LOGOR SMRTI NAZVALI RADNIM! Hrvati opet lažu o Jasenovcu

Vesti

27.03.2018

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na hrvatskoj Vikipediji, osim što ga nazivaju kolektivni, radni i sabirni, a ne koncentracioni, piše i kako je umesto 700.000 u Jasenovcu ubijeno 83.000 ljudi.

Foto: Ilustracija

Naime, izraelski istoričar Efraim Zurof, koga zovu još i "poslednji lovac na naciste", žestoko je osudio Hrvate i na svom Tviter profilu napisao: "Kako je hrvatska Vikipedija učinila da koncentracioni kamp nestane! Neverovatno! Potpuno uskraćivanje Holokausta i uskraćivanje zločina nad Srbima, Romima i antifašističkim Hrvatima!"

On je uz ovu objavu okačio i tekst sa sajta hrvatske Vikipedije koji negira na stotine hiljada žrtava i uporno logor smrti naziva sabirnim i radnim. Upravo zbog ovakvih tekstova stručnjaci upozoravaju da je Vikipedija nepouzdan izvor, posebno kada je u pitanju istorija.

700.000 Srba, 23.000 Jevreja i oko 80.000 Roma ubijeno u Jasenovcu

Takođe, hrvatski fašista Ante Pavelić je na hrvatskoj Vikipediji opisan je samo kao "hrvatski političar, advokat, lider i osnivač ustaškog režima i vođa Nezavisne države Hrvatske".

OMALOVAŽAVAJU

Profesor Milan Gulić, istoričar, kaže da Hrvati ovakvim tekstovima omalovažavaju žrtve logora smrti.

- Svima je već jasno da je Jasenovac bio koncentracioni logor smrti, a ne nekakav radni ili sabirni, kako Hrvati vole da ga predstavljaju. Lažiranjem o broju ubijenih i korišćenje eufemizama kada su ovakva mesta u pitanju omalovažavaju se žrtve. Nažalost, istina je da postoji prostor za malverzacije jer nikada nije utvrđen i zvanično usvojen tačan broj žrtava Jasenovca. Tuđman je čak govorio o broju od 30.000 žrtava, što je toliko mizerna cifra da je zaista bespredmetno komentarisati - kaže Gulić.

83.000 žrtava utvrđeno je do 2012. godine

NEPOUZDAN IZVOR

On ističe da je ovo još jedan pokazatelj zašto je Vikipedija nepouzdan izvor kada je u pitanju istorija. Inače, na sajtu BIRN, na koji ukazuje izraelski profesor Zurof, stoji da "svojim nacionalističkim osećanjima, činjeničnim greškama, nedostatkom akademskih referenci i izostavljenim činjenicama o istoriji Prvog svetskog rata hrvatska Vikipedija nije pouzdan izvor".

Članke koji se odnose na fašistički ustaški pokret u Drugom svetskom ratu i njegove zločine kritikovali su analitičari kao "posebno nepouzdane, ideološki opterećene i neprecizne", čime se umanjuju zločini.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading