USTAŠE OSTAJU USTAŠE: "Za dom spremni" može ponekad

Autor: Republika

Vesti

02.03.2018

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je pre nekoliko dana hrvatski ustaški poklik "Za dom spremni" proglašen neustavnim, Hrvati su ipak našli prostora da se on može ponekad nekažnjeno koristiti, što je izazvalo oštru reakciju u regionu, a povodom toga oglasio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

- Preporuka hrvatskog Veća za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, da se ustaški pozdrav “Za dom spremni” ponekad može nekažnjeno koristiti, samo je nastavak serije akata zvanične hrvatske vlasti, koji su u direktnoj suprotnosti sa temeljima na kojima su izgrađeni posleratna Evropa i međunarodni poredak.

Ovim aktom, Hrvatska po ko zna koji put relativizuje užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tokom Drugog svetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku.

Ovakvo, “kompromisno” rešenje Veća, koje otvoreno koketira sa predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, je ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo, već i politički nepodnošljivo u 21. veku. 

Da li iko normalan u Nemačkoj može da zamisli da se pripadnicima Vermahta ili SS jedinica održava komemorativni skup, koji počinje pokličem “Sieg Heil”?

Pošto svi znamo odgovor na ovo pitanje, ja još jednom pozivam predstavnike međunarodne zajednice, a pre svih visoke zvaničnike EU, da iskoriste svoj uticaj kako bi Hrvatska konačno počela da se ponaša kako priliči državi članici EU i civilizovanog sveta.“  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading