OBJAVLJENA LISTA NAJMOĆNIJIH VOJSKI U SVETU! Srpska NAJJAČA u regionu - ogroman skok!

Autor:

Vesti

18.01.2024

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno je rangirano 145 zemalja i teritorija na osnovu njihove vojne moći

OBJAVLJENA LISTA NAJMOĆNIJIH VOJSKI U SVETU! Srpska NAJJAČA u regionu - ogroman skok!

Foto: /www.mod.gov.rs/cir

Sjedinjene Američke Države imaju najjaču vojsku na svetu, dok je u regionu Zapadnog Balkana najsnažnija Vojska Srbije koja je zabeležila skok u odnosu na prethodne izveštaje i sada se nalazi na 56. mestu.

U najnovijem izveštaju portala "Global fajerpauer" za 2024. godinu, ukupno je rangirano 145 zemalja i teritorija na osnovu njihove vojne moći, a prilikom izrade liste u obzir su uzeti različiti faktori.

Na drugom mestu po vojnoj snazi je Rusija, a na trećem Kina. Slede Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija. Izrael se nalazi na 17. a Ukrajina na 18. mestu.

Kada je reč o našem regionu, Srbija prednjači po snazi vojske i nalazi se na 56. mestu što je pomak u odnosu na prethodni izveštaj. 

Iza nje su armija Hrvatske koja se našla na 66. mestu, Albanije čija vojska je na 90. mestu. Na 110. mestu je vojska Severne Makedonije, na 116. je BiH, a Crna Gora je na 129. mestu.

Na rang listi se nalazi i tzv. Kosovo koje zauzima 135. poziciju. Benin, Somalija, Surinam, Moldavija i Butan nalaze se na začelju liste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je prošle nedelje u obilasku VBA da će Srbija nabaviti oružje iz domaćih fabrika namenske industrije, te da su, mimo već odvojenih sredstava, spremljena još dva paketa, a da sva oprema i vozila treba da stignu do 2026. 

Srbija će, kako je najavljeno, uzeti dodatnih osam samohodnih haubica "Nora", 81 oklopno vozilo "Miloš", 26 borbenih vozila pešadije, 30 kupola za borbeno vozilo "Lazar". 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading