ZA DRŽAVU RADI, A NA DIVLJE GRADI: Nezakoniti poslovi tajkuna Nikole Malbaše

Autor:

Vesti

23.01.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sumnja se da vlasnik kompanije "Jadran" nelegalno sazidao zgrade širom Beograda, a da se neki od tih objekata vode na članove njegove porodice da bi zavarao trag.

ZA DRŽAVU RADI, A NA DIVLJE GRADI: Nezakoniti poslovi tajkuna Nikole Malbaše

Foto: ST/V. LUKIĆ/printscreen

Tajkunu Nikoli Malbaši, vlasniku kompanije "Jadran", nije dovoljno što dobija milionske poslove od države, već se bavi i nelegalnom gradnjom, saznaje Republika. I ne samo to, već danima ignoriše naša pitanja, očigledno uveren da je zaštićen i da mu niko ništa ne može.

O čemu se radi? Malbaša je na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu, u Ulici Omladinskih brigada, na divlje sazidao zgradu, a sumnja se da to nije jedini objekat koji zida bez dozvole.

- Pretpostavlja se da je to samo jedan od mnogih koje je bahati tajkun podigao širom Beograda. Dosadašnja saznanja govore da se, navodno, neki od tih objekata vode na članove njegove porodice da bi se zavarao trag pravom investitoru - kaže naš sagovornik.

U sumnjivim poslovima uveliko mu ide naruku i Zakon o ozakonjenju, donesen prošle godine, koji omogućava naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekte ili za deo objekta koji je nelegalno izgrađen. Koliko je takvih zgrada, nadležni, koji istražuju njegovo poslovanje, tek treba da utvrde.

Na ova pitanja nije odgovorio *

1. Da li posedujete objekat u Omladinskih brigada i da li je on nelegalno izgrađen?

2. Koliko nelegalnih objekata ste izgradili, a koliko legalizovali na osnovu Zakona o ozakonjenju?

3. Da li neko iz vaše porodice ima nelegalne objekte?

* pitanja poslata još 19. januara

Kompanija "Jadran" je gotovo u stoprocentnom vlasništvu Nikole Malbaše. Prema podacima koju poseduje Agencije za privredne registre, firma se bavi završnim radovima u građevinarstvu, antikorozivnom zaštitom, spoljnom i unutrašnjom trgovinom, a najveće poslove dobija od državnih preduzeća. Na tenderima učestvuje uglavnom u konzorcijumima, ali i kao jedini ponuđač, pa se tako javljaju i za poslove seče trave i rastinja, izgradnje, sanacije i održavanja puteva.

- Ova kompanija je samo u avgustu prošle godine dobila čak devet ugovora, od toga četiri u samo jednom danu, a u martu je pobedila na osam tendera za sasvim različite poslove. Inače, Malbaša ide svuda okolo i hvali se da ima veze među jakim ljudima, da je nedodirljiv - kaže naš sagovornik.

U APR se može naći podatak da je "Jadran" samo u prošloj godini dobio ugovore vredne više od 100 miliona evra.

Muljaža i na Dunav stanici?

Republika

Foto: printscreen

Dunav stanica

Na društvenim mrežama i forumima koji se bave problemom divlje gradnje "Jadran" se takođe pominje u negativnom kontekstu. Tako je na forumu Beobuild.rs anonimni učesnik u raspravi izneo optužbe da je ova kompanija dobila posao u okviru železničke stanice Dunav, navodno bez saglasnosti "Železnice", kao vlasnika, i bez građevinske dozvole.

- Radi se o iznajmljenom prostoru koji je zakupila firma "Color concept", koja je angažovala "Jadran", a obe firme su u vlasništvu istog čoveka. Sada treba da nagađamo da li su srušeni pregradno-noseći zidovi narušili stabilnost objekta, da li je elektroinstalacija dobro urađena, a ne da planemo ko sveća - napisao je učesnik debate i dodao da je "najcrnje to što bi trebalo da je 'Jadran' ozbiljna firma sa referencama, koja posluje sa državnim firmama".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Перагеније

23.01.2023 20:28

Тачно. А шта беше са дозволама за Антену?...

šumar

24.01.2023 07:59

nije on kriv uopšte kriva je gradjevinska inspekcije koja je dozvolila gradnju ko će da ruši objekat od 7-8 spratova - niko-zašto mu nije srušen nelegalni objekat kada je započeta gradnja - zašto nije procesuiran na vreme - da se utvrdi koliko je para dobio gradjevinski inspektor da zažmuri dok objekat se ne završi - to su sve pitanja koja je trebalo rešiti pre svega - tačno je daje napravio nelegalno ali ne sam već uz pomoć onih koji direktno odlučuju o dozvolama za gradnju