PITALI SMO MLADE U SRBIJI DA LI SU SREĆNI: Po statistici smo treća najsrećnija zemlja na svetu među omladinom! (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.03.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispitivanje je prikazalo da su Srbi u periodu između 2021. i 2023. godine bili neuporedivo srećniji u odnosu na period od 2006.-2010.

PITALI SMO MLADE U SRBIJI DA LI SU SREĆNI: Po statistici smo treća najsrećnija zemlja na svetu među omladinom! (VIDEO)

Foto: Republika.rs, shutterstock

 

 

Srbija se nalazi na 37. mestu najsrećnijih zemalja na svetu, dok su skandinavske zemlje - Finska, Danska i Švedska na vrhu liste, pokazala je najnovija Svetska lista najsrećnijih zemalja (World Happiness Report), juče objavljena. 

Srbija je od 2021. do 2023. godine rangrana na 37. mestu u odnosu na 2013. kada je bila 69 mesta niže - na 106 mestu. 

Prvi put je po osećaju sreće, među decom i mladima do 30 godina najsrećnija populacija Litvanije, Izraelci su na drugom a Srbija je na visokom trećem mestu. 

Foto: printscreen/bbc news

Statistika

Prema izveštaju o kom je juče pisao i britanski Gardijan, Srbija se nalazi na prvom mestu po napretku u osećaju sreće i zadovoljstva među populacijom, posebno među mladima. Ispitivanje je prikazalo da su Srbi u periodu između 2021. i 2023. godine bili neuporedivo srećniji u odnosu na period od 2006.-2010.

A evo šta su građani Srbije odgovorili na pitanje "Da li ste srećni?"

- Srećan sam, imam dobre drugare, porodicu, ocene, majka, otac i eto tako - Uroš (18)

- Da srećna sam, vratili smo se sa takmičenja i osvojili smo brojne nagrade i srećna sam zbog mojih učenika - Maja (28)

- Srećan sam jer je moj fudbalski klub ušao u plej of Lige šampiona, tako da to smo izgurali kako treba - Matija (18)

- Jesam, srećna sam zbog svoje porodice, drago mi je što su svi sa mnom i što živimo zajedno, naravno zbog mojih prijatelja i dragih ljudi koji me okružuju. Jedva čekam more, predivno je vreme, tako da to su neki od razloga - Tijana (21)

- Srećan sam zato što sam zdrav i zato što treniram svaki dan, to me ispunjava. Sve ostalo, recimo novac, to me ne čini toliko srećnim. To je važna stvar, ali to dolazi samo po sebi, a kad si zdrav imaš sve Željko (18)

- Srećan sam zbog porodica i prijatelja koji me okružuju i takođe zbog moje mačke - Aleksandar (21)

Ekipa portala Republika je istraživala ovu temu, te smo ovim povodom kontaktirali i sociologa Vladimira Vuletića i psihološkinju Snežanu Repac. 

Istraživanja su uvek subjektivnog osećaja, a on nastaje kada imate uzlazne trendove u zemlji. Nije to vezano za bogatstvo, ili finansijski napredak, nego sam osećaj da ćete sutra živeti bolje nego juče. I da će vaša deca uvek imati perspektivu. Imate čak i siromašne zemlje, kao što je Jugoslavija bila posle rata, ali su svi imali osećaj da će da se napreduje... Mi u stvari nismo svesni koliko sreće imamo... Znate, žalimo se, uvek nešto smeta, a ustvari živimo u podneblju koje je blagorodno, i kada je reč o klimi, oskrbljenosti, zanimanjima... Ima dosta objektivnih činilaca. Najvažnije je da se osećamo mirno, i da verujemo da će naša deca živeti dobro u budućnosti - rekao je sociolog Vladimir Vuletić. 

Foto: Printscreen/www.youtube.com/DnevnikNovaS

Vladimir Vuletić

 

- Rekla bih da je to stvar referentnog okvira u kome imamo dosta ratnih područja, a mi smo u miru. Držimo se. U odnosu na sve opasnosti na nas, ne postoji panika od sukoba. Čini se sve što se može da se mir održi i sačuva. Održava se mir i stabilnost je dosta jača. Oseća se u brojnim primerima, recimo, plate rastu, ima pomaka u standardu... I sam rast čoveku daje osećaj da je bolje. Ne nam da li to potiče od vremena u kome živimo, okruženje je preteće, ratni sukobi su blizu nas... Ali ne osećamo blizinu toga. Dosta se priča, i mislim da je medijima mnogo postignuto. Izveštava se o svemu, požrtvovani ste, posvećeni... Sve je transparentno, i mladi imaju uvid u sve što se dešava i kod nas, i van naše zemlje - rekla je psihološkinja Snežana Repac, pa se dotakla i devojacija koje Srbi ne prihvataju: 

Foto: Privatna arhiva

Snežana Repac

 

Devijacije koje dolaze sa zapada, ovde se ne primaju, tako da je i to razlog. Ne poprimaju velike razmere... Vezano za seksualne devijacije, narkomaniju, alkohol... Čuva se zdravo jezgro, nastoji se tradiciji... Zovemo je, sećamo je se... Radi se na očuvanju identiteta, i to ima svoje primese - navela je Repac. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading