(FOTO) KESIĆ UZIMAO PARE OD OPOZICIJE! Otkrivamo kako je Šolakov novinar ČERUPAO ŠABAČKI BUDŽET, sve CRNO NA BELO

Autor:

Vesti

15.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumenta do kojih je došao Srpski telegraf jasno pokazuju na koji način je bivša vlast sa Nebojšom Zelenovićem na čelu arčila narodni novac.

RepublikaFoto: Printscreen/Tanjug
Zoran Kesić plaćen od strane Nebojše Zelenovića (Foto: Montaža)

Nekadašnja gradska vlast u Šapcu sa Nebojšom Zelenovićem na čelu novcem građana finansirala je voditelja emisije "24 minuta" sa Zoranom Kesićem, koji ne bira reči kritike kada je aktuelna vlast u Srbiji u pitanju. Srpski telegraf je došao u posed izvoda sa računa grada Šapca, na kojima se vidi da je u periodu od 2015. do 2019. na račun Agencije za umetničko stvaralaštvo i scensku umetnost jedne od glavnih zvezda Šolakove televizije isplaćeno ukupno 1.172.400 dinara.

Pod plaštom različitih aktivnosti poput Festivala evropskog filma, učestvovanja na Sajmu vina, prevođenja, tekstova za list Danas, samo 2016. iz budžeta je isplaćivano od 30.000 do 50.000 dinara na račun Kesićeve agencije, a ukupan iznos za tu godinu dostigao je sumu od 865.400 dinara.

Nedostaje dokumentacija

U cilju daljeg testiranja tražena je računovodstvena dokumentacija, koja je bila osnov za vršenje navedenih isplata, ali je utvrđeno da za 2015, kao i za fakture u iznosu od 144.000 dinara, nije dostavljena dokumentacija. Iznos od 105.000 dinara isplaćen je 2016. bez dostavljene fakture, na osnovu molbe za refundaciju.

Fakture u iznosu od 247.000 dinara izdate su od preduzeća "Moj dar" D. O. O. Šabac i Udruženja MUGŠ, koji ne postoje u APR, a na računima izdatim od udruženja kao sedište udruženja navode se različite adrese.

Fakture iz 2017. odnose se na različite dobavljače, pri čemu na svakoj stoji naznačen račun za uplatu agencije Zorana Kesića.

PLAĆANJE PODOBNIH

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije za Srpski telegraf kaže kako je odranije poznato da su prethodne vlasti na ovakav način zloupotrebljavale javni novac.

Isplate u periodu od 2015. do 2018. godina (isplata u RSD)

2015.  36.000

2016.  865.400

2017.  251.000

2018.  20.000

- Slučaj novčanih isplata politički podobnim novinarima i komičarima od bivše gradske vlasti u Šapcu otkriva mehanizam koji je u vreme prethodne vlasti korišćen za prelivanje javnog novca u privatne džepove podobnih. S obzirom na to da je i odranije bilo poznato da su na identičan način finansirani pojedini mediji i ljudi bliski opozicionom Savezu za Srbiju, Zelenović i ostali predstavnici Đilasove koalicije jasno su pokazali da za njih ne postoji granica kada su u pitanju zloupotrebe javnog novca - zaključuje Matić.

S njim se slaže i Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, koji navodi da je reč o ustaljenom sistemu Zelenovića i Dušana Petrovića za vođenje kampanje o narodnom trošku.

Šta je sve Šabac plaćao voditelju

* učestvovanje na Sajmu vina

* Festival evropskog filma

* priprema za posetu kanadskog ambasadora, promocija grada

* aktivnosti vezane za šabački letnji festival

* angažovanje za šabačku čivijadu u smislu promocije grada - tekstovi za list Danas, intervju i sl.

* Čivijada - internet-prezentacija šabačkog vašara

* usluge prevodioca

* aktivnosti vezane za dolazak grčkog konzula, materijal, pokloni

KOMUNIZAM ZA ORTAKE

- Zelenović se hvalio kako u gradskoj kasi ima 10 miliona evra, posle se ispostavilo da tih para nema, gde su? Otišle za finansiranje njegovih potpuno promašenih intervjua u listu Danas, u NIN, lokalnim medijima, na televiziji Šabac, kao što vidimo, i za propagiranje nekih njegovih ideja i u određenim TV emisijama poput one Zorana Kesića - navodi Jeremić za Srpski telegraf.

PREDRAG JEREMIĆ: FINANSIRANJE PO RECEPTU DOS

Jeremić objašnjava da je mehanizam finansiranja novina počeo dolaskom DOS na vlast i da se zadržao do današnjeg dana.

- Mnogo im se dopada taj način da narodnim parama finansiraju sopstvene kampanje i lažni imidž i zato su se u Šapcu mesecima borili da ne priznaju rezultate izbora jer su oni zapravo jedini na kugli zemaljskoj živeli u komunizmu, uzimali koliko i kad su hteli od sugrađana. Kad je to konačno zaustavljeno posle 20 i više godina, nastala je panika, a tek sada smo svedoci da isplivavaju dokazi kako su finansirali svoje medijske kampanje. Nadamo se da će država, bez izuzetka, procesuirati sve one koji su se ogrešili o zakon - zaključuje Jeremić.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 15. decembar 2020.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Danka

15.12.2020 21:11

Sramota!

Luka Lekic

15.12.2020 21:25

Sve je istina

Radoslav

15.12.2020 22:44

Kesić treba da odgovara za ovo nadležni organi trebaju detaljno sve da ispitaju ovom se mora stati na put.

Sofija

15.12.2020 22:44

Sve ove pare ukrali su od građana. Sramota!