OGLASIO SE DIREKTORAT ZA NUKLEARNU SIGURNOST U SRBIJI: Evo šta su rekli povodom radioaktivnog oblaka na koji upozoravaju Rusi

Autor:

Vesti

19.05.2023

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored podataka iz inostranstva, na portalu ovog regulatornog tela moguće je videti i rezultate koje pokazuju naše merne stanice.

OGLASIO SE DIREKTORAT ZA NUKLEARNU SIGURNOST U SRBIJI: Evo šta su rekli povodom radioaktivnog oblaka na koji upozoravaju Rusi

Foto: Shutterstock,

Izmerene vrednosti nivoa zračenja za sada ne potvrđuju ispuštanje radioaktivnih materija u životnu sredinu, niti ukazuju na potrebu sprovođenja mera zaštite od jonizujućeg zračenja, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Direktorat se oglasio povodom informacija da je prilikom uništavanja skladišta municije u Ukrajini došlo do oslobađanja radioaktivnih materija u životnu sredinu.

Ovo nezavisno regulatorno telo redovno prati nivo radioaktivnosti na teritoriji Evrope preko platformi za razmenu radioloških podataka Evropske komisije i Međunarodne agencije za atomsku energiju, piše Informer.

- U ovom trenutku sve je u Srbiji na nivou prirodnog zračenja, a merenje gama zračenja, koje se prenose na daljinu, građani konstantno mogu da prate na našem portalu - rečeno je u Direktoratu.

Pored podataka iz inostranstva, na portalu ovog regulatornog tela moguće je videti i rezultate koje pokazuju naše merne stanice.

O uništavanju municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, danas je govorio sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. On je naveo da je u Poljskoj zabeležen porast radijacije.

- Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evropi - izjavio je Patrušev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Đuro

19.05.2023 18:42

I treba zapadu tako kad hoće druge da truju ne zaslužuju ništa bolje!

Drugboki

20.05.2023 13:08

Samo da stigne do Engleske, njihove su te granate pa bi bilo lepo da im se vrati.