SAZNAJTE KAKO SVETI KIR I JOVAN ČINE ČUDA: Danas uradite ovo i bićete zaštićeni!

Autor:

Vesti

13.02.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Kir i Jovan: Čudotvorci i zaštitnici bratske ljubavi

SAZNAJTE KAKO SVETI KIR I JOVAN ČINE ČUDA: Danas uradite ovo i bićete zaštićeni!

Foto: youtubecom/printscreen


Danas, 31. januara, Srpska pravoslavna crkva i vernici širom sveta slave Svetog Kira i Jovana, dva hrišćanska svetitelja koji su poznati kao čudotvorci i zaštitnici bratske ljubavi. Njihova životna priča i čuda koja su učinili ostavili su dubok trag u pravoslavnoj tradiciji i verovanjima vernika.

Životne puteve Svetog Kira i Jovana

Sveti Kir i Sveti Jovan nisu bili braća po krvi, ali su bili braća po duhu. Kir je bio lekar koji je živeo u Aleksandriji i poznat je po tome što je lečio ljude ne samo lekovima, već i molitvom. Verovao je da su bolesti često posledica greha te je bolesnike upućivao na pokajanje i molitvu kao deo procesa ozdravljenja.


Kada je počelo gonjenje hrišćana za vreme Dioklecijanovog režima, Kir se udaljio u Arabiju gde je primio monaški čin i nastavio da pomaže ljudima svojim lečenjem i savetima. U Arabiji se susreo sa Svetim Jovanom, rimskim oficirom, i njih dvojica su postali nerazdvojni u svojoj veri i bratskoj ljubavi.

Čuda i zaštita Svetog Kira i Jovana

Tokom svog života, ali i nakon mučeničke smrti, Sveti Kir i Jovan su učinili mnoga čuda, a njihove mošti se smatraju isceliteljskim. Vernici se posebno obraćaju ovim svetiteljima za pomoć u slučajevima nesanice, pri osvećenju vode i jeleosveštenju. Takođe, veruje se da su zaštitnici bratske ljubavi, prijateljstva i iskrenog drugarstva te da će priteći u pomoć svima čije je prijateljstvo stavljeno na iskušenja.

Narodna verovanja i običaji

Upravo zbog svoje zaštitničke uloge u bratskoj ljubavi, vernici se mole Svetom Kiru i Jovanu da zaštite njihovo prijateljstvo i da pruže pomoć u teškim trenucima. Njihov praznik se slavi 31. januara po crkvenom, odnosno 13. februara po gregorijanskom kalendaru, kao i 28. juna po crkvenom, odnosno 11. jula po gregorijanskom kalendaru.

U današnje vreme, Sveti Kir i Jovan ostaju važni svetitelji u pravoslavnoj tradiciji, a vernici se i dalje obraćaju njihovim moštima u nadi za isceljenje i zaštitu svojih prijateljstava. Njihova čudotvorna dela ostaju deo bogate pravoslavne baštine i predstavljaju inspiraciju vernicima širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading