SRPSKA VOJSKA SVE MOĆNIJA! Amerikanci objavili armiju najjačih armija na svetu!

Autor:

Vesti

18.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje smo bez premca u regionu, prednost dodatno uvećana, pokazuje izveštaj Global firepower.

SRPSKA VOJSKA SVE MOĆNIJA! Amerikanci objavili armiju najjačih armija na svetu!

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIĆ

Vojska Republike Srbije najmoćnija je u regionu, pokazuje najnoviji izveštaj američkog sajta Global firepower, na kom vojska naše zemlje zauzima 56. mesto. Za razliku od prošlogodišnjeg rangiranja, gde je naša zemlja, kada je u pitanju vojna moć, bila na 58. mestu, sada smo bolji za dva mesta, dok iza nas ostaju Hrvatska, Albanija, Slovenija, Makedonija, kao i ostale zemlje regiona.

Naime, u izveštaju američkog sajta Global firepower Sjedinjene Američke Države imaju najjaču vojsku na svetu, na drugom mestu po vojnoj snazi je Rusija, na trećem Kina, zatim slede Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija, Izrael se nalazi na 17. mestu, dok je Ukrajina 18. na listi.

Ipak kada je reč o našem regionu, Srbija prednjači po snazi vojske, Hrvatska, koja je iza Srbije, nalazi se deset pozicija niže - 66. mestu, Albanije je na 90. mestu, dok je Severna Makedonija na 110. poziciji, a potom sledi vojska Bosne i Hercegovine, na 116. i vojska Crne Gore, koja je 129. na listi od ukupno 145 zemalja koje su rangirane.

JAČAMO ODBRANU

Miloš Vučević, ministar odbrane, za Republiku kaže da ovakav rezultat nije došao preko noći, te da se godinama ozbiljno radi na jačanju Vojske Srbije.

- Država Srbija od 2012. ozbiljno radi na jačanju svojih odbrambenih kapaciteta. Mi smo od zemlje koja nije bila u stanju da se odbrani ni od koga došli do statusa najjače vojne sile u ovom delu Evrope. Naravno da se to nije dogodilo ni slučajno ni stihijski. Ovo je posledica dugog i ozbiljnog rada predsednika Srbije Aleksandra Vučića - kazao je Vučević i dodao:

- Pomenuti rezultati su nam podstrek da i u narednim godinama nastavimo da radimo na dobrobit svog naroda, sopstvene vojske i naše otadžbine Srbije.

SVET

1. SAD
2. Rusija
3. Kina
4. Indija
5. Južna Koreja
6. Velika Britanija
7. Japan
8. Turska

NAŠ REGION

56. Srbija
66. Hrvatska
90. Albanija
110. Severna Makedonija
116. Bosna i Hercegovina
129. Crna Gora

OZBILJNA ULAGANJA

Jasmina Andrić, urednica časopisa Odbrana i bezbednost, kaže da je ovaj rezultat još jedan u nizu pokazatelja ozbiljnog napretka i ozbiljnih ulaganja kad je u pitanju naša vojska.

- Rangiranje najjačih vojski na svetu koju svake godine kreira Global firepower uzima u obzir različite faktore, kao što su količina vojne opreme i trupa koje svaka zemlja ima, naoružanje, kao i uložene finansije, geografski položaj i raspoloživi resursi. To što je Srbija napredovala za dva mesta za manje od godinu dana pokazuje da smo imali ozbiljna ulaganja i ozbiljan napredak u svim ovim pomenutim faktorima. Sasvim je evidentno ukoliko se izuzme članstvo u vojnim savezima i ukoliko se države i njihove vojske posmatraju pojedinačno da je Vojska Srbije bez premca u regionu - ističe naša sagovornica.

Nastavak jačanja arsenala

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je nedavno, pri obilasku VBA, da će Srbija nabaviti oružje iz domaćih fabrika namenske industrije, te da su, mimo već odvojenih sredstava, spremljena još dva paketa, a da sva oprema i vozila treba da stignu do 2026.

- Srbija trenutno ima 186 miliona evra slobodnih sredstava koje ćemo odmah potrošiti na kupovinu oruđa i oružja iz domaćih fabrika namenske industrije. Pored ovoga, spremićemo još dva paketa sa 150 miliona i 400 miliona evra za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije - kazao je nedavno predsednik.

Srbija će, kako je najavljeno, uzeti i dodatnih osam samohodnih haubica nora, 81 oklopno vozilo miloš, 26 borbenih vozila pešadije, kao i 30 kupola za borbeno vozilo lazar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading