ZAŠTO SVI TREBA DA URADIMO JEDNU STVAR DANAS: Sveti Teodor Stratilat je zaštitnik vojnika od nevolje!

Autor:

Vesti

21.02.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Velikomučenik Teodor Stratilat: Život hrabrog vojnika i mučenika

ZAŠTO SVI TREBA DA URADIMO JEDNU STVAR DANAS: Sveti Teodor Stratilat je zaštitnik vojnika od nevolje!

Foto: wikipedia


Sveti velikomučenik Teodor Stratilat je rimski vojvoda i gradonačelnik grada Iraklije koji je svoj život posvetio hrišćanskoj veri, uprkos tome što je znao da će mu to doneti smrt. Nakon što je srušio mnogobožačke idole u svom rodnom gradu, privukao je bes cara Likinija i bio podvrgnut strašnim mukama pre smaknuća.


Mučeništvo i vera

Teodor je podneo neopisive patnje, bio je šiban, razapet na krst, gađan strelama i na kraju ubijen, ali je tokom celog mučenja neprestano slavio Boga. Njegova neustrašivost i vera u Boga obeležili su njegovo mučeništvo i ostavili dubok trag u hrišćanskoj istoriji.

Preobražaj i zaštita vojnika

Sveti Teodor je umro 319. godine, pre nego što je hrišćanstvo postalo zvanična religija Rimskog carstva. Njegove mošti su prenete u Carigrad gde su sahranjene, a danas se on smatra zaštitnikom vojnika. Njegova hrabrost i predanost veri čine ga posebno poštovanim među vojnicima, koji veruju da ih on štiti od svake nevolje ako mu se pomole i zatraže pomoć.

Učenje i značaj mučeništva

Vladika Nikolaj Velimirović je istakao da postoji mučeništvo koje je dragocenije od materijalnih bogatstava, a to je mučeništvo koje proizilazi iz vere i stradanja za Hrista. Teodorov život i mučeništvo su primer hrabrosti, vere i predanosti, koji i danas inspirišu vernike širom sveta.

Sveti velikomučenik Teodor Stratilat ostaje simbol hrabrosti i vere, a njegova zaštita se pruža svima koji se suočavaju sa nevoljama i iskušenjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading