U BEOGRADU I ATINI ORGANIZUJEMO IZLOŽBU O HILANDARU: Predsednik Vučić najavio veliku kulturnu manifestaciju

Autor:

Vesti

28.03.2023

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je rekao da je danas Istorijski arhiv Srbije priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine povodom prvih Olimpijskih igara.

U BEOGRADU I ATINI ORGANIZUJEMO IZLOŽBU O HILANDARU: Predsednik Vučić najavio veliku kulturnu manifestaciju

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu predložio da se organizuje izložba na kojoj bi bio prikazan deo velike riznice Hilandara, a koja bi bila najpre priređena u Beogradu, a zatim u Atini.

"U skladu sa velikom riznicom u Hilandaru predložio sam predsednici da budemo pokrovitelji nas dvoje i da pokažemo deo riznice Hilandara i Beogradu i Atini, da deo fantastičnih artefakata stavimo na uvid široj javnosti, jer je to od ogromnog istorijskog značaja za naš i za grčki narod. Da izložba bude prvo u Beogradu i onda u Grčkoj i da te svetinje onda vratimo u Hilandar", rekao je Vučić na zajednickoj konferenciji za novinare sa grčkom predsednicom  Katerino Sakelaropulu.

On je dodao da je danas Istorijski arhiv Srbije priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine povodom prvih Olimpijskih igara.

"On je pre odaska u Vatikan i Trst posetio Svetu goru i tada je vratio dugove manastira Hilandar prema Bugarima i spasao Hilandar da ostane u srpskim rukama na Svetoj gori, na grčkoj zemlji", podsetio je Vučić dodajući da su Srbi onda pokazali najmanju dozu zahvalnosti i napravili prevrat.

Podsetio je i da se dogodine obeležava 145 godina od uspostavljanja  diplomatskih odnosa između dve zemlje, 1879. godine.

"To sve govori o našoj tradiciji i našim najbližim odnosima", zaključio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (125)

Loading
Marta

28.03.2023 13:53

Ovakva ideja će privući veliku pažnju naroda, kako i jedne i druge zemlje, tako i turista.

Marko

28.03.2023 13:54

Ovo je sjajna ideja, trebalo bi svi pomalo da se vratimo nasoj zajdnockoj istoriji da bi vise cenili buducnost.

Mara

28.03.2023 13:55

Odlican nacin povezivanja nasih naroda. Istorija mnogo govori o nasem prijateljstvu.

Aleks

28.03.2023 13:55

Izuzetan potez. Odlicna ideja i jako snazna namera. Organizovanje izlozbe riznice Hilandara u Beogradu je za svako postovanje.