BIĆE I SNEGA? Meteorolog Čubrilo otkrio kakvo nas vreme čeka u septembru: Spremite se za pravu jesen!

Autor:

Vesti

15.09.2022

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred nama je jača promena vremena koja nas uvodi u jesenji režim, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo. Kiša, često i obilna, uz temperature ispod proseka, očekuje se od sutra pa sve oko sledeće srede.

BIĆE I SNEGA? Meteorolog Čubrilo otkrio kakvo nas vreme čeka u septembru: Spremite se za pravu jesen!

Foto: Tanjug/AP

Zatim je moguće otopljenje, ali se već posle 28. septembra očekuje novo pogoršanje i zahlađenje.

- Danas će ka nama priticati sve veća količina vlažnog i nestabilnog vazduha dok će se Alpima približavati jak, hladan, front. U takvim uslovima biće vetrovito i toplo uz umerenu i povećanu oblačnost. Poslepodne i uveče nad jugozapadnim, zapadnim, delom središnjim i severnim predelima moguće jake predfrontalne nestbilnosti u obliku grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda. Duvaće umeren i pojačan južni i jugozapadni vetar, a u zoni pljuskova jak zapadni i severozapadni sa olujnim udarima. Dnevni maksimumi kretaće se od 25 do 32 stepena - navodi Čubrilo.

U petak će od sredine dana jak hladan font prvo zahvatiti severozapadne predele regiona donoseći kišu, grmljavinu, ali i jače zahlađenje uz pojačan, severozapadni vetar.

- Hladan front će se u toku dana polako premeštati na istok, a na njemu će poečti razvijanje sekundarnog ciklona. Grmljavinske nestabilnosti bi u petak krajem dana i uveče trebale zahvatiti severne i središnje predele, dok bi nad ostalim delovima regiona samo ponegde bilo lokalnih pljuskova. U petak dnevni maksimum od oko 17 stepeni na severozapadu Hrvatske do oko 26 stepeni na jugoistoku Srbije - kaže on.

Za vikend i početkom sledeće nedelje uz dalje spuštanje hladnog vazduha uslediće uticaj sekundarnog ciklona koji će se preko Jadranskog mora premeštati ka Jonskom i Egejskom moru. U subotu se sredinom dana očekuje jače pogoršanje koje će zahvatiti zapadne i jugozapadne predele donoseći kišu i grmljavinu, a do kraja dana pogoršanje bi trebalo zahvatiti najveći deo regiona, osim krajnjeg jugoistoka Srbije.

- Dnevni maksimum u subotu kretaće se od samo 12 stepeni na severozapadu do oko 20 na jugoistoku regiona. Narednih dana vetrovito i promenljivo uz povremenu kišu, pre svega u nedelju prepodne, ponedeljak poslepodne i u utorak sredinom dana. Maksimumi će biti ispod proseka i kretaće se od 12 do 18 stepeni. Duvaće pojačan, severozapadni vetar - piše Čubrilo.

Oko naredne srede najavljuje sunčanije i suvo vreme, uz manji porast dnevnih temperatura i vrlo hladne noći.

Otopljenje bi trebalo potrajati do oko 27. septembra, dok zatim stoji signal za novo pogoršanje. Promenom vremena koja je već započela ulazimo u pravu jesen i viši planinski predeli regiona mogu očekivati i prvi sneg - zaključuje na kraju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading