RAZMATRA SE NOVA REZOLUCIJA U VLADI: Srbija će da brani svoj narod na Kosovu

Autor:

Vesti

02.06.2023

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezolucijom, čiji je predlagač predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN

RAZMATRA SE NOVA REZOLUCIJA U VLADI: Srbija će da brani svoj narod na Kosovu

Foto: N. Pančić

Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja, navodi se u predlogu rezolucije o zaštiti Srba na KiM i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koju bi parlament RS trebalo da razmatra naredne sedmice, prenosi RTRS.

Rezolucijom, čiji je predlagač predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

Osim toga, osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Rezolucijom se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomerne upotrebe sile kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usled čega je povređeno više Srba.

Takođe, pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da spreče prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na KiM.

Podržavaju se napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

U tekstu predloga rezolucije apeluje se da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na KiM.

Ističe se da se svi sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju rešavati mirnim putem, uz poštovanje dostojanstva svakog naroda.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske ranije je odlučio da redovna sednica parlamenta bude održana u utorak, 6. juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Db

02.06.2023 16:02

To se podrazumeva. Hrabrost naseg naroda na KiM je za divljenje i poštovanje 👏🇷🇸