PREMIJERKA I MINISTRI KRENULI ŽESTOKO: Borba protiv mafije i jačanje ekonomije glavni ciljevi nove vlade!

Autor:

Vesti

28.10.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi tim premijerke Ane Brnabić dobio je podršku većine poslanika, a podršku Vladi dali su naprednjaci, socijalisti, kao i SVM, SDPS, JS, PUPS-Tri P i SPAS.

RepublikaFoto: e-stock
Ana Brnabić

- Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije - reči su zakletve koju su sinoć izgovorili članovi novog tima iz Nemanjine 11.

Pre polaganja svečane zakletve Brnabićeva je poslanicima predstavile ekspoze, kojim je najavila planove i šest ključnih tema na kojima će njen novi tim raditi (pogledajte okvir).

RepublikaFoto: Aleksandar Nalbantjan
Brnabićeva i Dačić

Brnabićeva predstavila šest glavnih ciljeva

1. borba protiv KOVID-19

2. očuvanje interesa srpskog naroda na KiM

3. borba protiv kriminala i mafije

4. očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije

5. vladavina prava

6. ekonomsko jačanje zemlje

NAJVAŽNIJI POSAO

Uz predstavljanje članova kabineta, Brnabićeva je istakla da će nova vlada biti vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta. Kao jedan od ključnih zadataka novog sastava Vlade premijerka je navela presecanje izvora finansiranja i razbijanje mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima onih koji se bave organizovanim kriminalom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Đorđe Milićević

POSLANICI O NOVOJ VLADI

Aleksandar Jovanović, PUPS-Tri P

Dajemo potpunu podršku u borbi koja nam predstoji jer period u koji ulazi ova vlada je ratni period

Ðorđe Milićević, SPS

Pred Srbijom su velika iskušenja i izazovi i pred celim svetom upravo zbog koronavirusa. Ovo je novo vreme u Srbiji. Podržavamo novu vladu

Balint Pastor, SVM

Ova vlada je vlada kontinuiteta i koncetraciona, koja bi trebalo da doprinese stabilizaciji društvenih prilika i do toga da se možemo suočiti sa izazovima pred nama. Siguran sam da će Vlada učiniti sve da se svi građani osećaju bezbedno u svojim gradovima i selima

- Zadaćemo odlučujući udarac organizovanom kriminalu - poručila je predsednica Vlade.

U ekspozeu je naglasila da je pred novom vladom ozbiljna i teška borba protiv mafije, koja je, kako je navela, pomislila da je jača od države i da može njome da upravlja.

Ministarke blistale na crvenom tepihu

Skupštinski dan protekao je u svečanoj atmosferi. Mandatarku je pre početka sednice na ulazu u parlament dočekao predsednik Skupštine Ivica Dačić. Uz osmeh i srdačan pozdrav, bivši šef diplomatije i nova-stara premijerka zajedno su prošli crvenim tepihom.

Za polaganje zakletve, kojim počinje da teče mandat Vlade, premijerka je izabrala ljubičasti komplet koji je uparila sa roze košuljom.

Sve članove Vlade, kao i parlamentarce, dočekao je počasni špalir gardista. Pažnju foto-reportera posebno su privukle nove ministarke, koje su plenile elegancijom. Irina Vujović, koja će voditi resor ekologije, izabrala je teget komplet. Darija Kisić Tepavčević blistala je u uskim pantalonama, Jadranka Joksimović je odabrala suknju iznad kolena, dok je Zorana Mihajlović privlačila pažnju crvenim sakoom.

Komentari novinara koji su juče pratili sednicu na kojoj se birala Vlada bio je jedinstven da ministarke blistaju i da je svaka vodila računa o stajlingu.

- Naš posao je da pokažemo da je država uvek jaka, da s institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da niko od njih neće biti zaštićen - poručila je Brnabićeva.

Kako je kazala, u ovoj borbi, prevashodno se obraća bezbednosnim službama, koje se moraju posebno baviti bezbednošću predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je objavio i pokrenuo rat protiv mafije.

- Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega - verbalni ili fizički - postane očekivan i razumljiv - navela je Brnabićeva.

RepublikaFoto: Aleksandar Nalbantjan

Odelo i opanci

Kada je reč o poslanicima, pažnju medija zaokupio je predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić. On se na zasedanju parlamenta pojavio u elegantnom tamnom odelu, dok je umesto cipela obuo opanke.

BITKA ZA ISTINU

Precizirala je da je finansijska moć onih koji se bave organizovanim kriminalom ogromna.

- Naša energija da se ovome suprotstavimo mora biti veća. Ovo ću i lično shvatiti kao jedan od mojih zadataka i boriću se za istinu, svakodnevno i neumorno, protiv svih laži koje plasiraju protiv predsednika republike i njegove porodice - kazala je Brnabićeva.

RepublikaFoto: Aleksandar Nalbantjan
Brnabićeva i Dačić

Srbija ima najbolju vladu

Novi sastav Vlade Srbije privukao je veliku pažnju svetske javnosti.

- Naime, nova vlada imaće 21 ministarstvo, uključujući tri nova, ali ono što je posebno privuklo interesovanje jeste to što će polovina ministara biti ženskog pola. Time je Srbija postala jedna od država sa najvećim balansom kada je reč o odnosu muškaraca i žena u izvršnom delu vlasti - polovinu Vlade Srbije čine žene - navodi Blumberg.

Novi spisak je ubacio Srbiju sa začelja liste među prvih 10 zemalja, koje su ujednačene po rodnoj pripadnosti. Blumberg ističe da dve petine od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije čine upravo žene.

Dodala je da će za pobedu nad organizovanim kriminalom biti preko potrebno učešće svih grana vlasti, a, pre svega, pravosuđa.

- Pružićemo punu zaštitu svima koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala, svaki policijski i finansijski inspektor, tužilac, sudija, novinar ili državni funkcioner koji bude na meti kriminalnih bandi biće pod zaštitom. Ovo je borba za našu zemlju i budućnost naše dece. Nemam dilemu, u borbi između države i mafije, država će izaći kao pobednik i garantujem da ćemo umeti da zaštitimo volju naših građana i čoveka kome su oni direktno i lično dali poverenje da vodi Srbiju u nove pobede - zaključila je Brnabićeva.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte i detalje o spasavanju devojke iz požara koji se dogodio na Dorćolu, kao i nove detalje sa suđenja transvestitu koji je ubio studenta sa kojim je navodno bio u emotivnoj vezi. Čitajte i sve o tome kako Dritan Abazović sabotira formiranje vlasti u Crnoju Gori, da li nas već sledeće nedelje očekuje ponovno uvođenje karantina i šta je uzrok požara u PKB. O svemu tome čitajte i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading