KURTI, FORMIRAJ ZSO: Prelomila i Nemačka, sve snažnija podrška Zapada politici Beograda

Autor:

Vesti

03.03.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preokret doveo do svađe u prištinskom parlamentu, gde je Kurtiju bačeno u lice da je kukavica koja je vratila Srbiju na Kosovo.

KURTI, FORMIRAJ ZSO: Prelomila i Nemačka, sve snažnija podrška Zapada politici Beograda

Foto: Tanjug/AP

Prištinski premijer Aljbin Kurti gubi tlo pod nogama kod svojih mentora u svetu. Politika predsednika Aleksandra Vučića da se o evropskom predlogu za Kosovo može razgovarati tek kada privremene institucije u pokrajini ispune svoju obavezu i formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) dobila je široku podršku i na zapadu, od Amerike do Nemačke, koja je zatražila konkretne korake Prištine.

Već 10 godina Priština odbija da formira ZSO, koji je garant opstanka srpskog naroda na Kosmetu, i u tome je imala prećutnu podršku svojih mentora u svetu, ali napokon dolazi do ozbiljnog zaokreta.

SAGLASNA I BRITANIJA

Predsednik Vučić juče je ambasadora SAD Kristofera Hila obavestio o poslednjoj rundi razgovora u Briselu.

Republika

Foto: Printscreen

 

 

- Saglasili smo se da je hitno formiranje ZSO od prioritetnog značaja, ali i da je potrebno još mnogo napora, rada i razgovora da bi se rešili nagomilani problemi u svakodnevnom životu građana na KiM - naveo je Vučić.

I ambasadorku Velike Britanije Šan Makleod srpski predsednik juče je informisao o detaljima razgovora u Briselu, kao i o daljim koracima u cilju formiranja ZSO u što kraćem roku. Saopšteno je da su razgovarali i o intenziviranju ekonomske saradnje, budući da postoji značajan prostor za povećanje britanskih investicija u Srbiji, kao i za rast trgovinske razmene.

Istovremeno je ambasada Nemačke u Prištini saopštila da takozvana država Kosovo sada mora da pokaže spremnost da započne konkretne razgovore o ZSO jer bez toga dogovor neće biti moguć.

Za to vreme Kurti je čak i pred poslanicima u prištinskom parlamentu zakukao da Beograd ne odustaje od formiranja ZSO.

- Kada se sastanem sa predsednikom Srbije u Briselu, on kaže samo zajednica i ništa više - naveo je Kurti, koga kod kuće ne prestaju da optužuju da je nadigran.

Zamenica DPK Ganimete Musljiu zaključila je da je Kurti kukavica, a poslanik PDK Hisen Beriša optužio ga je da je vratio Srbiju na Kosovo. Palj Ljekaj iz Alijanse za budućnost Kosova želeo je konkretan odgovor da li će formirati ZSO, na šta je Kurti podsetio da je ta ista skupština u Prištini 2013. izglasala usvajanje ZSO.

- ZSO je prošla ovde u skupštini, al nije kod suda i naroda. Zajednica ne prolazi kod mene i vlade, ali je prošla kod vas - prao se Kurti pred poslanicima.

STRATEGIJA POBEDNIKA

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže za Srpski telegraf da je ključno to što je predsednik Vučić nametnuo ZSO kao preduslov da se razgovori nastave i krene s implementacijom sporazuma.

- On je na ovaj način naterao Kurtija i kosovske Albance da budu u defanzivnom položaju, s obzirom na to da ceo Zapad podržava ovu poziciju Srbije i predsednika Vučića. Posle mnogo vremena Srbija je mudrim državničkim potezima uspela da bude tretirana kao konstruktivan i pouzdan partner. I da malim koracima i diplomatskim pobedama ostvaruje bolju poziciju za Srbe na KiM i SPC - kaže Marinković i ukazuje da je time drastično pojačana pregovaračka pozicija Srbije u teškom procesu koji nas očekuje u narednim periodu.

Garant života i razvoja Srba na KiM

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, podsetio je da je Vučić jasno stavio do znanja u Skupštini, tokom i posle pregovora u Briselu 27. februara, i u razgovorima sa (Olafom) Šolcom i (Emanuelom) Makronom, da Beograd ne pristaje ni na "de jure" niti "de fakto" priznanje, kao ni na članstvo Kosova u UN.

- Da je ZSO loš, ne bi se Kurti i prethodne vlade u Prištini opirale da formiraju ZSO. Ona je važna za srpski narod na KiM severno i južno od Ibra, da mogu normalno da žive, ekonomski se razvijaju i obrazuju, kao i za mnoge druge stvari - rekao je Petković.

Vučić dobio poziv za krunisanje kralja Čarlsa

Britanska ambasadorka Makleod iskoristila je priliku tokom jučerašnjeg razgovora s predsednikom Vučićem da mu uruči poziv da prisustvuje ceremoniji krunisanja kralja Čarlsa Trećeg. Vučić je zahvalio ambasadorki na pozivu, što, kako je naveo, predstavlja posebnu čast za Srbiju.

MANOJLOVIĆ POLJUBIO VRATA AMBASADE SAD

Savo Manojlović, koji je kao ljubitelj skupe obuće zaradio nadimak Savo Paćoti, s desetak pristalica došao je do ambasade SAD u Beogradu. On je nameravao da ubedi ambasadora Kristofera Hila da nije bio u pravu kada je rekao da Srbija treba da koristi bogatstvo koje ima, pre svega, litijum.

Manojlović je doneo posluženje: američke hamburgere, pomfrit, koka-kolu, a na stolu je poseban detalj bila kapa u bojama američke zastave.

Republika

Foto: Tanjug/N. Raus, M. MILIVOJEVIĆ

 

 

Međutim, ambasador Hil nije promenio mišljenje o litijumu, već je objasnio Manojloviću da Srbiji treba mnogo više zelene energije, a da je litijum važan za električne automobile.

- Normalno je da ljudi imaju različita mišljenja. Na primer, neki vole hamburgere koje ste doneli, ali ja mislim da oni nisu zdravi. Iskreno, ovo i nije neki ručak - rekao je Hil.

Manojlović je pokušao da se izvuče, pa je prešao na priču o demokratiji, na šta mu je ambasador Hil ukazao da u Srbiji ne odlučuju stranci, već njena vlada.

- Želimo da razumemo srpsku politiku i da nas Srbi čuju. I dalje ću se rado odazivati na pozive medija - rekao je američki diplomata i otišao na sastanak, ostavljajući Manojlovića i njegove pratioce na trotoaru ispred ambasade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Realnost

03.03.2023 22:59

Na 18 MART SE DE JURE DAJE KOSOVO ! ZNACI GOTOVO JE SVE.