u odnosu na drugu osovinu Unije Nemačku. Da nije bilo Francuske, neke odluke koje su nam išle u prilog nikada ne bi bile donete poput one prekjučerašnje da budemo izuzeti od sankcija na rusku naftu (pogledajte okvir). Naravno, daleko do toga da Le Penova nije prijateljski nastrojena prema Srbiji. Naprotiv. Međutim, njen izrazito desničarski pedigre onemogućio bi da bude jedna od ključnih poluga EU, pa nam s te pozicije ne bi mogla mnogo pomoći.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku podseća da je Francuska naš strateški partner još od 2010, ali da je tek dolaskom Makrona i Vučića to partnerstvo dobilo pravi sadržaj:

- Kao i Francuskoj, i Srbiji su potrebni saveznici unutar EU, pa bi bilo od velikog značaja i za nas i za EU da Makron osvoji drugi mandat jer njegovi protivnici imaju različita viđenja o budućnosti Unije i mestu Srbije u njoj.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Dejan Miletić

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije priču na ovu temu uvodi kroz odluku o izuzimanju Srbije iz naftnih sankcija protiv Rusije i konstatuje da sve što dolazi dobro iz Evrope nije moglo da dođe bez Francuske.

- Nemačka se trenutno ne bavi toliko ovim delom sveta, pogotovo ne novi kancelar Šolc. Jedini koji razumeju situaciju i imaju mogućnost da nešto urade jesu Francuzi, odnosno Makron. Sve što se trenutno dešava vezano je za Francusku i njene odluke - kaže Miletić i dodaje:

- Francuska ima veoma konstruktivnu ulogu kada je reč o Srbiji. Naravno, to je posledica uzajamnih napora. Za EU bi bilo važno da Makron pobedi i da Evropa ima takvog lidera koji bi podržavao opstanak Unije. S druge strane, i za Srbiju bi to dosta značilo kada su integracije u pitanju jer je Francuska sponzor mnogih pozitivnih dešavanja u EU u odnosu na Srbiju. Pa i ova priča s nabavkom aviona rafal nije slučajna. Francuska sagledava složenost i evropske i svetske politike i u Srbiji u ovom delu sveta prepoznaje potencijalnog saveznika. I, naravno, borba za jačanje uticaja Francuske je legitimna i u odnosu na to, ako jača njihov uticaj, smanjuje se uticaj Rusije i Kine, to je spontani proces.

Komedija usred izborne noći

Zanimljivo je da će francuska državna televizija TF1 nakon zatvaranja birališta izborni program emitovati samo do 21.30. Nakon toga na tom kanalu će biti prikazana poznata francuska komedija "Posetioci", o vitezu i njegovom pomoćniku koji putuju kroz vreme u savremenu Francusku.

Pomogli u izuzeću od naftnih sankcija

Kako su preneli dobro upućeni evropski mediji, Francuska (čitaj Makron) odigrala je važnu ulogu u odluci Brisela da izuzme našu zemlju iz naftnog paketa sankcija protiv Rusije. Među zaslužnima su navedeni i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i prvi čovek Evropskog saveta Šarl Mišel.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 10. april 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Cane

10.04.2022 12:21

Hahaha ovaj naslov je trebao u rubriku zabava i razonoda da ide

Деминер/РС/русофил

10.04.2022 21:20

Мене,а верујем и добар део Србије,просто заболе ..... ко ће бити председник Француске.........

Mladen

10.04.2022 21:22

Kakvo lupetanje.Strasno!

ZORAN

13.04.2022 16:37

bolje bi vam bilo da ne navijate za njega ..... cista zabluda pozdrav iz Francuske