PODMUKLI PLAN HRVATA I EU! Jedini cilj: VUČIĆU SLOMITI KIČMU I izbrisati REPUBLIKU SRPSKU

Autor:

Vesti

14.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv srpske države s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu povedena je dosad nikad opasnija i podmuklija kampanja, čiji je cilj da se Srbija po svaku cenu baci na kolena i ukine Republika Srpska. Na tom putu smetnja je Vučić. I zato je zadatak političko-medijske mašinerije, u kojoj su pokvarene interese udružili ne samo delovi opozicione družine i nevladin sektor već i regionalni igrači, a pod patronatom pojedinih stranih centara moći, da se eliminiše Vučić i tako slomi kičma Srbiji.

Foto: Tanjug/AP/wikipedia/ilustracija
Foto: Ilustracija

Njima ne ogovara nezavisna, ekonomski stabilna Srbija, koja ima najveću stopu rasta uprkos pandemiji KOVID-19, dok paralelno jača vojne i bezbednosne resurse, vešto napreduje ka EU, neguje saradnju sa SAD, Rusijom i Kinom, mudro rešavajući problem KiM... Naročito bode oči što Beograd, otkako je Vučić na vlasti, intezivno pomaže Srbima u regionu. I zato je Vučić na udaru teške artiljerije i iz Hrvatske, BiH, Crne Gore naklonjene Milu Đukanoviću...

PODRŠKA IZ SRBIJE

Naime, hrvatski portal Jutarnji.hr preneo je tekst uticajnijeg nemačkog Dojče velea, gde se upozorava da je jaka Srbija sa Vučićem na čelu ključni problem za uspostavljanje mira na Balkanu. Tekst "Republika Srpska je ratni plen od kog Srbija neće tako odustati" potpisala je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko. Tvrdi da je cilj Beograda "zaokruživanje osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica", te da takav plan mora biti osujećen (pogledaj okvir).

Planira se angažovanje pojedinaca iz Srbije da pomognu napade na Srbiju

 

Nakon što je Biserkova iznela niz lažnih optužbi osvanula su još dva autorska teksta s istom porukom - da Srbija ne sme ostati uspravna i da je jedino rešenje za Balkan da se Srbi bace na kolena i ukine Republika Srpska. Uključili su se i domaći igrači - Milan Antonijević, Saša Janković u glasilu pod kontrolom lidera SSP Dragana Đilasa (pogledaj okvir).

ĐUKANOVIĆ UPOZORAVA NA JOŠ INTENZIVNIJE NAPADE - Strateški dokument protiv naše zemlje

Član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović kaže da je zgranut tekstom Biserkove, ocenjujući da je to najozbiljniji strateški dokument koji je napisan i uperen prema Srbiji i srpskom narodu.

- Izražavam ozbiljnu sumnju da ga je napisala Sonja Biserko. Izrazio bih sumnju da su tekst napisali ozbiljniji centri moći, tim pre jer je istovetan tekst obelodanio i Saša Janković. A gotovo istovetan tekst se našao i na portalu Dojče velea, medija nemačke vlade.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Đukanović

Ukazuje da ne treba imati iluziju da će se napadi smanjivati. Naprotiv, oni će se usložnjavati i biće još jači.

- Prosto je neverovatno koliko se planira angažovanje pojedinaca iz Srbije da pomognu takvim napadima koji će dolaziti prema našoj zemlji. Sad je već više nego očigledno da je Vučić smetnja upravo zato jer ne želi Srbiju na kolenima. To su ključni razlozi što će se nastaviti zastrašujući napadi prema njemu, a svakako i prema Srbiji. I više je nego očigledno da je ovde podobna samo ona vlast koja bi Srbiju bacila na kolena i ne bi težila da Srbija bude ekonomski jaka i stabilna zemlja.

I sve to pred sastanak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, a uoči njegovog današnjeg razgovora sa Vučićem. Imajući sve u vidu, Vučić je s Dodikom juče održao sastanak, posle kog je poručeno da će Srbija nastaviti da pomaže srpski narod u RS, uz zahtev da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom RS (pogledaj okvir).

Jovanović: Srbija na nišanu

Srbija sa predsednikom Vučićem na čelu je na nišanu. Nisu oni govornici, nego glasnogovornici dirigenata iz pojedinih zapadnih centara moći. To je politički blickrig da snažnim pritisicima, uslovljavanjima, hajkama privole Srbiju da se odrekne KiM i RS, odnosno da se uništi Dejtonski sporazum i stvori unitarna BiH, koja bi bila uvedena u NATO i EU. Jednim udarcem da ubiju dve muve. Nije isključeno da zarad tog cilja izazovu nerede na ulicama, nemire, reprizu 5. oktobra - upozorava bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladislav Jovanović

Ukazuje da nije poznato da li je to zvanična politika SAD i EU. Možda nije:

- Kolo su nedavno poveli Eliot Engel, Madlen Olbrajt, a kampanja se sad pojačava, ubacuju se novi igrači. Mračne snage "duboke države" SAD možda koriste interegnum da bi prejudicirali politiku novog američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji se još nije izjasnio o politici prema zapadnom Balkanu. Ovom ofanzivom žele da ga dovedu pred svršen čin, vežu ruke da bi onemogućili bilo kakav drugačiji pristup.

AVETI PROŠLOSTI

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Srpski telegraf da jezivi narativ koji se proteklih dana potencira u regionalnim medijima, a u čijem plasiranju, nažalost, učestvuju i pojedinci iz Srbije, oslikava želju za vraćanjem Balkana u mrak devedesetih, kada je svima bilo dopušteno da nacionalističke ciljeve ostvaruju nauštrb Srba:

RepublikaFoto: Tanjug/L. S. DOMINIĆ
Andrej Plenković

- Svesne ogromnog napretka koji je Srbija ostvarila u prethodnim godinama, višestruko uvećavajući sopstvene kapacitete u svakom vidu, aveti prošlosti se hvataju za promene u američkoj Beloj kući kao za poslednju slamku i priliku da se postojeća dinamika na Balkanu preokrene, a Beograd ponovo proglasi krivcem za sve što se može zamisliti. Iako takvi koordinirani napadi predstavljaju ozbiljan izazov za državno rukovodstvo Srbije, teško da će uroditi plodom, budući da je zvanični Beograd prethodnih godina predano radio na izgradnji imidža konstruktivnog i kredibilnog partnera u areni međunarodne politike.

VUČIĆ I DODIK O TEŠKIM I IZAZOVNIM VREMENIMA: Srpski narod će izdržati pritiske

- Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS, smatra da se odnosi sa BiH moraju unaprediti, nastaviće da pomaže srpski narod u RS i zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske - saopštio je kabinet predsednika Srbije nakon jučerašnjeg sastanka predsednika Vučića sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, koji ga je obavestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahteve i molbe Republici Srbiji.

Vučić je, kako je saopšteno, saslušao Dodika i zamolio ga da u danima i nedeljama koje su pred nama upotpuni svoje zahteve koje predsednik Srbije smatra legitimnim:

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dodik i Aleksandar Vučić

- Vučić je zaključio da Srbija smatra da odnosi Srbije i BiH mogu i moraju da budu unapređeni, pre svega, kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

Predsednik je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima RS - poslednji put u iznosu od 20 miliona evra, te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške našem narodu u RS. Takođe, Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom RS jer je RS ustavna kategorija BiH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Dogovorili su i konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac - Donja Gradina na teritoriji RS.

- Prijateljski razgovor u teškim i izazovnim vremenima. Srpski narod umeće da izdrži sve pritiske, napade i političke hajke, nikoga ne diramo, samo hoćemo da nam niko ne brani da budemo svoji na svome - napisano je na Instagram profilu "Buducnostsrbijeav" ispod fotografija Dodika i Vučića.

Zato poslednji medijski napadi na Srbiju i njeno državno rukovodstvo sa Vučićem na čelu, konstatuje Starović, pre svega, poslužiće za to da se svaka zverka iz bestijarijuma devedesetih, kako u regionu tako i na domaćem terenu, razotkrije i pokaže pravo lice, a postojano jedinstvo srpskog naroda će biti ona brana o koju će se razbiti svi takvi pokušaji da se Srbija baci na kolena.

Udar sa pet frontova

1. Maligni uticaj

Sonja Biserko - u tekstu prepunom neosnovanih optužbi na račun Srbije i, posebno, predsednika Vučića Sonja Biserko sugeriše da međunarodna zajednica mora da "ukloni maligni uticaj srpskih pretenzija" u BiH, što nedvosmisleno znači ukidanje RS i stvaranje unitarne BiH. Konstatuje da politika Srbije ima snažan uticaj na odnose u regionu jer deluje kao destabilizujući faktor, koji preko srpskih zajednica u svim susednim zemljama sprečava integraciju i konsolidaciju tih zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sonja Biserko

- Beograd polazi od toga da je uspostavio dobre "diplomatske odnose sa svim centrima moći u svetu" i da je time dobio na geostrateškom značaju. Tokom poslednje četiri godine Beograd je uspeo da dođe do Trampove administracije, što ga je ohrabrilo da pojača smetajuće prisustvo, kako u Bosni tako i u Crnoj Gori i na Kosovu, čak do tačke koja je otvarala mogućnost "rekompozicije" Balkana - navela je, između ostalog, Biserkova.

2. Pogrešna strana

Saša Janković - u listu Danas, koji je odnedavno pod kapom "Junajted medije", čiji je suvlasnik Dragan Šolak, stari poslovni partner Dragana Đilasa, piše opširan tekst "Srbija je ponovo na pogrešnoj strani istorije", ispod kog se potpisao kao "drugoplasirani na poslednjim predsedničkim izborima" (!!!?)

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Saša Janković

- Aleksandar Vučić je prepunio čašu i Srbiju gurnuo na pogrešnu stranu istorije. Za razliku od promašaja sa podrškom Hilari Klinton, ovaj put će posledice biti neuporedivno teže - "prognozira" Janković, a zbog "nepotrebnog i neumesnog svrstavanja" uz Donalda Trampa, koji je izgubio na proteklim predsedničkim izborima. Janković provlači još tri teze, zajedničke svima - da su se obrisi nove spoljne politike SAD videli na nedavnom odboru za spoljne poslove, te "da se uticaj Srbije na okruženje - BiH, KiM, region, tretira kao problem i da se više neće tolerisati"; EU i SAD će ubuduće koordinisati politiku, te je manje mesta za manipulaciju; uz sve to, Rusija se podsmeva Vašingtonskom sporazumu, a Kina ne smatra Srbiju bratskom državom. Nije propustio da nagovesti pukotine u SNS i da će se insistirati na sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine.

3. Putinov haos 

Davor Gjenero, hrvatski politikolog, u intervju " Jačanjem Putinovog i Vučićevog režima, haos u BiH sve više raste" navodi kako je Milorad Dodik dolaskom SNS na vlast u Srbiji "iz zapadne skliznuo u rusku orbitu".

RepublikaFoto: Tanjug/Ap
Vladimir Putin

A onda, kako je "jačao Putinov autoritarni režim, rastao je i haos u BiH, a od Dejtonskog sporazuma ostala je samo jedna stvar - podela na dva entiteta." S vremenom je, priča, opadao uticaj Zagreba, raslo je nepoverenje između Bošnjaka i Hrvata, dok RS funkcioniše kao autoritarni poredak, kao i njeni pokrovitelji - Srbija i Rusija.

4. Novi Orban

"Je li napokon došao kraj licemernoj igri između srbijanskog predsednika Aleksandra Vučića i EU", naslov je teksta u glasilima u regionu gde se, između ostalog, navodi da je "na ovim prostorima" bilo teško razumeti bezuslovnu podršku koju EU daje "političkom gospodaru Srbije Vučiću uprkos činjenici da je njegov režim iz godine u godinu postajao sve rigidniji i autokratskiji", pa da se u Srbiji "uništavaju demokratske institucije, gazi opozicija i ono malo nezavisnih medija"... Slično se, navodi, dešavalo i u Turskoj, gde su pregovori blokirani. A u 2020. Srbija nije otvorila nijedno poglavlje sa EU, posle šest godina. Preokret u Briselu, navodi, može se tražiti u objašnjenju da EU ne treba još jedan Orban, odnosno vlastodržac koji u rukama ima ogromnu političku moć, a u praksi je pokazao da ne shvata važnost poštovanja demokratskih prava.

5. Napad iznutra

I kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju Milan Antonijević izjavio je juče da Srbija treba da prestane da se meša na destruktivan način u zbivanja u BiH. Naveo je potom da je konstruktivan pristup Beograda rešavanju problema u BiH preduslov za evropske integracije Srbije.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana "Srpskog telegrafa" za 15. decembar 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jugana Semeszrin

22.12.2020 12:46

Podrška predsjedniku Vučiću i svom srpskom narodu. Sramota je ovo što se dešava. Predivni ste, čuvajte se, jednom ugnjetavanja, omalovažavanja i zlostavljanje srpskog naroda moraju stati. I sve to uopće. Pa zar Bog ne govori toliko slikovito i rječito...? Strah Gospodnji! Čuvajte se, ne dajte se! Nitko nema pravo to raditi, nitko. Dosta je nasilja, agresije, globalno???❤️❤️❤️ Mir i ljubav. U Bosni postoje tri naroda koja su pozvana da žive u ljubavi i slozi. Većinska, sigurno ima i manjina, no kako nekome može pasti na pamet ukinuti.R. S.??? ❣️ Razgovor i dogovor❤️Ukinite entitete, nek postoji samo jedan, ali poštujući volju i želju sviju! Bilo bi lijepo vratiti se u Jugoslaviju, neovisno o granicama, podjelama... Jedna velika, prekrasna zemlja i narod koji živi u miru i slozi, i s ljubavlju čuva bratstvo i jedinstvo! I čita svete knjige i živi ljubav. Just love❤️