PAŠALIĆ: „BEOGRADSKA PLATFORMA“ ODGOVOR NA IZAZOVE U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Autor:

Vesti

14.06.2024

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za zaštitu životne sredine ključna je edukacija građana, ali i aktivno zalaganje svih aktera koji u tom procesu učestvuju, rekao je Pašalić.

PAŠALIĆ: „BEOGRADSKA PLATFORMA“ ODGOVOR NA IZAZOVE U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je danas da će u narednom periodu, nakon predloga italijanskog kolege Marina Fardelija, pojačati napore na uspostavljanju „Beogradske platforme“ kao zajedničkog odgovora na savremene izazove u oblasti zaštite životne sredine između Srbije, Italije, Mađarske, Turske i Bosne i Hercegovine.

Pašalić je zatvarajući dvodnevnu međunarodnu konferenciju „Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini: Uloga i značaj ombudsmana“, koju u Beogradu organizuje Zaštitnik građana Republike Srbije uz podršku Misije OEBS u Srbiji, rekao da je „Beogradska platforma“ potrebna kako bi se osvetlili mnogi aspekti zaštite životne sredine.

„Za zaštitu životne sredine ključna je edukacija građana, ali i aktivno zalaganje svih aktera koji u tom procesu učestvuju. Aktivno učešće svih nas u podizanju svesti o važnosti zaštite životne sredine i konkretno delovanje u određenoj situaciji osnovni su preduslov da budućim pokoljenjima ostavimo zdravo okruženje u kojem će živeti“, rekao je Pašalić.

Drugog dana konferencije svoje viđenje zaštite životne sredine izneli su predstavnici privrednih subjekata, preduzetnika i medija, dok su dan ranije svoje stavove predstavili ombudmani iz Turske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Italije, kao i predstavnici različitih grana vlasti, nezavisnih institucija, akademske zajednice, organizacija civilnog društva, privrednih subjekata i medija.

Predsednik Nacionalne koordinacije ombudsmana Italije i ombudsman regije Lacio Marino Fardeli naveo je na konferenciji u četvrtak da životnu sredinu treba posmatrati kao dinamički sistem koji se menja i predložio uspostavljanje „Beogradske platforme“ koja bi bila zajednički odgovor na sve izazove u oblasti zaštite životne sredine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading