STRAŠNA TAJNA KRSTA NA KUPOLI: Tragična priča za koju se godinama nije znalo i koja otvara mnogobrojna pitanja

Autor:

Vesti

21.01.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni vajar Nebojša Mitrić, autor čijem se grandioznom delu dive umetnici iz celog sveta, okončao život pod čudnim okolnostima.

STRAŠNA TAJNA KRSTA NA KUPOLI: Tragična priča za koju se godinama nije znalo i koja otvara mnogobrojna pitanja

Foto: Printscreen, Vladimir Lukic, Tanjug Beoinfo

Tanjug Beoinfo

Impozantni krst na centralnoj kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru krije neverovatnu i tragičnu priču jednog od najboljih vajara u Srbiji!

Autor ovog simbola, koji danas krasi srpsku svetinju, čuveni Nebojša Mitrić ubio se u avgustu 1989, samo dvadesetak dana nakon što je krst postavljen na kupolu. Tadašnja vlast najoštrijim kritikama zasula je umetnika i optužila ga da je njegov krst moderan i da odudara od srpskog.

SMRT U KUĆI

Pošto nije mogao da podnese toliki pritisak, vajar je digao ruku na sebe. Ubio se iz pištolja u svojoj kući u Palmotićevoj ulici u Beogradu.

Kada se politička situacija smirila, Mitrićevo idejno rešenje konačno je i u javnosti priznato za najbolje, a ovom velelepnom krstu danas se dive umetnici iz celog sveta.

Mitrić nije bio samo izuzetan talenat koji je našu umetnost uveo u evropske tokove, već i svedok najveće tragedije koja je zadesila čovečanstvo. Ovaj veliki umetnik zapravo je beogradski Jevrejin koji je pukom srećom uspeo da preživi jedno od najmasovnijih pogubljenja na Starom sajmištu.

- Kada su nacisti vodili Jevreje Brankovom ulicom na pogubljenje u Sajmište, majka je Nebojšu, koji je tada imao jevrejsko ime, ubacila u obućarsku radnju "Mitrić". On je ostao unutra sakriven i tako se spasao smrti. Ubili su mu i majku i oca. Obućar Mitrić prihvatio ga je kao sina, dao mu svoje prezime, a on je izrastao u neverovatnog umetnika. Jedan je od najboljih vajara koji su živeli na ovim prostorima, bavio se sitnom plastikom, radio je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a iza sebe je, pored brojnih dela, ostavio skulpture kneza Lazara u Kruševcu i despota Stefana Lazarevića u Beogradu - ispričao za Srpski telegraf čuveni vajar Miodrag Mišo Rogan.

Foto: Tanjug Beoinfo

Hram Svetog Save na Vračaru

REINKARNACIJA

Rogan ističe i da je Mitrić napravio neverovatnu izložbu o sedam svojih reinkarnacija. Samoubistvo je, na neki način, kako se tumači među ljudima koji se bave izučavanjem tih pojava, bilo i njegovo zaustavljanje reinkarnacije.

Sveti sinod: Svi krstovi po Mitrićevoj skici

Sveti arhijerejski sinod je 22. septembra 1988. doneo odluku da se prihvati rešenje akademskog vajara Nebojše Mitrića i profesora Branka Pešića za izradu velikog krsta za centralnu kupolu Hrama Svetog Save na Vračaru, s tim da bude ceo pozlaćen. Odlučeno je i da se na osnovu tog rešenja urade i svi ostali krstovi koji će se postaviti na polukupole hrama.

Ko je bio Nebojša Mitrić

Nebojša Mitrić je rođen u Beogradu 1931. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti 1952. Bio je jedan od najistaknutijih srpskih posleratnih vajara čija dela krase gradske trgove širom Srbije. Dobitnik je plakete grada Beograda i Vukove nagrade. Pored krsta na Hramu Svetog Save, autor je i biste despota Stefana Lazarevića na Kalemegdanu, a u Palati federacije nalaze se dve sobe prepune njegovih dela.

Foto: Printscreen

Nebojša Mitrić

Činjenice

12 metara visok glavni krst, koji je i pozlaćen
70 metara visoka centralna kupola
3,5 hiljada kvadrata zauzima Hram Svetog Save
18 pozlaćenih krstova ima na Hramu
49 zvona nalazi se u zvonicima
4 hiljade tona teška centralna kupola

Hronologija izgradnje
1879. prvi put izneta ideja o postavljanju Hrama
1895. osnovano Društvo za podizanje svetinje
1905. raspisuje se prvi javni konkurs za izradu idejnog rešenja
1912. sve staje zbog Prvog balkanskog rata
1926. raspisan novi konkurs
1935. konačno počinje izgradnja Hrama
1939. patrijarh Gavrilo osveštao temelje
1941. prekinuti radovi zbog rata
1985. nastavljeni radovi i zidovi se dižu do 40 metara
1989. podignuta centralna kupola
2001. osnovan Konzorcijum za finansiranje izgradnje
2004. završena izgradnja spolja
2017. završen mozaik na centralnoj kupoli
* završni radovi još traju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Jelica

22.01.2024 11:29

Nebojša Mitrić je takođe, autor dve biste Milene Pavlović Barilli. Jedna bista je izlivena i otkrivena na 20-godišnjicu Milenine smrti,06.marta 1965.godine, kao poklon Milenine majke Danice i nalazi se u stalnoj postavci Galerije. Drugu bistu, Mitrić je uradio najpre u gipsu,1965.godine, kao i Mileninu glavu koja se vidi na ovoj fotografiji. No, za dan Mileninog rođenja,obeležavajući njen 80-ti rođendan, Galerija je zamolila Mitrića da se gipsani model izlije u bronzi, što je on prihvatio i model odneo u jednu livnicu kod Niša gde je bista izlivena, zajedno sa predivnim bronzanim postamentom. Za ovaj rad, Mitrić nije želeo novčanu nadoknadu - to je bio njegov poklon Mileninoj Galeriji, no bista je postavljena u "Sunčanom parku" u Požarevcu, 05.novembra 1989.godine.Sve ostale modele rađene u gipsu, Mitrić je pred smrt, razbio.