ZORANE, ODAKLE TI MILIONI?! Babić gradi kompleks od 4.000 kvadrata u Vrnjačkoj Banji!

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

20.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor javnog preduzeća čija je plata 800 ili nešto više evra gradi sa bratom luksuzni hotel u najekskluzivnijoj zoni Vrnjačke Banje. I sve to uprkos zabrani nadležnog ministarstva, koje je reagovalo zato što se radovi izvode tik uz izvorište mineralne vode.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Babić

Ovo je, u najkraćem, izveštaj o projektu u Vrnjačkoj Banji iza kojeg stoje Zoran Babić, direktor JP "Koridori Srbije" i njegov brat od strica Goran. Zvanično, preduzimač je Goran, a nezvanično, za finansiranje projekta, u stvari, zadužen je Zoran, koji je, kako su objavljivali mediji, u nekoliko navrata viđan kako obilazi gradilište.

NEMA POTVRDE

Odakle mu novac za jedan ovakav projekat nije odgovorio, uprkos mnogobrojnim pitanjima. U nekoliko navrata slao ih mu je i Srpski telegraf. S druge strane, međutim, dobili smo samo ćutanje.

RepublikaFoto: youtube.com/BIRN Srbija
KOGA BRIGA ZA IZVORIŠTE Kompleks u Vrnjačkoj banji

- Ma ne mogu, bre, prijatelju, ništa da ti objašnjavam... Odakle mi pare? Pa našao sam! Znaš li ti kako se gradi zgrada? Ništa se ne plaća, prijatelju. Nego daješ u kvadraturi. Znači, ne trebaju ti pare uopšte. Graditelju daješ procentualno kvadraturu.

Na pitanja Srpskog telegrafa Zoran Babić nije odgovorio

Ovako je Goran Babić, brat od strica Zorana Babića (58), odgovorio na pitanja medija odakle mu novac za izgradnju velikog stambenog bloka u Vrnjačkoj Banji s obzirom na to da se nikada ranije nije bavio građevinskim poslovima niti je imao neki drugi posao koji bi bio po prihodu i profitu makar približan iznosima pominjanim u ovim projektima.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Milionski poslovi s bugarskim "Trejsom"

Direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić već nekoliko sedmica je u žiži. Srpski telegraf danima objavljuje tekstove o putarskoj mafiji u Srbiji, a u toj krimi-storiji glavni akteri su privatno bugarsko preduzeće "Trejs", koje se u mnogim zemljama suočava sa ozbiljnim optužbama, i čelnik našeg javnog preduzeća Zoran Babić, s kojim "Trejs" potpisuje milionske ugovore.

Podsetimo, mada je naš list danima pisao o tome kako posluje "Trejs" u Srbiji, prvi čovek "Koridora Srbije" Zoran Babić uporno ćuti. Direktor javnog preduzeća s kojim je bugarska kompanija preko svoje srpske ispostave u februaru potpisala ugovor vredan 20 miliona evra nije našao za shodno da odgovori na konkretna pitanja našeg lista, koja smo mu slali u dva navrata. A taj milionski ugovor potpisan je uprkos tome što je "Trejs" na istoj deonici toliko zabrljao da su kasnili radovi na istočnom kraku Koridora 10 i zbog toga je s njima raskinut ugovor 2016. godine. Na istu deonicu, međutim, volšebno se vraćaju četiri godine kasnije.

Sada, međutim, braća Babić građevinski prvenac podižu na ekskluzivnoj lokaciji na samom obodu banjskog parka, tik uz izvorište mineralne vode Snežnik, koje se nalazi u zoni sanitarne zaštite. Upravo zbog lokacije, a po prijavi komšija, reagovala je inspekcija Ministarstva građevine, na čijem je čelu Zorana Mihajlović. Inspekcija je utvrdila da se dozvole za gradnju u zonama zaštite izvorišta (u kojoj gradi i Babić), izdaju na osnovu plana generalne regulacije, koji ne sadrži elaborat o njihovoj zaštiti, što inače bitno utiče na određivanje pravila gradnje. Zbog toga je inspekcija predložila ministarstvu da zabrani dalju primenu plana.

31. DECEMBRA OVE GODINE TREBALO BI DA BUDU ZAVRŠENI SVI RADOVI

84 STANA PREDVIĐA PROJEKAT

43 PARKING-MESTA GRADE SE U KOMPLEKSU

Iako, kao što rekosmo, nema papirološke (zvanične) potvrde da Zoran Babić "ima prste" u ovom unosnom poslu, on je redovno obilazio gradilište. Takođe, podsetimo, na naša pitanja vezana za ovu temu nije odgovorio.

DOZVOLA IZ 2019.

Inače, stambeni blok koji se gradi sastoji se od dve lamele, ukupne površine 4.000 kvadratnih metara. Projekat predviđa 84 stana i 43 parking-mesta. Ovaj objekat ubedljivo nadilazi sve postojeće na toj lokaciji, kao i u široj okolini.

Ministarstvo Zorane Mihajlović predložilo zabranu radova

 

Babić je građevinsku dozvolu za pomenuti objekat dobio u aprilu 2019.

Stanovi u Babićevoj zgradi u fazi izgradnje prodaju se po ceni od 1.200 evra za kvadrat (bez PDV).

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić najavio žestoke istrage

Pre nekoliko dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je žestok obračun sa korupcijom i odsecanje glave te pošasti koja je u prethodnom periodu napadana, ali ne do samog vrha. Kako je rekao, u tom ratu neće biti pošteđenih bez obzira na to u kojoj su stranci. Ono što se zna jeste i da će Poreska uprava po novom zakonu kontrolisati na koji način su mnogi u Srbiji stekli svoj milionski imetak.

Investitor bi, shodno tome, mogao da zaradi oko 3,5 miliona evra, kad se odbiju troškovi ulaganja, koji, prema podacima iz građevinske dozvole, iznose oko 1,5 miliona evra.

Osim toga , u sutrašenjem izdanju Srpskog telegrafa možete da čitate najnovija saznanja o likvidaciji Strahinje Stojanovića na Novom Beogradu, kao i kakve projekte u Srbiju donose Trampovi ekonomski specijalci. Takođe, čitajte i sve o skandaloznim stavovima Mila Đukanovića kada je Srbija u pitanju, a možete saznati i kakva je epidemiološka situacija u Crnoj Gori. O svemu tome čitajte i na portalu Republika. 

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Balkan

20.09.2020 21:56

Vazduplohov radi fenomenalno, naucio covek zanat pa sada sprovodi u delo a sto se izvora tice pa to nije bitno, ne trebaju nama ni banje, ni planinske recice, ma uzivancija prava. Ziveli

Yacky

22.09.2020 13:52

Nema smisla vise bilo sta komentarisati, jer ova bagra je oguglala na sve kritika, a oni koji trebaju da rade svoj posao i sprecavaju ovakve radnje, duvaju u istu tikvu sa ovima, tako da,... duplo golo..., braco moja!!!!