Kakav su dogovor o dijalogu postigli Veselji, Haradinaj, Ljimaj, Hodžaj i Gaši i šta im nije uspelo?

Autor: Tanjug

Vesti

07.10.2018

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici kosovskih vladajućih partija postigli su dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom i izradile rezoluciju u kojoj su napisale da kosovski parlament može da donese odluku o teritoriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kosovski parlament

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali su da kosovski parlament može, takođe, da odluči o teritoriji u okviru konačnog dogovora sa Beogradom, čime, kako se navodi, rezolucija zvanično otvara mogućnost da neko postigne saglasnost o teritoriji i procesuira je u parlamentu.

"Skupština Kosova glasanjem dve trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim pitanjima: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja", piše u klauzuli 6.


List navodi da se predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji sastao u subotu sa premijerom Ramušem Haradinajem, zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem, Enverom Hodžajem i Dardanom Gašijem, pred kojima je iskazao potrebu za konsenzusom parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom.
 

Opozicione stranke nisu uspele u tome da se odobri rezolucija kojom bi sprečile predsednika da razgovara o granicama

Kako se navodi, kosovska vlada je uspostavila tim za dijalog sa Fatmirom Ljimajem u kome se, između ostalog nalaze Dardan Gaši, Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli.

Foto: Tanjug/AP
Bedžet Pacoli



Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli napisao je na svom Fejsbuku da je inicijativa za donošenje rezolucije o dijalogu Beograda i Prištine "otvorila put za jačanje procesa dijaloga u cilju postizanja međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma izmedu Prištine i Beograda".

"Rezolucija podiže ustavni duh i odlučnost naše zapadne orijentacije, strateško partnerstvo sa moćnim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vreme ističe, rezolucija čeka da se što pre odobri", napisao je Pacoli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (63)

Loading
ana

07.10.2018 08:57

Kakav god dogovor da su postigli sigurno nije u nasem intersu.

Branko N

07.10.2018 10:08

@ana - ana:Zbog toga Srbija neće pristati na taj dogovor.

sasa

07.10.2018 08:59

Nadam se da taj dogovor podrazumeva mirno resavanje problema.

Mićaga

07.10.2018 10:11

@sasa - sasa:Kada su u pitanju Albanci ništa im ne treba verovati.