JEDINI AMIŠI U SRBIJI ŽIVE KOD ALEKSINCA! Kristofer napustio Ameriku, a tek kad čujete Jovaninu životnu priču - evo od čega žive, i koju veru poštuju! (VIDEO)

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

11.01.2024

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Interesantna životna priča jednog amerikanca.

JEDINI AMIŠI U SRBIJI ŽIVE KOD ALEKSINCA! Kristofer napustio Ameriku, a tek kad čujete Jovaninu životnu priču - evo od čega žive, i koju veru poštuju! (VIDEO)

Foto: Shutterstock

U jednom mirnom selu blizu Aleksinca, neobična priča o Kristoferu Petroviću, Amerikancu koji je odlučio da postane Amiš i preseli se u Srbiju, osvaja srca lokalne zajednice.

Rođen u Americi, Kristofer je pronašao svoj put nazad do dedovine u Srbiji, gde zajedno sa suprugom Jovanom brine o stoci, obrađuje zemlju i neguje tradicionalni način života.

Iz Amerike se preselio u Srbiju

Ova neobična životna priča započela je kada je Kristofer proveo deset godina života u zajednici Amiša u Americi. Tokom tog perioda, prilagodio se njihovom jedinstvenom načinu života i usvojio njihove vrednosti. Nakon molitvi za zemlju na kojoj bi mogao da živi i radi, Kristofer je pronašao svoj dom u Srbiji, gde je naselio selo Mali Drenovac.

"Bio sam u Amiškoj zajednici, ali nisam mogao da kupim zemlju. Molio sam Boga da mi da zemlju da je obrađujem, i on mi je dao u Srbiji. Imam srpsko poreklo od oca. Stalno su pričali o Srbiji. To sam čuo, a 1999. sam video u školi da je bombardovanje u Srbiji. Moj deda je došao u Ameriku 1912. godine i nije se vratio nikad ovde," izjavio je Kristofer.

Sa četrdesetak ovaca i osam hektara zemlje, Kristofer i Jovana većinu svojih dana provode baveći se poljoprivredom, stočarstvom i zanatstvom. Iako je postao Amiš, Kristofer koristi određene tehnološke inovacije, poput solarnih panela i drona, ali pažljivo bira koje tehnologije će usvojiti.

Amiši su pametni i bez škole

Moj otac nije radio ništa za mene. Ničem me praktičnom nije naučio. Ja sam završio teologiju. Amiši su pametni i bez škole, to je pamet preko iskustva - kaže Kristofer.

Kristofer je istakao nameru da smanji upotrebu mehanizacije i radi sa konjima, pridržavajući se tradicionalnog pristupa poljoprivredi Amiša. Njegova supruga Jovana, koja je završila Muzičku akademiju, sada se posvećuje porodičnom životu, obavezama domaćice i podršci suprugu u očuvanju njihovog jedinstvenog stila života.

Žene nose kape, kecelju kojom pokrivaju prednji deo tela, ne nose patalone, samo jednobojne haljine. Ne šminkaju se i ne nose nakit - kaže Jovana, Kristoferova žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading