SPREMA SE STRAŠNO ZLO NA DAN IZBORA PATRIJARHA: Planiraju koronom da UBIJU vladike?

Autor:

Vesti

17.02.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan je da se ni po koju cenu ne dozvoli da Jefrem, Irinej ili Porfirije budu izabrani za novog srpskog patrijarha.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Episkop zapadnoamerički Maksim

Episkop zapadnoamerički Maksim zaražen je virusom korona. Ali umesto da se povukao u izolaciju, ovaj vladika šetao je po Patrijaršiji i praktično namerno ugrožavao zdravlje drugih arhijereja.

Episkop šabački Lavrentije, koji je kao najstariji arhijerej trebalo da predsedava današnjim izbornim saborom SPC, zbog lošeg zdravstvenog stanja hospitalizovan je u Kliničkom centru Srbije. Umesto njega, sednicu sabora vodiće episkop sremski Vasilije.

Iza nesavesnog ponašanja Maksima krije se pokušaj da se sabotira izbor novog patrijarha na Saboru.

DESETAK BUNTOVNIKA

Naime, grupi od desetak vladika, među kojima su i episkopi diseldorfski i cele Nemačke Grigorije, požarevačko-braničevski Ignjatije, istočnoamerički Irinej, budimljansko-nikšićki Joanikije, žički Justin, raško-prizrenski Teodosije, uopšte ne odgovara da izborni sabor protekne u miru pošto nijedan od njih ili njihovih kandidata nema šansu da se primakne neophodnoj nadpolovičnoj podršci arhijereja.

I zato je trojici vladika, koji zbog najvećeg poverenja među arhijerejima važe za najozbiljnije kandidate za 46. poglavara SPC, pretilo namerno zaražavanje koronom ili čak trovanje. To su, kako je juče pisao Srpski telegraf, episkopi bački Irinej i banjalučki Jefrem i mitropolit zagrebačko-ljubljabnski Porfirije.

- Vladika Maksim nekoliko dana ide od vladike do vladike, iako ima koronavirus, i na taj način svesno ugrožava njihovo zdravlje. Zna da niko iz okruženja Grigorija, ljubimca opozicije, ne može da dobije natpolovičnu većinu glasova, neophodnu za kandidaturu za patrijarha, koji se potom bira žrebom - objašnjava naš odlično obavešteni izvor iz vrha SPC.

Koronom je zaražen i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je takođe demonstrirao neprimereno ponašanje.

- Atanasije je pobegao iz jedne beogradske KOVID bolnice u manastir Žiču. Tamo je bio i vladika Maksim, koji je potom, zaražen virusom, otišao za Beograd i boravio u Patrijaršiji - objašnjava naš sagovornik i dodaje da je to skandalozno ponašanje deo šireg plana, iza kojeg stoje strane službe:

- Plan je da se ni po koju cenu ne dozvoli da Jefrem, Irinej ili Porfirije budu izabrani za novog srpskog patrijarha. Strancima, pa i nekim našim vladikama, izgleda da je najlakše da postupe po receptu koji je primenjen na pokojnom patrijarhu Irineju, kojeg nisu zaštitili od virusa korona u Podgorici, gde je išao na sahranu mitropolita Amfilohija. Otrovati ih smrtonosnim virusom.

Zato je sada svima, kako ističe naš sagovornik, jasna opravdanost odluka Sinoda SPC da zbog epidemiološke situacije sabor bude u kripti Hrama Svetog Save, što je svojevresni presedan jer su do sada sednice održavane u Patrijaršiji.

- Patrijaršija je idealna da ih Maksim zarazi sve do jednog, tamo ne postoji ni minimum epidemioloških uslova. Za razliku od kripte Hrama.

Verski analitičar Željko Injac kaže za Srpski telegraf da se Maksim ponaša krajnje neodgovorno:

- Ako nije glup, onda je zlonameran. Ako on ima imunitet, ne znači da ga imaju episkopi, većinom starci. Ide u Patrijašiju kao kamikaza i tempirana bomba među vladike, koji teško i sa prehladom mogu da se izbore. Skandalozno je šta sve neće preduzeti da bi izbojkotovali izbor novog patrijarha. Sramno je zato ponašanje i Atanasija, koji je pobegao iz KOVID bolnice.

Opozicionari i neki episkopi spremali litije

Verski analitičar Željko Injac navodi da je grupa vladika, uz podršku dela opozicije, pod rukovodstvom lidera SSP Dragana Đilasa i njegovog kuma Mlađana Đorđevića, i potporu stranog faktora planirala da organizuje litije protiv novog patrijarha:

- Svesni da njihovi kandidati neće proći, imali su i tu ludu ideju. Međutim, uvideli su da će imati loš odziv, pa su odustali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

18.02.2021 12:10

Ako je stvarno tako, onda neka nam je Bog u pomoc. Sta doceka SPC da se popovi, vladike i lopovi otimaju za vlast na naj podliji nacin. Od kad nam svestenstvo predje u biznismene, od kada popovi crkvu shvataju kao miraz, od kad vladike od mitropolija stvaraju firme i jeste nam sve krenulo niz brdo. A za sve krivim patrijarhe koji nisu na vreme odlucili bogohulnike od bogosluzitelja.