Patrijarhova kelija zapečaćena 40 dana: Sve što je imao ostavlja crkvi i srpskom narodu!

Autor:

Vesti

24.11.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blaženopočivši patrijarh Irinej deset godina bio je na čelu SPC i za to vreme imao je dosta poseta i sastanka sa domaćim, ali i stranim delegacijama, diplomatama, državnicima... Sve poklone i dragocenosti koje je dobio ostavio je Crkvi i srpskom narodu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Irinej

Njegove lične stvari, koje je imao u keliji u kojoj je boravio za života ostaće netaknute narednih mesec i po dana.

U vreme dok je bio episkop niški, još pre oko dve decenije, patrijarh Irinej ostavio je svojeručno napisani, ali ne i sudski overen, testament, u kom je skromnu imovinu podelio na tri dela - eparhiji, monaštvu i rodbini.

- Bio je izuzetno skroman čovek, mudar, odmeren. Nikad jelo nije sipao dvaput. U tim vrednostima bio je sličan patrijarhu Pavlu - svedoče u njegovom okruženju.

OBUĆA MONAŠTVU

Svoje lične stvari obuću i odeću Irinej je ostavio monaštvu. Bogoslužbene poput naprsnog krsta, panagije i ikonu ostavio je Eparhiji niškoj. Lični sat, televizor, radio... ostavio je porodici. Čak je pripremio i novac za sahranu, u to vreme 50.000 dinara, ali i odežde u kojima želi da bude sahranjen. Ostatak imovine, novac od plate, jedan deo eparhiji, drugi SPC i treći manastiru, odnosno sestrinstvu koje ga pred smrt bude negovalo. Izrazio je želju da bude sahranjen u Sabornom niškom hramu. Međutim, u vreme dok je pisao testament, tadašnji vladika niški Irinej nije mogao ni da pretpostavi da će postati patrijarh. Nije stremio Patrijaršiji u Beogradu i mada je govorio: "Nemojte mene", izabran je za poglavara SPC.

Brigu o njemu na kraju života nije vodio manastir, čemu se nadao. Upokojio se u bolnici zbog posledica izazvanih korona virusom. Sahranjen je, kao prvi poglavar SPC, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, za čiji završetak je i najzaslužniji.

ČEKA SE NASLEDNIK

Kelija ili soba koju je koristio za života, a koja se nalazi u patrijaršijskoj vili na Dedinju, zaključana je posle njegove smrti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

IZBOR PATRIJARHA NA PROLEĆE

  • Prema Ustavu SPC, kandidati za patrijarha ne mogu biti penzionisani, umirovljeni episkopi
  • U trci ne mogu da učestvuju umirovljeni episkopi zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), mileševski Filaret (Mićević), srednjoevropski Konstantin (Đokić), zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda)...
  • Glavni uslov koji kandidat mora da ispuni jeste da ima najmanje pet godina episkopskog staža
  • Izborni sabor treba bude održan 90 dana otkad je upražnjeno mesto patrijarha, što je kraj februara
  • Zbog pandemije razmišlja se o odlaganju, tako da bi se sednica održala na proleće

- U vili je sve onako kako je patrijarh Irinej ostavio, kako je bilo do 4. novembra, kad je potvrđeno da je pozitivan na virus korona i kad je hospitalizovan na VMC Karaburma. Tako će da ostane i 40 dana posle njegove smrti, koja je nastupila 20. novembra ujutru. Ništa se ne dira niti unosi niti iznosi - priča naš sagovornik.

Dodaje da je moguće da kelija ostane pod bravom i posle tog perioda.

- U sobu će prvo ući novi patrijarh. Kada bude izabran, on će imati neku vrstu primopredaje. I ličnih stvari, ali i stvari koje je u Patrijaršiji i u kabinetu Njegove svetosti imao patrijarh Irinej - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte i sve o presudi za očuha monstruma iz Zaječara koji je batinama ubio dvoipogodišnju bebu, kao i nove detalje o likvidaciji Bojana Mirkovića u Belvilu. Saznajte i kakav to pakt protiv Srbije spremaju Hrvatska i Priština i na koji način će biti sancionisani svi oni koji budu odbijali da prime vakcinu protiv korone. Saznajte i šta stručnjaci poručuju da li tzv. narodni lekovi mogu da izleče Kovid i kako Aleksandar Stepanović drma srpskim pravosuđem. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika. 

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mmm

25.11.2020 05:36

a auto,zlato ko je to uzeo..pa svi znaju da doo firma crkva lezi na parama