INTERVJU DAJANA PAUNOVIĆ: Demografska obnova je naš najveći nacionalni izazov

Autor:

Vesti

13.06.2023

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Mi od početka osnivanja fondacije ne zaboravljamo ni jednog trenutka Kosovo i Metohiju, ona je visoko pozicionirana na listi naših prioriteta. Ja nemam rodbinsku konekciju sa Kosmetom, iako me to često pitaju. Ovo je pitanje patriotizma, ljubavi korena svom narodu i drzavi, iako sam iz Beograda, Kosovo i Metohiju ne odvajam od ostalih gradova u centralnoj Srbiji. - ispričala je Dajana Paunović u intervju.

INTERVJU DAJANA PAUNOVIĆ: Demografska obnova je naš najveći nacionalni izazov

Foto: Privatna arhiva

Prva asocijacija na Vašu Fondaciju jeste Kosovo i Metohija? Osnažili ste i pomogli i najugroženijima i onima koji su manje ugroženi… Za njih ste heroina, srpska majka kako Vas i nazivaju

-  Gledano u celini najugroženiji narod i jeste na KiM, pogledajte samo hronologiju dešavanja u poslednje vreme na Kosmetu, zato nije slučajno što smo pretežan deo aktivnosti usmerili na KiM. Osnažili smo na stotine ljudi, porodica, dece, škola, vrtića… Prošli sve situacije sa nasom braćom i sestrama sa Kosmeta rame uz rame sa Sprskom Listom koja je brana i odbrana našeg stanovništva na Kosmetu. 

Za razliku od onih koji šalju poruke iz Beograda šta i kako bi trebalo da se radi mi smo sa našim sunarodnicima i Srpskom Listom pune dve godine na prvoj liniji odbrane Kosmeta. Prošli smo zajedno najteze dane, kada je situacija bila na ivici oružanog sukoba,  prošli smo dva puta barikade na ulici sa našim narodom kao i jos mnogo toga braneći našu zemlju. Sa našim narodom smo rame uz rame bili i bićemo. Tu ostajemo. Epiteti, komentari koje dobijam od našeg naroda mi samo daju snagu, daju mi još veću odgovornost i obavezu da nikada ne izneverim naš narod kao i moji saradnici kojih ima i sa Kosova i Metohije. Svi smo postali velika porodica koja ima isti cilj odbranu naše zemlje, naše teritorije, našeg prezimena. Iako trenutno nisam u mogucnosti da fizički budem prisutna na Kosmetu zbog novonastale zabrane pristinskog režima moji ljudi jesu i verujem da će i ova zabrana biti samo još jedna ružna mrlja Kurtijevog režima i da ću uskoro biti sa svojim hrabrim narodom. 
Mi od početka osnivanja fondacije ne zaboravljamo ni jednog trenutka Kosovo i Metohiju, ona je visoko pozicionirana na listi naših prioriteta. Ja nemam rodbinsku konekciju sa Kosmetom, iako me to često pitaju. Ovo je pitanje patriotizma, ljubavi korena svom narodu i drzavi, iako sam iz Beograda, Kosovo i Metohiju ne odvajam od ostalih gradova u centralnoj Srbiji. 

Foto: Privatna arhiva

 

Pitanje demografije je kažete najvažnije nacionalno pitanje. Šta ste uočili na terenu s ozbirom da ste obišli celu Srbiju i razgovarali sa građanima i celnicima gradova? Koje pronatalitetne mere daju najviše rezultata i gde je najviše problema? Kako da zaustavimo emigraciju i obnovimo demografsku sliku nacije? 

Demografski problem nacije predstavlja najveci izazov. Ako ne budemo imali dovoljno dece sve što smo uradili neće predstavljati apsolutno ništa u buducnosti. Dakle, srpski narod mora da dozivi demografsku obnovu i to je jedan od najvećih izazova i problema. Ali energijom, znanjem, željom, vizijom našeg predsednika možemo kao država da se nosimo sa ovim problemom iako za njega ne postoji kratkoročno i brzinsko rešenje. Ovo je proces koji traje, i na kome treba studiozno raditi što kroz teren što kroz zakonsku regulativu, potencijalne mogućnosti ali i modele zemalja čije zemlje daju pozitivne rezultate. Predsednik Aleksandar Vucic je ovu temu visoko pozicionirao u zemlji i kroz zajednicku viziju, ujedinjeni daćemo rezultate. 
Demografija je najvaznije nacionalno pitanje, mladi, deca, osnazivanje mladih gde god da zive,  sva deca imaju jednaka prava na ravnomeran razvoj kako bi ispunili svoje pune potencijale i kako bismo stvorili društvo pravedno, ravnopravno. Deca su najveći resurs naše države, oni su budućnost ove zemlje, naša je dužnost koji se bavimo državnim pitanjima ali i porodice kao najzdravijeg okruženja za rast deteta da im obezbedimo bezbrizno detinstvo da izrastu u ljude koji će biti ponos svojim roditeljima i našoj državi. 

Fondacija je vremenom koja sinonim za humanost, empatiju i ujedinjene, osnaživanje majki i žena, dece, prerasla reklo bi se u politički pokret? Pored humanosti svaka Vaša aktivnost nosi i političku poruku i delujete kao politička organizacija?

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

- Nas fokus rada je na najosetljivIjoj grupi stanovništva, majkama, samohranim majkama, majkama sa više dece, porodicama sa više dece. Svaka naša aktivnost ima političku poruku, ima društvenu poruku zato što neki problemi zahtevaju izmenu zakonskih regulative i na tome treba raditi a mi od toga ne bežimo. Moramo da podstaknemo naše društvo da postanemo društvo empatije i humanosti jer je to zalog naše budućnosti. Ne može država sve sama, kao  i društvena zajednica. Moramo biti složni, i neka pitanja staviti iznad partijskih. Za Srbiju se vredi boriti. Važno je da su naše poruke i primeri pozitivni i da daju rezultate. 
Naša Fondacija opredeljena je za humanitarni rad ali i za društveno – političke i socijalne teme. Za dve godine  uspeli smo da usmerimo aktivnosti na mnoge kojima je potrebna pomoć, bavimo se socijalnim temama jednom rečju LJUDIMA. Kada radite sa ljudima i kada se opredelite za socijalnu politiku, vi radite sa verovatnoćom, sve može i ne mora, koliko se posvetite, koliko se date takve rezultate i dobijate. 

Bliži se dodela ordena koji je prošle godine pokupio svu pažnju medija i nacije jer se po prvi put dodelio u Srbiji majkama koje su rodile troje i više dece… Ko su dobitnice ove godine? 

- Dobitnice još uvek ne znamo, to ćemo odrediti u saradnji sa SPC. Želimo da majkama koje su rodile troje i više dece odamo priznanje jer su učinile mnogo za našu zemlju a uvideli smo kroz naš rad da su za sistem nevidljive. Dugo smo radili na modalitetu da ih stavimo u položaj koji im pripada a jedan od njih jeste i Orden. Projekcije prirodnog prirastaja  su loše i mi smo se bez straha uhvatili u koštac sa najvećim problemom. Poboljšaćemo još više podsticanje mere koje država daje na raspolaganje gradjanima, osvetlićemo ih kroz rad na terenu i približiti našem stanovništvu kako bi se što više dece rđalo da bi naše društvo i zemlja opstali. Pored ordena majke dobijaju i adekvatnu novčanu pažnju od 100.000 dinara jer smatramo da zaslužuju svaki vid poštovanja i nagrade. Zahvalnost veliku dugujemo predsedniku Republike i Patrijarhu srpskom g. Porfiriju. 

Foto: Privatna arhiva

 

Za kratko vreme da li ste neverovatne rezultate i osnažili i pomogli na stotine dece, porodica, škola, pogotovo na KiM? Kako ste to uspeli? Kako organizujete Vaše aktivnosti i prioritete? 

- Život određuje pripritete, u saradnji sa Srpskom Listom na Kosovu i Metohiji, našim predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, SPC, našim Patrijarhom Porfirijem koji je prepoznao značaj našeg rada osnazili smo mnoge porodice. Kroz Patrijarhovo dobročinstvo VDS, na čelu sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom Topličkim g. Petrom, vikarom Patrijarha osnažili smo takođe mnogo porodica i u Srbiji i to će biti i nadalje sastavni deo naših aktivnosti, imamo istog imenitelja društvo humanosti, vere, empatije. Mnogo je posla ispred nas i ideja koje želimo da sprovedemo u delo. 

Pored svakodnevnih gostovanja u informativnim emisijama gde analizirate dešavanja u zemlji i svetu, i svakodnevnog učestvovanja u političkom životu kroz Vaš rad imate zaista sjajnu saradnju sa SPC, sa Vladom Republike Srbije, sa regionom… Kako ste uspeli da ujedinite sve to što je bilo drugima pre vas teško?


- Nama nije bilo teško jer su naše ideje i naše aktivnosti u sluzbi naroda, naše države moj tim i ja služimo narodu i državi. Imamo divnu saradnju sa SPC, sa predsednikom Republike, Sa Vladom Republike Srbije, sa predstavnicima Kosmeta, sa predstavnicima regiona, sa narodom imamo predivnu konekciju… Svi težimo istom cilju, bolja budućnost nase zemlje, naseg naroda, nasih susedakih odnosa, samo ujedinjeni napravicemo vidljive rezultate. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Planovi za ubuduće?


- Fondacija nastavlja sa svojim aktivnostima. Teren, Kosmet, dodela Zlatnog ordena “Svete Majke Anastasije” , društveni dijalozi, osnaživanje onih kojima je pomoć potreba. Posle ordena šajemo decu sa KiM na sportske kampove, zatim
porodice sa KiM na more, dodeljivaćemo školski pribor, nastavljamo sa IT opismenjavanjem najmlađih, posvećivaćemo mesta gde do sada niko nije bio zajedno sa ministarkom za brigu o porodici Darijom Kisic. Bice mnogo obaveza ali mi se rada ne plašimo, za mene je rad najvažnija stvar na svetu i za moje saradnike još kada vidite rezultate onda dobijete želju i volju da još više date sebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading