OPLJAČKALI DRŽAVU, PA ZAĆUTALI! Saznanja Republike tresu Srbiju: Panično sklanjaju dokaze o MALVERZACIJAMA

Autor:

Vesti

06.02.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri kompanije, među kojima je i "Sunce silosi" Vlade Atanackovića, supruga Zorane Mihajlović, nisu odgovorile na naša pitanja.

OPLJAČKALI DRŽAVU, PA ZAĆUTALI! Saznanja Republike tresu Srbiju: Panično sklanjaju dokaze o MALVERZACIJAMA

Foto: ST/D. KADIĆ

Vladimir Atanacković i Zorana Mihajlović

Saznanja Republike da Više javno tužilaštvo u Beogradu uveliko vodi istragu o malverzacijama zbog kojih su "Putevi Srbije" i država, kao poverilac, oštećeni za milione evra, izazvala su neviđenu paniku među akterima ove afere.

Naime, ni dan posle našeg pisanja nismo dobili odgovore od četiri kompanije umešane u finansijske marifetluke, a čiji su mozak bili Vlada Atanacković, suprug bivše ministarke Zorane Mihajlović, i vlasnik firme "Ingrap omni" Teodosije Krstić.

SAMOUVERENI

- Oni su bili toliko sigurni u sebe da nisu ni sanjali da će biti provaljeni. Mislili su da su smislili savršen plan, ne znajući da su im nadležni za petama i da je samo pitanje dana kada će se kockice istrage sklopiti, pa ne čudi što ste naišli na zid ćutanja - kaže naš izvor upućen u ceo slučaj.

Kako se saznaje, čim se tekst pojavio, nastala je panična trka s vremenom. Uveliko se sklanjaju i uništavaju kompromitujući papiri i pravi strategija kako da se izvuku iz cele situacije.

- Međutim, za to je sad kasno pošto je istraga uveliko odmakla, a neki od učesnika u malverzacijama su odlučili da spasavaju sopstvenu kožu i da progovore o detaljima prevare. U problemu je i bivša ministarka jer treba da se utvrdi da li je u celom poslu pomogla suprugu - otkriva sagovornik Republike.

Na naša pitanja je odgovorila samo Mihajlovićeva, koja je negirala da njen suprug ima bilo kakvu firmu i dodala da je pozadina svega politička.

POD LUPOM TUŽIOCA

Kao što smo već pisali, pod lupom tužioca su kompanija "Ratko Mitrović MBA", čiji je račun duže vreme u blokadi, a pokrenut je i stečajni postupak, firma "MBA Miljković", koja je stopostotni vlasnik "Ratka Mitrovića", kao i preduzeća "Ingrap omni" i "Sunce silosi", čiji je, kako se sumnja, pravi vlasnik upravo Atanacković.

Firma "Ratko Mitrović", kao podizvođač, bila je angažovana na infrastrukturnim projektima koje u našoj zemlji radi ruski "RŽD internacional". S obzirom na to da im je račun u blokadi, uz posredovanje Atanackovića ne uplaćuje novac na račun "Ratka Mitrovića MBA", jer bi onda pare otišle na to da se namire poverioci, već direktno prebacuje milionske iznose Krstićevoj firmi "Ingrap omni".

Najveći deo tog novca prosleđen je ruskoj firmi "Arkol", koja je kompaniji "Sunce silosi" isplatila 830.000 evra, pa se sumnja da je to u stvari bila provizija Atanackoviću za odrađen posao.

Krstić muljao i ranije

Teodosije Krstić, za koga se sumnja da je s Atanackovićem osmislio celu operaciju, pominjao se i u istrazi protiv odgovornih u "Infrastrukturama železnice Srbije". On je sumnjičen da je na tender namerno dostavio neprihvatljivu ponudu "Ingrapa" da bi se stvorio privid konkurencije i da bi se ponuda firme ZGOP ocenila kao jedina ispravna. "Infrastrukture" su na taj način oštećene za oko 31,5 miliona dinara.

Platne kartice kao dokaz vlasništva

A zašto je novac za Atanackovića išao baš preko firme "Sunce silosi"? Razlog je, kažu ljudi upućeni u istragu, prost: suprug Mihajlovićeve je pravi vlasnik te firme, dok je izvesni Marko Paskvin, koji se tako vodi, samo paravan.

- Ima za to dosta dokaza, a među glavnima je to što Atanacković za lične potrebe koristi platne kartice ove kompanije, s čijeg se računa direktno skidaju poprilična sredstva kad god Zoranin muž provuče neku od tih kartica - kaže izvor našeg lista.

Prema do sada prikupljenim dokazima, Atanacković je deo od uplaćene provizije iskoristio za kupovinu firme "DV tehnolodžis", koja u svom vlasništvu ima nekoliko mini-hidrocentrala. To dokazuju i podaci sa sajta Agencije za privredne registre, gde piše da je vlasnik 45 odsto firme upravo "Sunce silosi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Samo pitam

06.02.2023 21:21

Ima li tu negde firme PR Eco Barosevac Lazarevac, pitam za druga

Odgovori 10 5
Pici

07.02.2023 08:14

@Samo pitam - Novica Lusic vlasnik bivsi direktor a zet Milana Djordjevica cuvenog sindikalca Kolubare!

Odgovori 10 2
Stojko

07.02.2023 09:42

Kopajte dublje oko Zorane. Zabrana rada polju E, shodno tome iscrplivanje kopa Drmno.

Dušan

07.02.2023 21:00

@Stojko - Kada bude gotova nova termoelektrana u Kostolcu - neće imati uglja za nju.