NAJSKUPLJI SIR NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI! Potrebno je 25 litara mleka da se napravi i košta 1.000 evra po kilogramu!

Autor:

Vesti

03.02.2023

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

O magarcima koji daju mleko od kog se pravi sir brine oko deset ljudi.

NAJSKUPLJI SIR NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI! Potrebno je 25 litara mleka da se napravi i košta 1.000 evra po kilogramu!

Foto: Printskrin/Youtube/Radio Slobodna Evropa

Najskuplji sir na svetu, a koji košta 1.000 evra po kilogramu, pravi se od magarećeg mleka u Zasavici kod Sremske Mitrovice.

Način pripreme najskupljeg sira je tajna. Zna se samo da je to dug i težak proces, što je verovatno jedan od razloga što sličnih primera nema u svetu. Za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara magarećeg mleka, što je količina koja se može dobiti samo od jedne životinje za dve godine.

U Zasavici se godišnje proizvede oko 100 kilograma sira.

O magarcima koji daju mleko od kog se pravi sir brine oko deset ljudi. Ove životinje nisu zahtevne i hrane se senom, delovima kukuruza i vodom. Proizvodi se pažljivo čuvaju u rezervatu, a među njima, pored sira, ima sapuna od magarećeg mleka, dnevne i noćne kreme, likera, piše Al Džazira Balkans.

Kremovi su skuplji od sireva, a svi proizvodi se prave po porudžbini, uglavnom za kupce iz Velike Britanije i arapskog sveta.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading