SKANDAL: ZA SEZONU SERIJE ČAK 2,6 MILIONA EVRA! Rasipnici iz Radio-televizije Srbije nemilice arče pare građana

Autor:

Vesti

03.02.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komedija "Lako je Raletu", koja je postala predmet sprdnje gledalaca i ljudi iz struke, debelo preplaćena.

SKANDAL: ZA SEZONU SERIJE ČAK 2,6 MILIONA EVRA! Rasipnici iz Radio-televizije Srbije nemilice arče pare građana

Foto: printscreen

Jeftin original "Svi vole Rejmonda" (levo) i preskupa kopija "Lako je Raletu" (desno)

RTS, javni medijski servis koji finansiraju građani Srbije, namenio je neverovatnih 2,6 miliona evra za realizaciju samo jedne sezone serije "Lako je Raletu", koja se, pride, snima u studiju! Prva sezona serije koja se snima po čuvenom američkom sitkomu "Svi vole Rejmonda" ima 40 epizoda, što znači, prostom računicom, da RTS za jednu epizodu planira da plati čak 65.000 evra! Na sve to, reakcije gledalaca na prvu epizodu su katastrofalne.

A ZA PLATE NEMA

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Predrag Azdejković

Predrag Azdejković, član Upravnog odbora RTS, koji je ovu temu i otvorio na društvenim mrežama, kaže u razgovoru za naš list da on nije glasao za finansijski plan RTS za 2022. i 2023, a kojim je obuhvaćena i ova serija, te da mu nije jasno šta može toliko da košta.

- U finansijskom planu za 2022. i 2023. odobreno je 2,6 miliona evra za jednu sezonu za produkciju serije "Lako je Raletu", za 40 epizoda. Taj finansijski plan je odobrio upravni odbor, ja sam jedini glasao protiv tog poslovanja RTS. Sad imamo seriju koja je danima predmet sprdnje na društvenim mrežama, reakcije gledalaca, pa i stručne javnosti su katastrofa. Ispitivao sam neke reditelje i scenariste i kažu da to izgleda jeftino, na brzinu sklepano. Zbog takvog razbacivanja sredstava na glupe serije direktor nije mogao da podigne platu radnicima, što su tražili preko svojih sindikata - kaže Azdejković i nastavlja da objašnjava u dahu:

- Serija je snimljena po buđavom američkom sitkomu, koji je star više od 30 godina, i tu je sve jeftino. Šta je ovoliko koštalo, ne znam, ali me ništa ne čudi jer na čelu RTS imamo direktora koji je odavno stekao uslov za penziju. Vreme je da na čelo RTS dođe neko mlađi s vizijom.

PLUS I LICENCA

Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS, kaže da je do sada dato 1,7 miliona evra za ovu seriju, bez PDV (od finansijskim planom odobrenih 2,6 miliona evra) i da njemu lično smeta što je RTS angažovao podizvođače u produkciji, a mogao je sam sve da realizuje jer nije reč o zahtevnom formatu.

- Prema ugovoru iz jula 2022, dato je (do sada) 1.725.000 evra bez PDV (2.070.000 miliona evra sa PDV), odnosno 43.125 evra po epizodi, plus PDV (51.749 sa PDV), za 40 epizoda. Pored toga, plaćena je i licenca "Vorner brosu" od 240.000 dolara. Nije posao upravnog odbora da komentariše kvalitet, mi ne možemo da se mešamo u uređivačku politiku, ali mi je dužnost da dam podatke koji treba da budu javni - kaže Klanšček.

Njemu, dodaje, lično smeta što je u pitanju izdašna produkcija.

- Jeste u pitanju produkcija RTS, ali su angažovali izvršnog producenta, podizvođača - "Vižn". Siguran sam da RTS ima kapaciteta da to sam realizuje s obzirom na to da nije zahtevan format, to se snima u studiju, a RTS te formate, siguran sam, može sam da realizuje - dodaje prvi čovek UO RTS.

RTS: Cena je poslovna tajna

Foto: printscreen

 

U RTS nisu želeli da odgovore na konkretno pitanje koliko su izdvojili novca za realizaciju pomenute serije za 2022. i 2023. jer su, ističu, ugovori poslovna tajna.

- Ugovori su poslovna tajna i naša standardna odredba o poverljivosti podrazumeva da RTS može dostaviti njihov sadržaj samo nadležnom državnom organu, odnosno povereniku za informacije od javnog značaja - navodi se u mejlu službe za odnose s javnošću javnog servisa.

Na pitanje koliko su novca u 2022. i planom za 2023. izdvojili za realizaciju svih serija, uključujući i novac na ime otkupa prava prikazivanja serija, iz RTS su poručili:

- Budžet serijskog programa za 2022. iznosio je 17,8 miliona evra bruto, a za 2023. planirano je 19,2 miliona evra bruto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
bg

04.02.2023 11:08

Andrea je ostao na nivou od pre 20 godina , promasena serija poprilicno dosadna. Doticna glumica koja glumi suprugu nije za glumu.

Sinisa

05.02.2023 10:47

RTS se finansira uplatama građana + od reklama (što bi trebalo biti zabranjeno). I u takvoj finansijskoj šemi RTS tvrdi da su ugovori tajni i da samo ma zahtev suda mogu biti javno obelodanjeno. Pa da li smo mi građani pali s Marsa. Ovo vređa i podprosečnu inteligenciju.

Mikac

07.02.2023 09:46

Ubedljivo najgora serija u istoriji RTS.

Ja

14.02.2023 11:34

@Mikac - Serija je odlična