Hitno! SAD zahtevaju odloženje odluke o zabrani srpskog dinara na Kosovu!

Autor:

Vesti

01.02.2024

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stejt department kritikuje odluku Kosova o suspenziji srpskog dinara

Hitno! SAD zahtevaju odloženje odluke o zabrani srpskog dinara na Kosovu!

Foto: youtube.com/CNN


Stejt department iz Sjedinjenih Američkih Država je izrazio duboko razočaranje i protivljenje trenutnim planovima Kosova da nastavi sa primenom odluke o ograničenju stranih valuta, uključujući i srpski dinar. Neimenovani portparol Stejt departmenta je naglasio da SAD ponovo pozivaju Vladu Kosova da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tranziciji.

Odluka bez konsultacija

Portparol Stejt departmenta je kritikovao odluku kosovske vlade, ističući da je objavljena "bez adekvatne pripreme ili konsultacija" sa Sjedinjenim Državama i EU. Američka vlada je zatražila od kosovskih vlasti da objasne koji "neposredan problem treba da reši ova uredba" i da li je potrebna hitnost, ali nije dobila adekvatan odgovor.

Negativan uticaj na stanovništvo

Portparol je skrenuo pažnju na negativan uticaj odluke Vlade Kosova da suspenduje srpski dinar i druge važne strane valute na srpsko stanovništvo i druge etničke grupe na Kosovu. Mnogi građani sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati penzije, što direktno utiče na njihovu svakodnevnicu.

Rizik od novih tenzija

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, izrazio je bojazan da Kosovo rizikuje da se suoči sa novim tenzijama na severu zbog nove uredbe Centralne banke Kosova u kojoj se navodi da je evro jedina zvanična valuta. SAD su izrazile zabrinutost i rezervisanost u pogledu primene ove uredbe, naglašavajući da ovo pitanje zahteva više pažnje i dijaloga.

Ove izjave i reakcije Sjedinjenih Američkih Država ukazuju na ozbiljnost situacije i na potrebu za daljim pregovorima i rešavanjem problema u skladu sa međunarodnim standardima i uzimajući u obzir interese svih učesnika.

(Pavlović tudej)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading