VLADIKA U OFANZIVI ZA PREUZIMANJE TRONA SPC: Prljava kampanja Grigorija

Autor:

Vesti

24.11.2020

05:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omiljeni opozicioni vladika Grigorije, episkop diseldorfski i nemački, već je promovisan u patrijarha. Njegovo imenovanje već su slavodobitno lanisrale pristalice Dragana Đilasa. S druge strane, mediji naklonjeni Đilasu započeli su prljavu kampanju da bi vladike koje im nisu po meri, pre svih Irineja Bulovića, diskvalifikovali, ali i vladiku Porfirija.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Grigorije Durović

Hajka je počela na društvenim mrežama, gde je plasirana lažna naslovnu stranu jednog nedeljnika na kojoj slave izbor Grigorija za prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve.

Uz pozersku fotografiju u stilu američkog glumca Džordža Klunija, lik vladike Grigorija ima centralno mesto na lažnoj naslovnoj. Ispod njegove fotografije jasan naslov: "Mi smo izabrali svog patrijarha!"

LAŽNE VESTI

Ova laž samo je deo prljave kampanje za izbor naslednika patrijarha Irineja. Već u danu kada je preminuo patrijarh Irinej, Tviter su preplavile objave kojima su pristalice opozicije naklonjene Draganu Đilasu i smrt poglavara SPC pokušale da iskoriste za borbu protiv vlasti, ali nametanje svojih kandidata za tron srpske crkve. Među onima koji su dali vetar u leđa Grigoriju je i novinarka dnevnog lista Danas (koji ulazi u Šolakovu medijsku imperiju) Jasmina Lukač.

- Vladika Grigorije sad mora da se odluči da li da bude predsednik ili da bude patrijarh - napisala je ona.

Medijski udar na vladike desio se na dan sahrane patrijarha. Šolakovi mediji gotovo da se utrkuju ko će više udariti po vladikama Irineju i Porfiriju. Tako je Direktno objavio seriju tekstova, gde naslovi dovoljno govore: "Irinej Bulović podelio gradane na 'lažnu i pravu elitu'", "Bulović se rugao narodu, pa poslao Porfirija na Pink", "Mitropolit Porfirije: Bulović u pravu, neki su politikanti..."

NE PITA SE TVITER

Iskoristili su Tviter poruke izbačenog profesor sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Rodoljuba Kubata da bi ocrnili Porfirija. Naime, Kubat, kojeg je Sinod SPC u oktobru izbacio sa svog fakulteta, smatra da je Porfirije "autoplagijator", te da, uprkos predlozima drugih vladika, ne treba da bude profesor na pomenutom fakultetu.

Foto: Printscreen
PODMETAČINA Fejsk naslovna

Slični naslovi plasirani su i na portalu Nova S. Zajedničko za ova dva portala je i što nemaju nijedan tekst u kojem se Grigorije pominje u negativnom kontekstu.

Sukob Grigorija i patrijarha

Vladika Grigorije u julu je žestoko isprozivao patrijarha Irineja zbog njegovog truda da se završi izgradnja Hrama Svetog Save. Na zamerku vladike da bi novac umesto u crkve trebalo usmeriti na izgradnju i uređenje bolnica, reagovao je kabinet patrijarha Irineja. Oni su otvoreno i bez zadrške Grigoriju poručili:

- ovo je nesrećna izjava

- vladika (p)ostao perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji

- nas ne iznenađuje izjava rečenog vladike, ali smo zgroženi nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji i nesreća svih nas zajedno koristi za političke obračune i napad na SPC

- žalosti nas i činjenica što se jedan od episkopa SPC svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro SPC, a, samim tim, ni srpskom narodu

Željko Injac za Srpski telegraf kaže da ovaj vid promocije koji vladika diseldorfski Grigorije ima u medijima može čak biti i kontraproduktivan:

- Grigorije bi možda to voleo, voli da se promoviše, ali u Crkvi nema demokratskog glasanja, to je stvar u Crkvi koja se bira žrebom i samim kandidatima nije jasno ko će biti izabran, a nikada nije bilo toga da narod bira patrijarha, uvek je to radio sabor episkopa, u ostalim pravoslavnim crkvama se bira većinski, ali kod nas to nije slučaj. Niko ne brani vladiki diseldorfskom da se promoviše u medijima, mada to nije hrišćanski, ali ne postoji takav postupak izbora, Tviter zajednica može da ga glasa koliko god želi, ali to na Crkvu neće uticati ni najmanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Mia

24.11.2020 16:52

Dobar tekst

Milisav

25.11.2020 10:25

Postovani, Sta je sporno? Postoji snimak na kojem se cuje kako uvazeni Vladika deli elitu na pravu i laznu. Samo bi trebalo da objasni koji je kriterijum za podelu i kako je On kvalifikovan da ocenjuje.

Ivan

25.11.2020 12:43

Ma samo da Džilas ne postane patrijarh!!!!

Mille

25.11.2020 14:01

Naslovna strana NIN-a prikazuje gomilu kondoma,izmet srpskoga roda