ZBOG INCESTA JE SKAMENIO SVATOVE: Misterija nastanka Đavolje varoši i danas budi JEZU! (FOTO)

Autor:

Vesti

28.11.2022

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi sadržaji ovo mesto učiniće još mističnijim, što će mnoge turiste podsetiti na legende o nastanku ovog čuda prirode.

ZBOG INCESTA JE SKAMENIO SVATOVE: Misterija nastanka Đavolje varoši i danas budi JEZU! (FOTO)

Foto: youtube.com/nennadstojanovic

Prirodni fenomen Đavolja varoš, koji je bio jedini srpske kandidat za izbor u Sedam novih svetskih čuda prirode, ove zime dočekaće turiste sa obnovljenim stazama i vidikovcima, kako bi gosti lakše i bezbednije doživeli sve čari ovog fenomena.

Lokalitet smešten u srcu Radan planine, čine 202 zemljane figure različitog oblika i visine od dva do 15 metara, sa kamenim kapama na vrhu. Svojom jedinstvenošću, snagom i lepotom ova atrakcija privlači turiste tokom cele godine.

Republika

Foto: youtube.com/nennadstojanovic

Đavolja varoš

- Meni je ovo jako zanimljivo kako je priroda napravila jedno po meni od Sedam svetskih čuda i ako to nije, možemo da kažemo da je osmo svetsko čudo - rekao je Pančevac Nikola Đukić.

Vesna Jovanović, iz Smedereva, kaže da je fascinira neverovatan umetničko-prirodni ambijent Đavolje varoši, prenosi RTS.

Veliki kompleks na otvorenom, koji se prostire na 67 hektara zaštićene površine bogate specifičnim reljefom i mineralnim vodama, sa puno čistog vazduha i šuma, neprocenjivo je blago o kome brine kompanija „Planinka“ koja svake godine ulaže u izgradnju infrastrukture i obogaćenje sadržaja.

- Izgrađeni su prilazni putevi uređene su staze koje vode naše turiste do samog lokaliteta, nekoliko platformi u centru Đavolje varoši, a tu su i osvetljenje kako vezano za same figure, tako i za staze koje vode do lokaliteta - navodi Slaviša Jovanović iz kuršumlijske „Planinke“.

Novi sadržaji ovo mesto učiniće još mističnijim, što će mnoge turiste podsetiti na legende o nastanku ovog čuda prirode.

- Najpoznatije su one koje govore da je ovde trebalo da se odigra venčanje između brata i sestre. Đavo je uzeo pod svoje meštane ovog kraja pa je u jednom trenutku Bog sjedinio nebo sa zemljom, odnosno zaustavio taj budući incest - priča Marina Cvetković, turizmolog.

Okamenjene svatove ili figure nastale erozivnim procesom, kako kaže nauka, godišnje poseti više od 50.000 turista.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading