SVET NA PRAGU TREĆEG SVETSKOG RATA: Putin sprema "SATANU" za Evropu!

Autor:

Vesti

24.02.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad opravdao time da NATO podržava neonaciste u Ukrajini i da Krimu "nikada neće oprostiti njihov slobodan izbor ponovnog ujedinjenja sa Rusijom".

SVET NA PRAGU TREĆEG SVETSKOG RATA: Putin sprema "SATANU" za Evropu!

Foto: Tanjug/AP, Youtube/ Ref's Channel

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu i zapretio da će u slučaju spoljnog mešanja u situaciju u Ukrajini ruska vojska odmah odgovoriti najnovijim oružjem, misleći na hipersonične rakete koje nose nuklearne bojeve glave.

- Okolnosti zahtevaju da preduzmemo odlučnu i hitnu akciju. Narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć. S tim u vezi odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija - rekao je Putin u televizijskom obraćanju građanima Rusije.

On je rekao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine, ali da će Moskva težiti njenoj demilitarizaciji.

- Rusija ne može da se oseća bezbedno, da se razvija, da postoji uz stalnu pretnju koja dolazi iz moderne Ukrajine - rekao je Putin i dodao da se NATO približava granicama Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Putin je ocenio da vodeće zemlje NATO podržavaju neonaciste u Ukrajini, koji građanima Krima i Sevastopolja "nikada neće oprostiti njihov slobodan izbor ponovnog ujedinjenja s Rusijom". On je u obraćanju rekao da Rusija ostaje jedna od najmoćnijih nuklearnih sila na planeti, tako da "nijedan potencijalni agresor ne bi trebalo da sumnja da će biti potpuno poražen".

- Što se tiče vojne sfere, savremena Rusija, čak i nakon raspada SSSR i gubitka značajnog dela svog nuklearnog potencijala, danas je jedna od najmoćnijih nuklearnih sila. Čak ima određene prednosti u vidu najnovije vrste naoružanja. U tom pogledu niko ne bi trebalo da ima sumnje da će direktan napad na Rusiju dovesti do poraza i strašnih posledica za potencijalnog agresora - rekao je Putin.

Udar na London odneo bi milion života

Britanski list Miror objavio je da bi u ruskom nuklearnom napadu samo jednom interkontinentalnom balističkom raketom topol, koja nije hipersonična, u prestonici Velike Britanije stradalo najmanje milion ljudi. Navodi se da bi hidrogenska car-bomba, najveće atomsko oružje koje je Moskva ikada imala, u Londonu i širem području ubila 5,7 miliona ljudi.

On je uputio "nekoliko veoma važnih reči za one koji bi mogli da dođu u iskušenje da se umešaju u događaje koji se dešavaju".

- Ko god pokuša da nas ometa, štaviše, da stvori pretnje našoj zemlji i narodu, znajte da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posledica s kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili - upozorio je Putin, misleći na nuklearni napad.

Ruski predsednik je prošle subote nadgledao vežbu ruskog strateškog oružja, uključujući i najnovije hipersonične rakete koje nose nuklearne bojeve glave, što je tehnologija koju, zasad, imaju samo Rusija i Kina. Među lansiranim projektilima nije bilo superteške interkontinentalne balističke rakete RS-28 sarmat, poznate i kao satana-2, koje treba ove godine da naslede prvu satanu, čiji je zvanični naziv R-36M. Britanski mediji navode da su ove rakete, koje mogu da ponesu do deset teških bojevih glava ili hipersonične avangard projektile, u stanju da zbrišu celo Ujedinjeno Kraljevstvo, a zbog dometa mogu da pogode i druge kontinente.

RS-28 sarmat

- superteške interkontinentalne balističke rakete, poznate i kao satana-2, ove godine treba da naslede prvu satanu, čiji je zvanični naziv R-36M

- mogu da ponesu do deset teških bojevih glava ili hipersonične avangard projektile

- u stanju su da zbrišu celu Veliku Britaniju, a zbog dometa mogu da pogode i druge kontinente

Koliko koja država ima nuklearnih bojevih glava

Rusija: 6.257

SAD: 5.600

Kina: 350

Velika Britanija: 225

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ofanziva u zoru, Rusi posle 12 sati nadomak Kijeva

- Borbena dejstva počela u tri sata i 50 minuta

- Antonio Guteres, generalni sekretar UN, na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti apelovao na Putina da zaustavi napad i pruži šansu miru

- Eksplozije se čuju u Kijevu, Kramatorsku, Odesi, Harkovu i Berdjansku

- Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, najoštrije osudio ruski napad i kazao da Alijansa "stoji uz narod Ukrajine"

- Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo ratno stanje u zemlji

- Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, izjavila da Evropska unija smatra Moskvu odgovornom za neopravdan napad na Ukrajinu

- Putin u telefonskom razgovoru obavestio beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka o situaciji na granici, državna granična služba Ukrajine saopštila da su ruske trupe napale granicu iz Ruske Federacije i Belorusije

- Najmanje osam ljudi poginulo, a devet ranjeno tokom ruskog granatiranja

- Zelenski zatražio od francuskog predsednika Emanuela Makrona intervenciju u znak podrške njegovoj zemlji, ali je dobio samo osudu vojne akcije Rusije

- Ukrajina prekinula diplomatske odnose s Rusijom

- Dečak poginuo na istoku Ukrajine, čije vlasti tvrde da je poginulo najmanje 40 ukrajinskih vojnika i oko 50 Rusa

- NATO povećao prisustvo na istočnom krilu Alijanse

- Mađarski premijer Viktor Orban osudio ruski napad na Ukrajinu

- Ruska vojska saopštila da je onesposobila 74 kopnena vojna infrastrukturna objekta Ukrajine

- U 15 časova i 37 minuta Rusi zauzeli Aerodrom Antonov nadomak Kijeva

- Ruske trupe iz Belorusije prodrle u područje blizu bivše nuklearne elektrane Černobilj

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading