VOJSKA HTELA PRAGAMA DA SRUŠI ZGRADU BIA: Novi detalji najdramatičnije akcije iz vremena 5. oktobra

Autor:

Vesti

28.07.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za bezbednost bio opkoljen oklopnim vozilima, samohotkama i višecevnim lanserima raketa.

VOJSKA HTELA PRAGAMA DA SRUŠI ZGRADU BIA: Novi detalji najdramatičnije akcije iz vremena 5. oktobra

Foto: ST/N.MANDIĆ

U planiranom obračunu vojnog vrha s Jedinicom za specijalne operacije, kodnog imena "Avala 2000", prava meta je bio Radomir Marković, načelnik Resora državne bezbednosti, a ne Legija, saznaje Republika od izvora odlično upućenog u dešavanja tih godina.

Ova akcija je jedna od najčuvanijih tajni petooktobarskih promena. Po naređenju Nebojše Pavkovića, načelnika Generalštaba, vojska je 7. oktobra 2000, u tri sata ujutro, oklopnim vozilima opkolila zgradu Instituta za bezbednost, sadašnje sedište BIA, gde je bio štab JSO. Pred zgradu su dovučena pojačanja, tenkovi, samohotke praga i višecevni lanseri raketa.

KIVNI NA DB

Republika

Foto: Profimedia

Milorad Ulemek Legija

Usijanje je bilo rezultat decenijske netrpeljivosti između Vojske i paravojne formacije na čijem je čelu bio Milorad Ulemek Legija. JSO je uveliko stao na žulj vojnom rukovodstvu i nikom nije polagao račune. "Crvene beretke" bile su praktično nedodirljive, najviše zbog toga što su brzopotezno promenile stranu 5. oktobra i podržale demonstrante i organizatore iz DOS. Takođe, gradom su uveliko kolale priče da će ceo vojni vrh biti izručen Hagu, a da će izvršioci baš biti iz Legijine jedinice.

Republika

Foto: Printskrin

Radomir Marković

Međutim, naš izvor iz vojske tvrdi da su se vojni generali zapravo nameračili na Markovića.

- On je bio tata nelegalnih akcija, a JSO je, usput, trebalo da bude zbrisan. Što bi naš narod rekao: "Jednim udarcem dve muve" - kaže sagovornik našeg portala i dodaje:

- Jeste da su se "beretke" otrgle kontroli i bile država i državi, da su zadavale muke Vojsci i ponašale se kao nadređeni, ali je vojni vrh za takvo stanje najodgovornijim smatrao načelnika tajne službe, pa tek onda Legiju. Vladalo je mišljenje: to su njegovi ljudi, on mora da ih zauzda. Pošto to ne radi, mora da bude sklonjen.

UMALO DA PADNE KRV

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Vojislav Koštunica

Krvoproliće je sprečio Vojislav Koštunica, tadašnji predsednik zemlje, obećanjem generalima da će zadržati svoje položaje. Tako su se oklopna vozila povukla.

- Sastanak Koštunice i kolegijuma Generalštaba bio je 9. oktobra, tada je sve ispeglano i splasle su tenzije. Međutim, ni to nije bio kraj. Te noći, 9. na 10. oktobar, bio je pokušaj upada policije u službu za istraživanje i dokumentaciju Ministarstva spoljnih poslova. Došlo je i do pucnjave između pripadnika MUP i obaveštajaca pri MSP. Tadašnji šef SID se prepao. Koštunica je i ovu situaciju smirio preko ambasadora Pavla Jevremovića, koji je tada u njegovom kabinetu bio zadužen za spoljne poslove - kaže izvor našeg portala i dodaje:

- To je bilo pet izuzetno važnih dana za našu zemlju, istorijski važnih. Srbija je zaista mogla da zapliva u krvi.

Jedni u klin, drugi u ploču

Bivši ambasador Pavle Jevremović za Srpski telegraf kaže da su u to vreme jedni udarali u klin, a drugi u ploču.
- To su uvek zabrinjavajuće stvari, kada se dešava raskol unutar najosetljivijih struktura. Ali lično ne znam mnogo o tom događaju - dodaje Jevremović.

Ograda pomerena zbog bezbednosti

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Praga (Foto: Arhiva)

Upravo zbog dešavanja iz noći 7. oktobra, ograda sa vojskom, koja je bila udaljena 50 metara od kabineta direktora BIA, posle nekoliko godina pomerena je na 250 metara iza šume.

- Cilj je bio da više nikad kancelarija prvog čoveka tajne službe ne bude na nišanu prage. Vojni vrh je bio protiv, ali je tadašnjem ministru odbrane Zoranu Stankoviću predočeno o čemu se radi i on se, kao razuman čovek, odmah složio i ograda je pomerena - dodaje naš izvor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kajzer Soze

28.07.2023 23:51

Kud je ne srušiše