JEZIVI OBIČAJ ZADRŽAO SE NA KIM! Potomstvo najvažnije, ako žena nije mogla da rodi došla bi njena zamena, evo šta je PORUGA!

Autor:

Vesti

04.11.2023

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj običaj je prenet iz albanskog naroda i bio je uobičajen među Srbima na ovom području.

JEZIVI OBIČAJ ZADRŽAO SE NA KIM! Potomstvo najvažnije, ako žena nije mogla da rodi došla bi njena zamena, evo šta je PORUGA!

Foto: pixabay.com

U tradiciji Kosova i Metohije, potomstvo je oduvek bilo od velikog značaja. Za žene je bilo najvažnije da se udaju i rode decu, a ako iz nekog razloga nisu bile u stanju, njihovi muževi bi dovodili podrugu u kuću. Ovaj običaj je prenet iz albanskog naroda i bio je uobičajen među Srbima na ovom području.

Ekipa "Prve" nedavno je posetila Kosovo i Metohiju i pronašla potomke Srba koji su i danas praktikovali ovaj običaj. Oni su otkrili da je podruga bila nešto potpuno prirodno i normalno u njihovim porodicama. Jedan od njih je bio Miloje Radić iz sela Drena, koji je odrastao u porodici sa dve majke.

- Otac je umro prvi, a majka i maćeha su ostale da žive zajedno, dok ih smrt nije rastavila. Zvao sam ih "mama" i "maćeha" i nisam osećao razliku između njih - ispričao je Miloje za "Prvu".


Nataša Terzić, supruga i majka šestoro dece, koja je takođe napisala roman "Podruga", objasnila je jednom prilikom ovaj fenomen u detalje.

- Podruga je uvek bila tu da pomogne prvoj ženi u podizanju potomstva. Ona se nije odrekla svoje ljubavi prema mužu, već je došla da mu pomogne da ima decu koju nije mogao da ima sa prvom ženom - objasnila je Nataša.

Ona je istakla da je podruga na Kosovu i Metohiji bila zastupljena do osamdesetih godina prošlog veka, a da je prva žena ostajala u kući i bila socijalno zbrinuta.

Jedan od potomaka podruga je opisao kako je izgledao zajednički život u ovakvim porodicama.

- Moj otac je bio veran obe žene i nikada nije dozvolio da prva ode iz kuće. Majka je bila mlađa i radila je više poslova, dok je maćeha bila više uz nas i brinula se o nama kao da smo njena deca. Nikada nam niko nije rekao da je ona druga žena ili da nije naša majka - ispričao je on.


Jedna od najpoznatijih podruga na Kosovu i Metohiji bila je Petkana Filipović, koja je svojoj porodici podarila četiri ćerke i sina nakon trideset godina borbe za potomstvo. Ona je bila slepa od rođenja i udala se za čoveka koji je bio duplo stariji od nje.

- Bila sam svesna da ima drugu ženu, ali sam se ipak udala za njega jer mi je majka rekla da je bolje biti sa njim nego da me izdržavaju braća ili bratanci. Nisam osećala ljubav prema njemu, ali nisam ni bila ljubomorna na drugu ženu. On ju je voleo sve do njene smrti, a ona je uvek imala status supruge u našoj kući - ispričala je Petkana.

Ovaj običaj se danas više ne praktikuje, ali ostaje kao deo tradicije Kosova i Metohije. Iako je neobičan za većinu ljudi, on je bio deo svakodnevnog života ovih porodica i predstavljao je primer suživota i međusobnog poštovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading