PREDSEDNIK PARLAMENTA OBRISAO POD MINISTARKOM! Dačić: Zorana, bez Vučića ne bi imala ni tri odsto!

Autor: T. KOVAČEVIĆ - S. AĆIMOVIĆ

Vesti

07.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihajlovićeve samo zna da vređa, ta taktika "udri po SPS" je već viđen scenario, poručuje šef SPS.

RepublikaFoto: Tanjug/ Sava Radovanović
Ivica Dačić

Ivica Dačić i Zorana Mihajlović zaratili su žestoko, i to zbog predsedničkih izbora, koji će se održati 2022.

Dok lider socijalista i predsednik parlamenta zagovara široku koaliciju, koja bi izašla sa zajedničkim kandidatom za šefa države, ministarka energetike odlučila je da najuri SPS iz predizbornog saveza.

- Zorana Mihajlović ne bi bila to što je sada da nije Aleksandra Vučića. Da na izbore izađe mimo Srpske napredne stranke i liste koju vodi Vučić, ne bi dobila ni tri odsto glasova. Nije njeno da komentariše dogovore koje SPS ima sa SNS, a još manje je njen posao da govori treba li ove dve stranke da imaju zajedničkog kandidata na sledećim predsedničkim izborima, poručuje lider socijalista i predsednik Skupštine Srbije.

Dačić kaže da učestali ispadi Mihajlovićeve čude, kako ljude i SPS tako i one u SNS:

- Ne znam koji motiv ima, ali očigledno želi sukobe na relaciji ove dve stranke. Što se SPS tiče, mi imamo više nego korektnu saradnju sa predsednikom Srbije i SNS i želimo da se ona nastavi i posle izbora 2022. To što Zorana, po ko zna koji put, radi, ta taktika udri po SPS je već viđen scenario.

Favoriti Đilas i Jeremić

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ/Z. ZESTIĆ
Dragan Đilas i Vuk Jeremić

Dačić i Mihajlovićeva su se i prethodnih godina krvili i to zbog iste teme. U decembru 2019. Dačić je predlagao da SNS i SPS zajedno izađu na izbore. Reagovala je Mihajlovićeva, koja je poručila da "svako želi da bude na strani pobednika".

Na ovu prozivku Dačić nije ostao dužan:

- Možda Zorana u toj širokoj narodnoj koaliciji neće SPS, možda ima svoje favorite, možda Đilasa, Obradovića, Jeremića i ostale.

PAMETNOM DOSTA

Objašnjava da u ideji koju je predložio nema zle namere.

- S obzirom na to da se očekuje ukrupnjavanje i ujedinjavanje opozicije, kako na narednim parlamentarnim i lokalnim izborima tako i na predsedničkim, Aleksandru Vučiću sam uputio predlog i samo s njim razgovarao o tome da bi i naša vladajuća koalicija trebalo da razmišlja o jednom kandidatu. Svaki pametan čovek bi na izborima podržao Vučića.

Šikaniranje Bajatovića

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap
Dušan Bajatović

Poslednji u nizu sukoba desio se odmah po preuzimanju novog resora u Vladi. Naime, ministarka energetike pozvala je na sastanak direktore javnih preduzeća koji potpadaju pod njen resor. Među pozvanim funkcionerima bio je i Dušan Bajatović. Međutim, čim je ušao u skupštinsku salu, Mihajlovićeva je počela sa prozivkama da nije trebalo da dođe sam bez saradnika. Objašnjenja nisu prošla, a na ministarkin mig reagovalo je obezbeđenje, koje je Bajatovića izbacilo sa sastanka. Mihajlovićeva se pobrinula da se na sastanku zateknu i foto-reporteri koji su uslikali izbacivanje Bajtovića iz Vlade.

Šef SPS objašnjava da je u političkom i stranačkom životu potrebna strategija:

- Zorana Mihajlović nas je svojom izjavom da se kačimo za SNS uvredila, ali mislim da to nije odraz bezobrazluka nego neshvatanja političke situacije.

Dačić ističe da cilj ideje koju je izneo nije potez koji bi njemu lično obezbedio korist ili neku bolju poziciju.

- Govorio sam o Vučiću kao zajedničkom kandidatu, a ne o tome da vladajuća koalicija podrži mene. Poštujem svakoga, pa i Zoranu, ali mi nije jasno zašto je to rekla i zašto sada - kaže šef parlamenta.

Bonsai drvo i licemeri

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zorana Mihajlović

U 2016. okršaj tadašnjih saboraca u Vladi Dačića i Mihajlovićeve obeležile su teške reči i razmenjivanje uvreda s obe strane.

Najpre je Mihajlovićeva partnere iz SPS nazvala licemerima, dok je za Dačića rekla da je patuljasto drvo bonsai.

Usledio je Dačićev odgovor:

- Ma ti si, bre, licemer. Mi smo bili lojalniji i korektniji partner od mnogih koji se nalaze na Vučićevoj listi. Što se tiče odlazaka iz stranaka, moram priznati da u tome nemam iskustvo kao što ona (Mihajlovićeva) ima.

MANJE TALASANJA

Dačić ministarki savetuje da manje talasa, da ne izaziva sukobe i ne komentariše stvari koje ne razume baš najbolje:

- Potrebno nam je malo više međusobne korektnosti i ne bi svako trebalo da priča o onome o čemu ne zna mnogo. Nas niko ne nosi na leđima, mi smo izabrani na izborima, ali smatram da je potrebno jedinstvo u frontu koji podržava vladajuću koaliciju.

Poruke šefa socijalista nisu smirile ministarku koja ne odustaje od želje da uređuje i postrojava stranke u vladajućoj koaliciji.

- Nije ni prirodno ni pristojno da manji partner, u ovom slučaju SPS, govori većem partneru - SNS, kako i šta treba da radi i to o nečemu o čemu treba da se, najpre, dogovorimo unutar SNS, a da se onda razgovara i o podršci koalicionih partnera. Da podsetim da je SPS ušao u vlast na poziv SNS jer smo verovali da je u ovom trenutku potrebna široka podrška i jedinstvo oko najvažniji državnih pitanja. Dakle, SNS se vodio državnim razlozima, a izgleda da su neki drugi navikli da trguju da bi osigurali svoje učešće u vlasti jer su to radili ranije i sa Koštunicom i sa Tadićem - navela je Mihajlovićeva.

Poslanicima 15 miliona za putovanja

RepublikaFoto: youtube.com/Skyships Eng
Foto: Ilustracija

Dačić je, gostujući u jutarnjem programu K1 televizije, objasnio da novac za putne troškove poslanika nije povećan, već je vraćen na prvobitni iznos.

- U poslednjih pet godina ti troškovi iznosili su oko 150 miliona, a ove godine zbog korone rebalansom su smanjeni na oko 119 miliona. Za narednu godinu taj iznos ponovo će biti oko 150 miliona. To nisu samo troškovi za putovanje u inostranstvo, već i za one poslanike koji dolaze na posao u Beograd. Dnevnice u inostranstvu iznose 15 evra, to je poznato - istakao je Dačić.

Kada je reč o povećanju poslaničkih plata, koje je takođe predviđeno, Dačić je objasnio da to nije povećanje samo za Skupštinu, već da je reč o opštem povećanju plata.

- Kako drugi tako i mi - rekao je Dačić.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 8. decembar 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading