NOVI DETALJI ISTRAGE O VRTIĆU IZ PAKLA! Čistačica čuvala i maltretirala decu: Roditelji ŠOKIRANI nakon što su videli snimak!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

21.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugo osnovno tužilaštvo po hitnoj proceduri pokrenulo je istragu o maltretiranju dece u vrtiću "Zamak", u beogradskom naselju Voždovac, nakon što je Srpski telegraf obelodanio jezive snimke na kojima se vidi brutalno postupanje prema mališanima. Postupak je pokrenuo i zaštitnik građana, a gradski Sekretarijat za obrazovanje naložio je vanrednu kontrolu rada "Zamka" i inspektori su juče nekoliko sati bili u tom obdaništu.

RepublikaFoto: eStock
SVE JASNO: Inspektori ulaze u vrtić

Roditelji čiji su mališani upisani u ovaj privatni vrtić bili su šokirani kada su videli na koji način su se tamo ophodili prema njihovoj deci. Jedna majka, koja je na snimku prepoznala svoje dete, javila se našem listu.

- Nisam mogla da verujem kada sam odgledala snimak. Ni na kraj pameti mi nije bilo šta se tamo dešava nakon što ostavim dete. S nama su uvek bili ljubazni. Odmah ujutru sam otišla u policiju, predočila im snimak, prijavila šta sam videla na njemu i potvrdila da se radi o mom detetu - ispričala nam je majka (svi podaci poznati redakciji).

Šta se vidi na snimcima

- decu bacaju na pod i pritiskaju da ne mogu da ustanu

- grubo ih podižu sa dve ruke

- silom im guraju cuclu u usta

- zatvaraju decu u improvizovani špajz

- vikanje na mališane

 

 

BRZA REAKCIJA

Kako kaže ova žena, laknulo joj je kada je čula da je tužilaštvo momentalno reagovalo.

- Otkako sam videla snimak ne mogu da dođem sebi. Ne mogu da verujem da su neki roditelji jutros decu odveli u vrtić. Moje dete je ostalo kod kuće i, što se nas tiče, priča s ovim obdaništem je završena. Insistiraću da se ovaj slučaj reši i istera do kraja, da odgovaraju svi koji su krivi - kaže vidno potresena majka, a gotovo iste reči čuli smo i od još nekoliko roditelja s kojima smo razgovarali.

Foto: printscreen

Komšinica: Svašta sam tamo videla

Snimci koje je objavio Srpski telegraf izazvali su veliko uznemirenje javnosti. Pojavili su se mnogobrojni komentari koji su išli u pravcu toga da vrtić treba zatvoriti, a vlasnike i osobe koje su radile s decom pozvati na odgovornost. Našem listu javila se žena koja živi u neposrednoj blizini ovog vrtića na Voždovcu.

- Jednom sam videla vaspitačicu iz tog vrtića da je povukla dete za ruku onako kako ja svoje nikako ne bih. A jednom mi je došlo da siđem i pozvonim na kapiju da pitam čemu tolika dreka na decu. Da se razumemo, živim u zgradi u blizini, svašta sam videla - napisala je ona.

 

Prema informacijama koje smo dobili od roditelja, oni su na snimku prepoznali ženu koja maltretira decu i dere se na njih. Što je najgore, iako su im je iz vrtića predstavili kao vaspitačicu, u stvari se radi o spremačici, koja je stalno pazila na decu, mada za to nije kvalifikovana. Inspekcija gradskog Sekretarijata za obrazovanje juče ujutru je otišla u vrtić. Tamo, međutim, nisu zatekli ženu koja se najviše vidi na snimku (spremačicu). Inspekcijski nadzor koji je započet u 10 časova je prekinut oko 13 časova jer je direktorki vrtića Maji Glušac (supruga vlasnika) pozlilo. Hitna pomoć je konstatovala da nije u stanju da nastavi da odgovara na pitanja, pa će nadzor biti nastavljen naknadno.

Vlasnik vrtića: Ne smem da pričam

Srpski telegraf pozvao je i vlasnika vrtića Duška Glušca. On nam je, međutim, rekao da trenutno ne sme da daje izjave.

- Trenutno ništa ne mogu da kažem, istraga je u toku. Onog trenutka kada nas nadležni budu obavestili da možemo da damo izjavu, mi ćemo to vrlo rado i učiniti. Ja se nadam da će pravda pobediti. Nemamo ništa protiv medija i vrlo rado ćemo se odazvati na sve vaše pozive, samo kada dobijemo dozvolu da pričamo o slučaju - rekao je Glušac i potvrdio da je Hitna pomoć dolazila, uz tvrdnju da je njegova supruga u lošem psihičkom stanju.

Podsetimo, Glušca smo zvali i juče, pre nego što smo objavili prvi tekst. Tada nam je rekao da mora prvo da vidi šta je na snimcima, ali da ne veruje da je tačno ono što smo mu opisali.

Do trenutka prekida, inspektori su, kako saznajemo, utvrdili da je snimak autentičan i da su na njemu dve žene koje su radile s decom. Za jednu od njih, spremačicu Suzanu Vasić, rečeno im je da juče nije došla na posao, a da je, navodno, sa decom bila samo privremeno, dok je vaspitačica bila u toaletu. Sve to, međutim, pada u vodu jer svi roditelji tvrde suprotno, odnosno da im je Vasićeva predstavljana kao vaspitačica.

- Ni druga žena koja se pojavljuje na snimcima, kako se ispostavilo, nema odgovarajuću diplomu da bi radila kao vaspitačica. Utvrđeno je da je u vrtić upisano ukupno 67 dece, u četiri grupe, i da nije ispoštovana obaveza da bude zaposlena sestra na zdravstvenoj zaštiti dece - navodi izvor našeg lista.

 

 

 

BEZ ODGOVORA

Od prvog trenutka kad su došli inspektori, kako navodi naš sagovornik, bilo je jasno da direktorka vrtića nema odgovor (bar ne onakav kakav bi želela) na većinu pitanja i da u radu "Zamka" ima nepravilnosti na sve strane.

- Dvaput se žalila da joj je loše i na kraju je, kad je najavljen i dolazak policije, koja je postupala po nalogu tužilaštva, pala u nesvest pred inspektorima. Ukazana joj je prva pomoć, a ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći, zbog čega je kontrola prekinuta - zaključuje naš izvor.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Pašalić

Zaštitnik građana: Odgovor u roku od 15 dana

Kancelarija zaštitnika građana Zorana Pašalića, odmah nakon saznanja o tome šta se dešava u vrtiću "Zamak", pokrenula je postupak.

- Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija da su deca bila izložena nasilju, pokrenuo postupak. Zaštitnik građana je od Sekretarijata za obrazovanje grada Beograda zatražio da mu u roku od 15 dana dostavi izveštaj o preduzetim aktivnostima u ovom slučaju, kao i zapisnik o izvršenom nadzoru nad radom privatne predškolske ustanove "Zamak" - naveli su nam iz kancelarije zaštitnika građana.

U odgovoru se još ističe:

- Imajući u vidu da se radi o predškolskoj ustanovi čiji osnivač nije Beograd, već grad samo izdvaja sredstva za naknadu dela troškova boravka dece, zaštitnik građana traži od sekretarijata da deo izveštaja sadrži informacije na koji način se obavlja nadzor nad radom ovih predškolskih ustanova.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Kumodraz

21.01.2021 20:32

Pa gospodo, nije to nista ima i gore od toga. U Kumodrazu u dvoristu osnovne skole Vojvoda Stepa, za vreme velikog odmora ,lokalni kriminalac i narko diler Vojkan Krstic puca rafalno iz kakasnjikova a oreko puta u fast foodu prodaje narkotike. Policija je upoznata a sve vesto zataskano....

dsc

21.01.2021 20:44

To je tako naivno da je cistacica samo kriva, da nije videla da to rade dadilje ne bi ni ona to radila, smatramo da su svi ucestvovali u tome kao i osoba koja je snimala jer da se protivila tome ona bi napustila taj posao ili bi otisla direktoru da ga upozori. Mislimo da se to desava u svim vrticima sa decom rade svasta i logicno je zasto deca placu kada idu u vrtic! Prema tome UVEDITE NADZORNE KAMERE I KAZNE ZATVORA ODMAH PO HITNOM POSTUPKU.

Sladjana

26.01.2021 13:32

Kako im nije zao da tako udaraju decu, zar roditelji zato placaju vrtic dabi im malzretirali decu, uzas, dabogda im bog sve vratio i treba ih sve nabiti u zatvor i jos da plate svaku decju suzu, ram i aram im bilo, da tako bacaju decu na pod i samaraju, dusa me zabole kad vide ovaj snimak