Ekskluzivna dokumenta DB! Ovo se krilo 35 godina: Akcija "Senka" - sve tajne dosijea Jovanke Broz!

Autor: B. KAŠANSKI - B. PAUNOVIĆ

Vesti

20.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Služba državne bezbednosti (SDB) nadzirala je Jovanku Broz i pratila sve njene kontakte u opsežnoj operaciji pod kodnim nazivom "Senka". Akcija je, po svemu sudeći, dobila ime po tome što su operativci u stopu, kao senka, sledili Titovu udovicu i do poslednjeg detalja bili upoznati sa njenim kontaktima i komunikacijom.

Jovanka i Tito

U drugom nastavku ekskluzivnog serijala povodom 120 godina BIA Srpski telegraf otkriva dokumenta iz arhive službe u kojima se govori o operativnoj obradi Jovanke Broz nakon Titove smrti 1980. godine, koja je, kako se kasnije pokazalo, uzdrmala same temelje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

BRAČNE RAZMIRICE

Između ostalog, govori se o sastanku na kojem je ključnu ulogu imao tadašnji visoki funkcioner Slovenac Stane Dolanc.

RepublikaFoto: youtube.com/AP Archive
Stane Dolanc

- Dolanc je upoznao prisutne sa intrigama koje širi Jovanka protiv državnih funkcionera, što može imati ozbiljne bezbednosne posledice - stoji u izveštaju SDB uz zaključak:

- Ukoliko nastavi sa ovakvom aktivnošću, treba je staviti pod kontrolu, treba onemogućiti njena putovanja u inostranstvo, kao i kontakte sa stranim zvaničnicima u zemlji.

Toma Fila, čije se ime pominje u dokumentu DB: Sve su uradili da je kompromituju

U sledećem dokumentu navodi se da je nakon izjava Jovanke Broz da između nje i Tita nije bilo bračnih razmirica, već je reč o političkoj koncepciji, zaključeno da se sa njom obavi razgovor i da se što pre objavi takozvana bela knjiga o njoj.

RepublikaFoto: twitter.com/crna_gora_me
Jovanka Broz i Josip Broz Tito

Sredinom 1984, četiri godine posle Titove smrti, SDB dostavlja Predsedništvu SFRJ specijalnu informaciju (doslovno tako piše) o operativnoj akciji "Senka", uz objašnjenje da se informacija odnosi na ostvarene kontakte Jovanke Broz.

ČINJENICE - Jovanka Broz

- rođena 7. decembra 1924. u Pećanima, u Lici, kao Jovanka Budisavljević

- sa 17 godina postala član SKOJ

- za vreme Drugog svetskog rata u partizanima dva puta je ranjavana i zamalo nije umrla od tifusa

- odlikovana ordenom za hrabrost

- imala čin potpukovnika

- tokom desanta na Drvar, 1944, upoznala Tita

- udala se za Tita 15. aprila 1952.

- sedamdesetih godina brak ulazi u krizu

- Jovanka optuživana za špijunažu, planiranje državnog udara, odavanje državnih tajni...

- Tito 1974. naredio da se osnuje komisija koja će se baviti "slučajem drugarice Jovanke"

- hapšena 1977.

- posle Titove smrti konfiskovana joj je imovina, oduzeti pasoš i lična karta, a ona smeštena u kućni pritvor

- poslednji intervju dala 2003.

- tek 2009. dobila pasoš i ličnu kartu

- umrla 20. oktobra 2013, u 89. godini, u Beogradu

- sahranjena u Kući cveća

- Jovanka je ostvarila mnogobrojne kontakte sa advokatima, najpre sa Filom (jasno je da se radi o Tomi Fili pošto je njegov otac Filota Fila, takođe advokat, preminuo godinu dana ranije, prim. aut.) i veoma je angažovana u vezi sa ostavinskim postupkom, pominjući kuće u Maroku, Dobanovcima i Brione - stoji u izveštaju, uz konstataciju da je "njeno ponašanje štetno i postoji opasnost da proturi u inostranstvo štetne informacije po interese zemlje".

120 GODINA POSTOJANJA OBELEŽAVA BIA

ČETVOROČLANA BANDA

Toma Fila, kojem smo predočili šta o njemu piše u dokumentu službe, ovako je to prokomentarisao:

- Jovanka je njih zvala četvoročlanom bandom. Dolanc, Ljubičić, Rato Dugonjić i jedan Hrvat. Jedina komunikacija koju je Tito imao, a da nije bila kontrolisana od ovih ljudi koji su vodili Jugoslaviju, bila je Jovanka i ona je jedina koju nisu mogli da umire, da je nateraju da prvo pita za dozvolu da nešto kaže. Sve su pokušavali i uspeli su da ga nateraju da ne bude sa njom, ali nikad nisu uspeli da ga nateraju da potpiše zahtev za razvod, čak su pokušavali, kako se priča, i na samrti u Ljubljani da mu gurnu papir da potpiše razvod. Uopšte me ne čudi sadržaj ovih papira, sve su uradili da je kompromituju, da izmišljaju za nju da traži zlato, dijamante, nekretnine, iako sam u zahtevu naveo da nikakvih nekretnina nema, da ništa ne tražimo, tražimo samo penziju, lična dokumenta, pasoš i ličnu kartu i da joj se da jedna kuća u kojoj će da živi do smrti, ne da bude u vlasništvu. Dakle, oni su pokušavali da je likvidiraju na razne načine - izričit je poznati advokat.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Toma Fila

Šta bivši šef beogradske policije kaže o operciji "Senka"? Da li je Marko Nicović posedovao informacije da je povezanost Jovanke Broz sa policijom i vojskom zaista postojala? Kakve veze je ona iskoristila kako bi sa tim službama ojačala relacije? Zašto su šefovi policije i vojske u to vreme strahovali od Jovanke i šta su iskoristili protiv nje? Šta, s druge strane, o operciji "Senka" kaže bivši operativac DB, Božicar Spasić? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa za 21. oktobar, kao i na portalu Republika.

NASTAVAK SUTRA

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading