EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: Hapšenja na RTS zbog Đilasa!

Autor:

Vesti

11.07.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji čelnici sa državnog javnog servisa, ali i uticajni ljudi iz marketinških agencija koji su Draganu Đilasu omogućili da trguje sekundama RTS, uskoro bi mogli da budu uhapšeni. Naime, kako saznaje Srpski telegraf, istraga o aferi "sekunde" je već daleko odmakla i postoje čvrsti dokazi da je ovakvim aktivnostima državni RTS oštećen za više od 650 miliona dinara.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Đilas

- Detaljnom istragom utvrđeno je da je bilo neregularnosti, da su nekadašnji čelnici RTS omogućili nelegalno poslovanje. Zahvaljujući saradnji sa tadašnjim čelnicima ove medijske kuće, ali i sa marketinškim agencijama, Đilas je uspevao da kupuje, a potom i preprodaje sekunde na državnoj televiziji, čime je RTS pretrpeo štetu u milionskim iznosima - navode izvodi Srpskog telegrafa i dodaju da su oštećeni i građani Srbije.

Upućeni sagovornici Srpskog telegrafa otkrivaju da je i sam Đilas svestan da policija može da utvrdi istinu o načinu na koji je poslovao u vreme dok je Demokratska stranka bila na vlasti.

Stanković: Trgovina uticajem političara kao izvor profita jer to afirmiše korupciju

- Naravno da je u panici i da na sve načine gleda kako da se izvuče iz ove priče. Na vezi je sa ljudima kojim su mu omogućili da na ovaj način preko RTS i nauštrb građana profitira. Na sve načine pokušava da urgira kod nekadašnjih saradnika da mu "drže stranu", ali svima je jasno da je vrag odneo šalu - navode izvori Srpskog telegrafa

Dragan Đilas juče nije želeo da nam odgovori na pitanja vezana za istragu.

- Nemam komentar - bilo je sve što je Đilas rekao.

RTS: Policija odnela svu dokumentaciju vezanu za Đilasa

Iz Radio televizije Srbije juče su za Srpski telegraf potvrdili da je policija bila u toj medijskoj kući, te da im je predata kompletna dokumentacija u vezi sa poslovanjem RTS i "Dajrekt medije".

Naveli su i da su u RTS u to vreme "stručne službe koje treba da sarađuju direktno sarađivale sa kompanijom "Dajrekt medija" .

POVLAŠĆEN ODNOS

S druge strane, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković juče je na televiziji Pink govorila o osnivaču Saveza za Srbiju. Ocenila je da je Đilas toliko licemeran da priznaje da ima imovinu u vrednosti od 25 miliona evra, ali da neće da odgovori kako je stekao taj novac.

- Đilasova kompanija je imala potpuno povlašćeni odnos sa javnim servisom, ozbiljne popuste u odnosu na sve druge, rekla bih monopol, čime su ozbiljno oštećeni građani Srbije. Možete zamisliti koliko je u to vreme, dok je bio na vlasti, bio moćan u medijima. On tada nije prezao ni od čega, sve je rešavao urlanjem, pretnjama i bezobrazlukom, a to radi i danas - navela je Popović Ivkovićeva.

Primetila je i da je Đilas nervozan i u, kako je rekla, ogromnom strahu.

Vujačić: Očekujem da će odgovarati za to najmanje četvoro, petoro ljudi

- To je toliko očigledno. Može on da organizuje hiljade konferencija za medije, da izmišlja i plasira laži, ali ja i građani Srbije od njega očekujemo da kaže kako je uspeo da od 74.000 evra koje je stekao tokom svog poslovanja u Češkoj napravi 25 miliona evra - upitala je Popović Ivkovićeva.

Prema njenim rečima, "ovo je slučaj ogromnog kriminala i korupcije".

- Videćemo kako će se to završiti. Istraga ide u odličnom pravcu i Dragan Đilas će morati da objasni kako je došlo do tog poslovnog odnosa. U ovoj situaciji neće moći da kaže da to nema veze s njim - poručila je ona.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Vesić: Đilas kupuje opoziciju da bi izbegao krivično gonjenje

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je da Dragan Đilas kupuje mesto lidera opozicije kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja i kako bi sutra mogao da kaže da ga napadaju zbog toga što je lider opozicije, a ne zbog toga što je krao.

- Kao što je kupovao televizije, prodavao sekunde, tako je i razumeo i politiku, te kupuje mesto lidera opozicije kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja - naveo je Vesić.

Kako je rekao, Đilas je sebi već "kupio" stranku, a sada mu je cilj i Narodna stranka Vuka Jeremića, te podsetio da je u vreme dok je kupovao sekunde na RTS i Studiju B bio državni činovnik.

- To je klasičan primer sukoba interesa. Pošto je policija sve to istražila i Stefanović saopštio da je utvrđena Đilasova odgovornost, vi imate napad na ministra Stefanovića - rekao je Vesić.

LAKO DO ISTINE

Advokat Svetozar Vujačić za Srpski telegraf ocenjuje da je slučaj "Sekunde" jasan, te da neće biti teško utvrditi istinu.

- Imajući u vidu koliki je novac za koji je on oštetio RTS u pitanju, a neupitno se radi o ogromnoj sumi, jasno je da to nije mogao sam da uradi, već da je imao pomagače u samom RTS i to na čelnim pozicijama. Zato očekujem da će odgovarati za to najmanje četvoro, petoro ljudi, sa Đilasom kao organizatorom na čelu - istakao je Vujačić.

ČINJENICE

- Đilas je u vreme vlasti DS i dok je bio gradonačelnik vedrio i oblačio na domaćem medijskom tržištu

- Po znatno nižim cenama kupovao je sekunde različitih televizijskih emisija na RTS, a potom ih prodavala znatno skuplje

- Javni servis oštećen za više od 650 miliona dinara

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da bi za Srbiju, posebno za političku scenu, bilo važno da konačno demistifikuje slučaj "Đilas" i to nakon što država da poslednju reč najpre u istrazi, a onda i dalje, ukoliko se bude vodio postupak.

- Sa političkog terena treba da se uđe u pravni okvir, stvar razjasni i uvede red u izuzetno lukrativne poslove, kao što je kupovina oglasnog vremena na TV. Posebno treba da se što pravno, što moralno, ograniči takozvana trgovina uticajem političara kao izvor profita jer to afirmiše korupciju, uvodi kontrolu medija i narušava tržišne mehanizme u ovoj sferi vrlo unosnih poslova - kaže Stanković.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Brnabićeva: Đilas u panici zbog istrage

"Dragan Đilas je u velikoj panici zbog velike istrage koju je protiv njega najavio ministar policije Nebojša Stefanović i zato sada opozicija osporava Stefanovićevu diplomu", izjavila je premijerka Ana Brnabić. Na pitanje novinara kako reaguje na optužbe koje opozicija pominje kada je reč o diplomi osnovnih studija ministra policije Stefanovića, Brnabićeva kaže da je neverovatno u kakvoj panici je Đilas i da sada pokušava da skrene pažnju sa istrage.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Ana

11.07.2019 09:16

Od Dilasa se i ocekivalo da nekoga ojadi.

Dobrila

11.07.2019 09:40

Ako je neko napravio krađu,treba da odgovara.

Nemanja

11.07.2019 09:48

Djilas je unistio sve sto je valjalo

Mina

11.07.2019 09:49

Djilas je doveo drzavu do propasti