NEVIĐENO OTKRIĆE: Ogromna utvrđena naselja stara 3.600 godina otkrivena u Srbiji!

Autor:

Vesti

23.11.2023

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriće praistorijskih naselja u južnoj Panonskoj niziji

NEVIĐENO OTKRIĆE: Ogromna utvrđena naselja stara 3.600 godina otkrivena u Srbiji!

Foto: www.ucd.ie


Arheolozi su nedavno otkrili 100 naselja iz ranog bronzanog doba duž reke Tise, od kojih su neka bila ogromna i utvrđena rovovima i palisadama. Ova otkrića su ostvarena uz pomoć satelitskih snimaka, obilaska terena i probnih iskopavanja malih sondi.

Istraživanja su obuhvatila sliv reke Tise na potezu od 150 km u severoistočnoj Srbiji. Neka od otkrivenih naselja imala su površinu od neverovatnih 200 hektara, a udaljenost između naselja je bila od 5 do 10 km.

Ovo otkriće je iznenađujuće jer se do sada verovalo da su ta naselja napuštena posle 1600. godine pre nove ere, a neka od njih su bila deo kontinentalne trgovine bronzom, što ukazuje na njihovu važnu ulogu u to doba.

 

 


Praistorijska zajednica i trgovina bronzom

 



Istraživači veruju da su zajednice koje su tada i tamo živele bile blisko povezane i da su zajedno sarađivale, umesto da su bile konkurenti i neprijatelji. Takođe, otkriveni artefakti ukazuju da su u tim naseljima živele porodice, a neki tragovi su pronađeni i o kontinentalnoj trgovini bronzom, koja je tada bila aktuelna pre 3.600 godina.

 


Napuštanje naselja i misterija oko razloga



Međutim, oko 1200. godine pre nove ere, velika naselja bivaju napuštena, a tragovi rušenja ukazuju na društvene promene koje su bile pogubne za ove zajednice. Razlog napuštanja ostaje misterija, ali istraživači se nadaju da će u materijalnim zapisima pronaći nagoveštaje odgovora na ovu krizu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Aco

24.11.2023 00:04

Ne piše da se nalazi na tlu današnje Srbije već u "Evropi" ... Sve ukazuje da nam istoriju brišu samo tako...