REPUBLIKA OTKRIVA: Evo zašto je doktorka Darija izabrana da vodi prosvetu!

Autor:

Vesti

21.10.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Darija Kisić Tepavčević biće nova ministarka prosvete, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/S. MILJEVIĆ/S. RADOVANOVIĆ
Dr Darija nova ministarka prosvete

Po struci lekar, epidemiolog, zamenica direktorke Instituta "Batut" i članica kriznog štaba kvalifikovana je i za ovaj resor jer je profesorka na Medicinskom fakultetu. Prema informacijama našeg lista, procenjeno je da je u ovom trenutku ona idealna za ovu poziciju i zbog toga što srpsku prosvetu očekuju teška iskušenja koja su upravo vezana za organizovanje nastave u uslovima pandemije virusa KOVID-19.

Tako je juče, bar što se tiče javnosti, popunjeno još jedno mesto u Vladi, koju će predvoditi Ana Brnabić. Saznalo se još, sa velikom dozom izvesnosti, da će u Nemanjinu 11, ispred SPAS, novinar Ratko Dmitrović. On neće, kao što se nagađalo, preuzeti resor informisanja, već najverovatnije onaj koji će voditi brigu o demografiji i populacionoj politici. Takođe, oglasio se Siniša Mali i potvrdio da ostaje na mestu ministra finansija.

JOŠ NEKE DILEME

Dan ranije se pročulo da Aleksandar Vulin dolazi na mesto ministra policije, dok će Nebojša Stefanović preuzeti brigu o odbrani. Tatjana Matić naslediće stranačkog šefa Rasima Ljajića u sektoru turizma i telekomunikacija, Maja Gojković najverovatnije će biti ministarka kulture, a Nikola Selaković šef diplomatije. U Vladi ostaju na svojim mestima Branislav Nedimović (poljoprivreda) i Zlatibor Lončar (zdravstvo).

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić u utorak uveče je najavio da će nova vlada biti izabrana sledeće srede, dok će imena ministara biti poznata u nedelju. S druge strane, danas će u Skupštini Srbije biti izabran predsednik parlamenta (Ivica Dačić), potpredsednici (za sada se zna da će ispred SNS to biti Vladimir Orlić i Sandra Božić, a u ime SPS to će ostati Đorđe Milićević), kao i članovi i predsednici svih odbora.

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je juče da se o novoj vladi ne razmišlja tako da se što više resora sačuva za SNS i navela da se, po pitanju kadrovskih rešenja, za tri ili četiri ministarstva još razmišlja ko će ih voditi.

- U nedelju pre podne će biti sastanak Predsedništva SNS. Tada će biti objavljena sva imena. Imamo za sada dilemu za tri ministarstva. Tačnije, za jedno ministarstvo se dvoumimo da li će uopšte biti, a za tri ili četiri razmišljamo koga ćemo postaviti - rekla je premijerka, ne želeći da govori o konkretnim imenima.

Samo Irena Vujović nije ništa tražila od Vučića

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Irena Vujović

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović jedna je od retkih na političkoj sceni Srbije i u Srpskoj naprednoj stranci koja se nije otimala za ministarsku funkciju, otkriva sajt Srpskog telegrafa Republika.rs.

Kako je saznala Republika.rs, ona je predsedniku Srbije i lideru SNS Aleksandru Vučiću poručila da je ne zanima mesto u novom kabinetu u Nemanjinoj 11, već je spremna da pomogne stranci i Srbiji na bilo kom mestu na kojem to odluči predsednik.

- Ona je jedina osoba koja nije pritiskala Vučića za bilo šta. Jedan je od najaktivnijih funkcionera SNS. Mnogo je radila na terenu. U stalnom je bila kontaktu sa biračima, građanima, penzionerima... - kaže naš izvor upoznat sa dešavanjima u SNS.

POSTIGNUT KONSENZUS

Upitana za izbor Dačića za predsednika parlamenta, rekla je da je njemu to pravo mesto.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je da je na sednici Predsedništva SNS postojao konsenzus da nova vlada Srbije dobije ograničeni mandat i da se posle godinu i po dana izađe pred građane kako bi oni opet ocenili vlast.

- Na prethodnim sednicama imali smo različita tumačenja, a u utorak nije bilo disonantnih tonova. U nedelju očekujem da završimo personalne stvari - poručio je Vučević.

Neka od imena u Vladi

RepublikaFoto: wikimedia.org/Matija sa VMO

- Ana Brnabić, premijerka

- Siniša Mali, ministar finansija

- Branislav Nedimović, poljoprivreda

- Nikola Selaković, diplomatija

- Aleksandar Vulin, policija

- Nebojša Stefanović, odbrana

- Zlatibor Lončar, zdravstvo

- Maja Gojković, kultura

- Ratko Dmitrović, demografija

- Darija Kisić Tepavčević, prosveta

- Tatjana Matić, turizam i telekomunikacije

- Dva ili tri mesta rezervisana za SPS

 

 

 

Prema rečima našeg sagovornika, ne samo da se nije grabila za fotelju već je i vođenje opštine Savski venac prepustila mladim ljudima.

- Ona je jasno poručila da je spremna da se bori i da pomaže kakva god da bude Vučićeva odluka - otkrio je naš izvor.

REAGOVANJA

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković

Primarni motiv za sastav buduće vlade nije stranačka premoć SNS i njenog lidera, već udruživanje svih parlamentarnih političkih stranaka u rešavanju političkih, ekonomskih problema i problema izazvanih pandemijom virusa korona. Na prvi pogled sastav buduće vlade je neočekivan, ali ima određenu političku poruku

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Bojan Klačar

Izbori već 2022. nisu iznenađenje, ali nova uloga Ivice Dačića jeste. Ne zato što se to nije slutilo, već zato što je to, na neki način, nazadovanje lidera socijalista u političkoj karijeri. Funkcija predsednika Skupštine jeste visoko u hijerarhiji, ali parlament, sam po sebi, nije toliko jak koliko izvršna vlast

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 22. 10. 2020.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
crni

22.10.2020 05:32

Uz duzno postovanje Dariji nije mesto u prosvesti.Ona je lobista SZO i nema nikakve kompetencije za to ministartvo.Sarcevic je uz Nedimovica i Loncara jedini zasluzio da ostane na svom mestu.Izuzimam Dacica koji je bio i ostao najbolji ministar inostranih poslova u istoriji Srbije.Darija je obican folirant i tipican stranacki poltron.

Marko

22.10.2020 21:27

Da su Dariju postavili za ministra zdravstva pa da razumem.

miss

22.10.2020 21:30

Tipican Vucicev kadar-poltron. Ona nije strucna ni za oblast koju se specijalizovala. Fakultet je zavrsila " bubajuci" nema talenta za medicinu. Zena nije cula za tecni kiseonik ?!

Srđan

22.10.2020 21:36

A gde su iskusni nezavisni stručnjaci? Totalna papazjanija sa odanim nestručnim kadrovima.