ČISTIJA PLUĆA UZ ELEKTRIČNA VOZILA! Da li bolesti izazvane zagađenjem mogu u prošlost - Odgovorno rudarstvo je deo rešenja

Autor:

Vesti

10.02.2024

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom sveta istražuju se ležišta litijuma, ali i kako da se on eksploatiše na održiv način.

ČISTIJA PLUĆA UZ ELEKTRIČNA VOZILA! Da li bolesti izazvane zagađenjem mogu u prošlost - Odgovorno rudarstvo je deo rešenja

Foto: www.profimedia.rs

Za puna pluća čistijeg vazduha neophodna je elektrifikacija transporta zasnovanog na kritičnim sirovinama, među kojima je i litijum, ali i na odgovornom i održivom rudarstvu.

Svake zime zagađenje vazduha postane goruća tema jer podaci s oko 70 mernih stanica državnog sistema za monitoring pokažu da je kvalitet na lošem nivou. 

UGROŽENI STARI I DECA

Izloženost visokim nivoima zagađenja povećava rizik od respiratornih infekcija, bolesti srca i raka pluća.

To pogađa ljude koji su već bolesni. Podložnija su deca, stariji i siromašni ljudi. Zagađivači koji su najštetniji po zdravlje usko su povezani s prekomernom preranom smrtnošću, a to su fine čestice PM2,5, koje prodiru duboko u pluća.

Republika

Foto: AP Petr David Josek

Litijum ključna sirovina

Glavni izvori zagađenja vazduha uključuju neefikasne načine transporta zasnovane na fosilnim gorivima i motorima s unutrašnjim sagorevanjem, kao i neefikasno sagorevanje goriva za grejanje kod termoelektrana na ugalj, poljoprivrede i kod sagorevanja otpada.

Zelena tranzicija ima za cilj da smanji emisije gasova staklene bašte i zaustavi zagrevanje planete, a jedan od načina je elektrifikacija transporta. Očekuje se da će zamena benzinaca električnim vozilima (EV) znatno smanjiti uticaj transporta na zagađenje vazduha. Zato je EU postavila cilj da do 2035. pređe na EV.

Zelena tranzicija zahteva nove tehnologije, za koje su neophodne sirovine koje se dobijaju rudarskim aktivnostima. Za tim ključnim sirovinama vlada veća potražnja nego što ih ima. Zato su na listi kritičnih sirovina, a među njima je i litijum, koji može biti deo rešenja u borbi protiv klimatskih promena, jer je neophodan za baterije za EV, kao i za skladištenje energije.

Eksploatacija kritičnih sirovina prema najvišim standardima u EU biće regulisana CRM dokumentom. Širom sveta i Evrope istražuju se ležišta litijuma i kako da se do njega dođe na održiv način. Lokalne zajednice insistiraju da se pre priče o ekonomskim koristima i šire slike o zelenoj tranziciji obezbedi da moderno rudarstvo osigura održivu eksploataciju, uz minimalan uticaj na životnu sredinu i najbolje mere zaštite.

Foto: www.profimedia.rs

Čovečanstvo prelazi na električne automobile

STRUKA I ČINJENICE

U Srbiji se čuju brojni stavovi na temu eksploatacije litijuma. Iako je rudarstvo deo slagalice za uspešnu borbu s klimatskim promenama, ono mora biti odgovorno. Kako bi se razumelo šta ono donosi i koje su potencijalne negativne strane, dijalog o rudarstvu je prioritet. Činjenice i struka moraju imati glavnu reč, pre nego što električni automobili preplave evropske i svetske drumove.

I EU SE BORI S OVIM PROBLEMOM

S problemom zagađenja vazduha suočava se čitava Evropa. Komesar EU za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius izjavio je da podaci koje je objavila Evropska agencija za zaštitu životne sredine pokazuju da je zagađenje vazduha i dalje prvi uzročnik zdravstvenih problema. Međutim, on je istakao da politika EU na ovom planu funkcioniše i da se kvalitet vazduha poboljšava, ali da EU mora brzo svoje akte uskladiti s preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

U Minesoti manje voze da sačuvaju zdravlje

Jedan od načina da se smanji zagađenje vazduha je i da se vozi ređe i manje. Na primer, američka država Minesota je gasove iz vozila prepoznala kao glavni izvor zagađenja vazduha i aktivno stanovnicima deli savete kako mogu da doprinesu smanjenju zagađenja vazduha: da se ne voze sami, nego dele prevoz ili da koriste bicikl, javni prevoz i električna vozila ili da rade na daljinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading