SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI! Danas prelet aviona i helikoptera u 16 gradova! VATROMETI ŠIROM ZEMLJE, ALI I U REPUBLICI SRPSKOJ!

Autor:

Vesti

15.02.2024

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Sretenje 1804. godine, pre 220 godina, grupa istaknutih srpskih prvaka sa prostora tadašnjeg Beogradskog pašaluka, zvanično Smederevskog sandžaka, izabrala je Karađorđa, Đorđa Petrovića, za vožda, predvodnika. Na zboru je odlučeno da se podigne buna protiv dahija.

SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI! Danas prelet aviona i helikoptera u 16 gradova! VATROMETI ŠIROM ZEMLJE, ALI I U REPUBLICI SRPSKOJ!

Foto: Shutterstock

Zastava Srbije

Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav.

Danas će stanovnici više gradova Srbije imati priliku da posmatraju prelet aviona i helikoptera kao deo programa pripremljenog povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije.

- Građani Srbije moći će da vide prelet avijacije nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom, a helikoptere će imati priliku da na nebu iznad svojih gradova vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet koji će biti upriličen u večernjim časovima, u svim gradovima Republike Srpske, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Takođe, Palata Republike će u večernjim časovima biti osvetljena u bojama zastave Srbije. Veliki je značaj i uloga zajedničkog obeležavanja svih važnih praznika u Republici Srpskoj i Srbiji, jer na taj način negujemo srpski identitet, saopšteno je iz Kabineta Dodika.

Na Sretenje 1804. godine, pre 220 godina, grupa istaknutih srpskih prvaka sa prostora tadašnjeg Beogradskog pašaluka, zvanično Smederevskog sandžaka, izabrala je Karađorđa, Đorđa Petrovića, za vožda, predvodnika. Na zboru je odlučeno da se podigne buna protiv dahija, četvorice samovoljnih gospodara u pašaluku u to vreme. Njihov položaj zapravo nije bio legalan ni sa stanovišta vlasti na Bosforu, ali je uglavnom nevoljno tolerisan. Samovoljno, neodgovorno ponašanje dahija izazvalo je široko nezadovoljstvo, ne samo kod Srba. Nezadovoljni su bili i razumniji Turci. Ovaj termin u to vreme valja razumeti kao sinonim za muslimane. Reč je dakle bila o ljudima najrazličitijeg etničkog porekla, koje je verski identitet, pripadnost islamu, u skladu sa vekovnim normama osmanske Turske, činio u svakom smislu povlašćenim i vladajućim slojem.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading