Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda do Sofije

Autor: Republika

Vesti

20.05.2018

11:00

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će projekat izgradnje gasovoda Niš-Sofija početi da se realizuje i pre nego što je planirano i istakla da je on značajan, jer će obezbediti sigurnost snabdevanja kako Srbije i Bugarske tako i celog regiona.

Tanjug/T. VALIČ
Ana Brnabić

- Preko svojih IPA fondova EU je izdvojila oko 50 miliona evra, a s obzirom na to da je država ostvarila višak u budžetu nakon uspesnih sprovedenih reformi projekat će početi da se realizuje i pre nego sto je planirano - rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je realizacija projekta značajna iz više razloga, a pre svega zato što će obezbediti diverzifikaciju pravaca i izvora uz unapređenje sigurnosti snabdevanja kako Republike Srbije tako i Bugarske i celog regiona.

- Sa druge strane značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore - naglasava premijerka.

Ona objašnjava da je projekat značajan i zato što pored poboljšanja sigurnosti snabdevanja srpskog tržista prirodnim gasom i omogućavanja daljeg razvoja distributivne mreže centralne, istočne i južne Srbije, projekat omogućuje integrisanje postojećih i budućih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa u jedinstveni energetski sistem.

"Novosti" napominju da je za ovaj obiman posao EU spremna da izdvoji novac, ali i da će država Srbija morati da obezbedi prolaz gasovodu odnosno da obešteti vlasnike parcela kroz koje će cevi prolaziti.

List navodi da će trasa gasovoda pratiti Koridor 10, jer je to najisplativija varijanta, a od vlasnika parcela tražiće se "službenost prolaza", odnosno biće im isplaćena nadoknada za postavljanje cevovoda. Procena je da ima oko 2000 katastarskih parcela na teritoriji Dimitrovgrada, Bele palanke, Pirota i Nisa preko kojih će prolaziti cevovod.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i njegova bugarska koleginica Tamenuško Petrova potpisali su u Sofiji početkom 2017. godine Memorandum o razumevanju za izgradnju projekta gasnog interkonekora Bugarska-Srbija. Time su se srpska i bugarska strana saglasile o tehničkim karkteristikama gasovoda, rokovima realizacije i nacinu finansiranja projekta povezivanja dva gasovodna sistema.

 

Komentari (76)

Loading
SlobodanBG

20.05.2018 11:47

Ana Brnabic odlicno radi svoj posao!

SlobodanBG

20.05.2018 11:48

Ne sumljam da ce Ana to ubrzati! Ona je jako kvalitetna i vredna!

SlobodanBG

20.05.2018 11:49

Predsednica vlade je odlicna i odlicno radi svoj posao!

Moderni konzervativac

20.05.2018 13:19

Ovo je jos jedan pokazatelj koliko ova vlast brine o svojoj zemlji i svojim gradjanima, svaka cast, imate moju punu podrsku!